Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přiznání šéfa ruské banky: Za naše ztráty mohou západní sankce, ochromily finanční sektor

Přiznání šéfa ruské banky: Za naše ztráty mohou západní sankce, ochromily finanční sektor
ČTK
 ČTK

Veškeré ztráty, které druhá největší ruská banka VTB utrpěla v loňském roce, způsobily sankce ze strany západních zemí. Uvedl to podle agentury Reuters šéf banky Andrej Kostin. Jde o neobvyklé přiznání, že snaha západních zemí potrestat Moskvu za útok na Ukrajinu ochromila část ruského finančního sektoru, píše Reuters.

Reklama

Západní země mimo jiné zablokovaly předním ruským bankám přístup do mezinárodního platebního systému SWIFT. Společnost VTB byla navíc stejně jako největší ruská banka Sberbank nucena ukončit své aktivity ve velké části Evropy.

VTB nicméně podle Kostina doufá, že se v letošním roce vrátí k zisku. „Pravděpodobně nedosáhne úrovně z roku 2021, ale bude srovnatelný,” uvedl Kostin. VTB v roce 2021 vydělala 320 miliard rublů (podle současného kurzu zhruba 100 miliard korun).

Konkrétní údaje o výši ztráty v loňském roce VTB zatím nezveřejnila. Větší konkurent Sberbank již oznámil, že jeho čistý zisk se loni propadl o zhruba tři čtvrtiny na 300 miliard rublů.

Sberbank

Putinova válka pohřbívá ruské banky. Zisk jim loni klesl o 90 procent

Ruským bankám loni klesl zisk v úhrnu asi o 90 procent na 203 miliard rublů (64 miliard korun). Na hospodaření finančních ústavů dopadly západní sankce zavedené za válku na Ukrajině a také odliv vkladů. Oznámila to ruská centrální banka.

Přečíst článek

Ruské příjmy za plyn a ropu klesly.

Sešup dolů, ruské příjmy z ropy a plynu klesly nejníže od roku 2020

Měsíční příjmy ruského rozpočtu z ropy a plynu v lednu v důsledku západních sankcí sestoupily na nejnižší úroveň od srpna 2020. Vyplývá to podle agentury Reuters z údajů ruského ministerstva financí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Raiffeisen Bank International

Washington tlačí na Raiffeisen Bank International, aby nekupovala Strabag od ruského oligarchy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme