Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sberbank loni kvůli sankcím klesl zisk o 78 procent, letos čeká zotavení

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun).
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun). Letos banka očekává výrazné zotavení, podle šéfa podniku Germana Grefa by se měl zisk přiblížit rekordu 1,25 bilionu rublů, který banka vykázala za rok 2021, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu.

Reklama

Sberbank má kolem 107 milionů retailových klientů, poprvé po roce publikovala výsledky hospodaření podle mezinárodních standardů. Ruské úřady loni nařídily bankám omezit zveřejňování informací a výplatu dividend, aby v zemi udržely finanční stabilitu.

Uzavřená pobočka ruské banky Sberbank s barvou potřísněnými dveřmi a výlohami na Strossmayerově náměstí v Praze 26. února 2022.

Garanční systém vyplatil klientům padlé Sberbank přes 25 miliard

Garanční systém finančního trhu vyplatil za 12 měsíců prostřednictvím poboček Komerční banky náhradu vkladů více než 87 tisíc klientů zkrachovalé Sberbank CZ. Získali 25,362 miliardy korun, to je 98 procent celkových nároků. Největší výplata náhrad vkladů v historii českého systému pojištění vkladů pokračuje i rok po pádu Sberbank CZ.

Přečíst článek

Loňský zisk byl o 30 miliard rublů nižší, než banka oznámila minulý měsíc na základě ruských standardů, napsala agentura Reuters. Za leden a únor měla Sberbank podle ruské metodiky zisk 225 miliard rublů.

Postcovidové zotavení trhu vytáhlo zisk České spořitelny o dvě pětiny

Postcovidové zotavení trhu vytáhlo zisk České spořitelny o dvě pětiny

České spořitelně (ČS) loni stoupl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 42,2 procenta na 20,2 miliardy korun. Podle banky je za tím výrazně vyšší provozní výsledek odrážející obchodní růst a celkové zotavení po pandemii COVID-19. Provozní zisk dosáhl 28,5 miliardy korun, meziročně vzrostl o 30 procent, uvedla banka.

Přečíst článek

„Náš obchodní model prošel další zkouškou odolnosti,” uvedl Gref. Dodal, že banka do března rozhodne, zda obnoví výplatu dividend. Ministerstvo financí očekává, že banka, v níž má většinový podíl stát, vyplatí 50 procent z loňského zisku.

Zbytky za sedm miliard

Západní země mimo jiné zablokovaly předním ruským bankám přístup k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. Evropská divize Sberbank Europe se dostala do potíží kvůli masivnímu odlivu peněz a následným sankcím.

Obytný dům a auta po ruském útoku 16. března 2022 na ukrajinský Charkov.

Rok ruské invaze na Ukrajině v datech: Připomeňte si hlavní milníky

Ruský prezident Vladimir Putin zahájil invazí na Ukrajinu 24. února 2022 největší evropský vojenský útok od druhé světové války. Ruská armáda a rakety dosud zabily tisíce lidí, vyhnaly miliony z jejich domovů zejména do Evropy včetně Česka, otřásl geopolitickým pořádkem po studené válce a rozvířil globální trhy. Připomeňte si hlavní milníky ročního konflliktu.

Přečíst článek

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka (ČNB) už na začátku května pravomocně odebrala bance licenci a pražský městský soud následně poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí bankovní licence zahájila ČNB loni 28. února, čtyři dny po začátku války na Ukrajině.

O zbytky finančního ústavu Sberbank Europe má zájem rakouská bankovní skupina Raiffeisen Bank International (RBI). Dceřiná společnost ruské banky Sberbank je v likvidaci, její hodnota se odhaduje na 300 milionů eur (sedm miliard korun), informovala minulý týden rakouská média.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

mezinárodní obchod, ilustrační foto

Děravé sankce? Vývoz z Německa do zemí sousedících s Ruskem prudce roste

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme