Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sberbank se definitivně stáhla z evropského trhu, poslední část koupil rakouský podnikatel

Logo Sberbanky na její pobočce v Moskvě
profimedia.cz
 ČTK

Ruská Sberbank dokončila prodej své rakouské dceřiné společnosti. Koupila ji firma, kterou ovládá podnikatel Stefan Zöchling. Největší ruská banka se tak definitivně stáhla z evropského bankovního trhu. Informovala o tom agentura Reuters. Banka odmítla zveřejnit cenu transakce a uvedla, že získala všechna potřebná povolení regulačních orgánů. Sberbank se po začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru stala terčem rozsáhlých sankcí.

Reklama

"Prodej naší evropské dceřiné společnosti Sberbank Europe zahraničnímu investorovi vyvolala současná situace ve světě," uvedl v prohlášení první místopředseda představenstva Sberbank Alexandr Vedjachin. "S podmínkami transakce jsme spokojeni," dodal.

Sberbank měla v prvním čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů rekordní zisk 357,2 miliardy rublů (92,4 miliardy korun). Kromě toho, že je Sberbank v Rusku nejdůležitější bankovní institucí, stala se jedním z předních technologických hráčů v zemi a zaujímá stále důležitější roli. Sankce a odcházející konkurenti totiž vytvářejí na trhu mezery, které může zaplnit pouze několik firem.

Předvolební mítink "kandidáta na prezidenta" Antonína Blaníka, hlavní postavy satirického seriálu o politickém lobbingu

David Ondráčka: Lobbing po Česku. To není jen Rittig a Janoušek

Česká politika a veřejná správa je dlouhodobě pod obrovským tlakem lobbistů všeho druhu, kterému obvykle podléhá. Lobbisté si často vodí politiky jako slepé koně. Sami přebírají vytváření pravidel hry pro vlastní branže, píšou „pozměňováky“ ušité přesně na míru jejich klientům a silně ovlivňují reálnou podobu zásadních veřejných penězovodů a regulace. Probíhalo to za minulé vlády, ale vliv lobbistů i za aktuální vlády spíš roste, upozorňuje v komentáři pro Newstream protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Ceny v zemědělství se propadly. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled

Lukáš Kovanda: Konec covidové i inflační krize u potravin. Znatelné zlevňování v obchodech je na dohled

Ceny v zemědělské výrobě masivně padají, nejvíce minimálně od roku 2010. Znatelné zlevňování potravin v obchodech je na dohled, celková inflace může být už v příštím roce jen jednoprocentní, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě

Sberbank se navzdory sankcím daří, banka vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme