Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smělé plány Rusů a Číňanů. Na Měsíci chtějí postavit jadernou elektrárnu

Rusko a Čína chtějí postavit jadernou elektrárnu na Měsíci
ČTK
 ČTK

Rusko a Čína uvažují o umístění jaderné elektrárny na Měsíci, uvedl šéf ruské kosmické agentury Roskosmos Jurij Borisov. Harmonogram pro tento ambiciózní plán je podle něj stanoven na první polovinu následující dekády, napsala agentura Reuters.

Reklama

„Vážně uvažujeme o projektu, v rámci kterého bychom s našimi čínskými kolegy někdy okolo let 2033 až 2035 na měsíční povrch dodali a instalovali elektrárnu,“ uvedl Borisov na festivalu pro mládež na jihu Ruska. Jaderná energie by totiž podle něj mohla zajistit dostatek energie pro budoucí lunární osady - na rozdíl od energie solární.

„Je to velký úkol... mělo by to fungovat v automatickém režimu, bez lidského zapojení,“ dodal k plánu.

Borisov hovořil také o možné konstrukci kosmické lodi s jaderným pohonem. Všechny technické otázky se podle něj podařilo vyřešit, kromě toho, jak jaderný reaktor chladit.

Mise IM-1 se pokusí vrátit USA na Měsíc a o první soukromé lunární přistání

„Odysseus má nový domov.“ Američané dostali své plavidlo na Měsíc

Modul Odysseus od americké firmy Intuitive Machines je na povrchu Měsíce. Američané to opět dokázali. Po 52 letech, kdy na lunárním povrchu přistál modul Apolla 17.

Přečíst článek

Na vesmírné lodi skutečně pracujeme. Tato obrovská konstrukce by díky jadernému reaktoru a vysoce výkonným turbínám dokázala přepravit velké náklady z jedné orbity na druhou, sbírat vesmírný odpad a zabývat se dalšími úkoly,“ řekl Borisov.

Moskva už dříve představila své ambiciózní plány na budoucí osídlení a těžbu na Měsíci, ruský lunární program se ale v posledních letech potýká s neúspěchy, podotkla agentura Reuters.

Po téměř 40leté pauze se Měsíc v novém tisíciletí opět dostal do popředí zájmů světových mocností. Poprvé od roku 1976 na měsíčním povrchu přistála v prosinci 2013 čínská sonda Čchang-e 3 s lunárním robotickým vozítkem Nefritový králík. Zatím poslední sondou, která na Měsíci úspěšně přistála, byl letos v únoru modul Odysseus americké společnosti Intuitive Machines. O měsíc dříve se měkké přistání podařilo modulu SLIM japonské vesmírné agentury JAXA.

Modul Luna-25 se loni v srpnu pokusil vrátit Rusko zpět na Měsíc, mise ale neuspěla a skončila nárazem do lunárního povrchu.

Rusko podle USA pracuje na vývoji zbraně proti satelitům

Máme informace o snaze Ruska vyvinout zbraň proti družicím, uvedl Bílý dům

Rusko pracuje na vývoji zbraně proti satelitům, uvedl mluvčí Bílého domu poté, co vyvolala ve Washingtonu rozruch zpráva o neznámé nové hrozbě pro americkou národní bezpečnost. Americká vláda nyní zdůrazňuje, že zjištění tajných služeb nesvědčí o bezprostředním ohrožení. Prezident Joe Biden podle Bílého domu chce o věci jednat s Moskvou.

Přečíst článek

Rusko s Čínou v roce 2021 podepsaly memorandum o spolupráci na mezinárodní vědecké lunární stanici. Země plánují na Měsíc vyslat moduly Čchang-e 6, 7 a 8, přičemž první z nich se k přirozené zemské družici vydá podle plánu Pekingu v roce 2028. Cílem programu je otestovat technologie, které umožní zahájit výstavbu vědeckého, dálkově ovládaného komplexu, píše agentura TASS.

Peking také minulý měsíc uvedl, že chce na Měsíc vyslat do konce této dekády astronauty.

Reuters rovněž připomíná, že ruský prezident Vladimir Putin minulý měsíc odmítl varování Spojených států, že Moskva plánuje umístit jaderné zbraně do vesmíru. Uvedl tehdy, že se jedná o trik, který má Rusko zatáhnout do jednání o zbraních za podmínek Západu.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na globálních trzích s plynem se obnovuje rovnováha, trvá ale řada nejistot

Globální trhy s plynem obnovují balanc. Vyhráno ale ještě nemají, hrozbou je i nedostatek LNG

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Lukáš Kovanda: Čína a další země závratně vydělávají na „praní špinavé ruské ropy“ a jejím přeprodeji na Západ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme