Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Máme informace o snaze Ruska vyvinout zbraň proti družicím, uvedl Bílý dům

Rusko podle USA pracuje na vývoji zbraně proti satelitům
Wikimedia
 ČTK

Rusko pracuje na vývoji zbraně proti satelitům, uvedl mluvčí Bílého domu poté, co vyvolala ve Washingtonu rozruch zpráva o neznámé nové hrozbě pro americkou národní bezpečnost. Americká vláda nyní zdůrazňuje, že zjištění tajných služeb nesvědčí o bezprostředním ohrožení. Prezident Joe Biden podle Bílého domu chce o věci jednat s Moskvou.

Reklama

„Mohu potvrdit, že se to týká protisatelitní schopnosti, kterou Rusko vyvíjí,” řekl Bidenův mluvčí John Kirby. „Je to stále schopnost, na níž pracují. Stále analyzujeme informace, které jsou k dispozici,” citovala jej agentura Reuters.

Bidenova vláda byla donucena o věci veřejně promluvit poté, co předseda zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů Mike Turner ve středu vydal neobvyklé prohlášení, v němž bez podrobností uvedl, že Kongres dostal hlášení o „vážné hrozbě pro národní bezpečnos” USA. Média následně odhalila, že varování se týkalo nových ruských jaderných schopností spojených s operacemi ve vesmíru.

Kirby dnes zjištění označil za znepokojivé, dodal však, že zbraň, na níž Rusové podle USA pracují, by nemohla být použita k „útoku na lidské bytosti”. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zase uvedl, že nejde o „aktivní schopnost” Ruska.

USA kvůli ruské hrozbě rozmístí v Británii jaderné zbraně (ilustrační foto)

Příprava na válku s Ruskem? USA rozmístí v Británii jaderné zbraně

Spojené státy se poprvé po 15 letech chystají rozmístit v Británii jaderné zbraně, napsal britský list The Telegraph. Washington se podle něj tak rozhodl kvůli rostoucí hrozbě ze strany Ruska.

Přečíst článek

Moskva mluví o lsti

Podle deníku The New York Times už Američané o věci informovali evropské spojence. Bílý dům dodal, že Washington se snaží o věci jednat také s Moskvou.

Ruská vláda zprávy z USA nepotvrdila ani nevyvrátila. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov například hovořil o „lsti” Bílého domu a kauzu spojoval s jednáními v Kongresu o další pomoci Ukrajině.

Turner ve středu vyzval Bidenovu vládu, aby svá zjištění v této věci odtajnila. Proč se kongresman rozhodl pro veřejnou intervenci právě tento týden, není jasné. Americká média ve středu uváděla, že Kongres měl v té či oné podobě varování tajných služeb k dispozici už delší dobu.

Spekuluje se, že Turner chtěl svým krokem zvýšit podporu pro prodloužení kontroverzního opatření umožňujícího americkým rozvědkám sledování komunikace cizinců v zahraničí. Sněmovna reprezentantů měla dnes o věci hlasovat, předseda Mike Johnson ale nakonec návrh stáhl. Turnera pak jeho republikánský kolega Andy Ogles ve stížnosti adresované Johnsonovi obvinil, že jeho cílem bylo právě ovlivnit dané hlasování, jakož i zajistit další podporu Ukrajině.

Americký prezident Joe Biden

Který americký prezident je lepší volba pro vztahy s Ruskem? Putin ukázal na Bidena

Současný americký prezident Joe Biden je zkušenější a předvídatelnější než jeho předchůdce Donald Trump, řekl v rozhovoru šéf Kremlu Vladimir Putin podle agentury TASS. Na dotaz, kdo by byl v čele Spojených států pro Rusko lepší, Putin odvětil, že Biden. Moskva je podle slov ruské hlavy státu připravena spolupracovat s kýmkoliv, koho si Američané letos na podzim do Bílého domu zvolí.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme