Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci chtějí vybudovat nový jaderný zdroj, Rusové u toho prý být nemají

Jaderná elektrárna Bohunice
ČTK
 ČTK

Slovenská vláda schválila záměr vystavět nový jaderný zdroj s výkonem do 1200 megawattů na západě země. Kabinet premiéra Roberta Fica na svém výjezdním zasedání také uložil ministrům financí a hospodářství, aby do konce října připravili detaily k projektu. Atomové elektrárny mají na Slovensku už v současnosti hlavní podíl na výrobě elektřiny.

Reklama

Fico už v pondělí řekl, že nový zdroj chce jeho vláda postavit do vlastnictví státu. Dříve přitom Slovensko začalo připravovat výstavbu nové elektrárny ve spolupráci s českou energetickou firmou ČEZ, se kterou kvůli tomu v roce 2009 za první Ficovy vlády založilo společný podnik.

Slovenští ministři hospodářství a financí mají vládě předložit návrh podmínek výstavby nového jaderného bloku, harmonogram přípravných a stavebních prací, finanční zajištění projektu a proces výběru investora a technologie.

Neckarwestheim II

Německo dává sbohem jádru, může to nakonec zdražit elektřinu i v Česku

Německo v neděli po více než 60 letech výroby elektřiny z jádra vypíná své poslední jaderné elektrárny. V deset hodin dopoledne začne postupně vypínat elektrárnu Isar-2 u Mnichova. O zhruba 45 minut později bude tento zdroj automaticky odpojen ze sítě, až jeho výroba klesne na 30 procent instalovaného výkonu.

Přečíst článek

Vláda počítá s tím, že nový blok, výkonem největší ze všech stávajících reaktorů v zemi, bude postaven v Jaslovských Bohunicích. Tam Bratislava v letech 2006 a 2008 kvůli závazkům vůči EU odstavila dva bloky starší atomové elektrárny V1. Zároveň tam největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), provozuje vlastní jadernou elektrárnu.

Reklama

Kdo to postaví?

Slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková po pondělní schůzce s Ficem řekla, že na výběr partnera pro výstavbu jaderného bloku stát vypíše soutěž a že si nedokáže představit využití ruské technologie.

Ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.

Dukovany až do roku 2047. ČEZ do jaderné elektrárny investuje 2,3 miliardy

V Jaderné elektrárně Dukovany letos společnost ČEZ vydá za obnovu zařízení přes 2,3 miliardy korun, bude to skoro o půl miliardy víc než v uplynulém roce. Investicemi chce zajistit, aby bylo možné provozovat dukovanské bloky nejméně 60 let, tedy do roku 2047. Vyplývá to z informací, které řekli zástupci společnosti ČEZ.

Přečíst článek

SE, ve kterých slovenská vláda drží menšinový podíl, provozují také jadernou elektrárnu Mochovce. Loni podnik připojil do sítě dokončený třetí blok této elektrárny a v příštím roce tam chce zavést palivo do čtvrtého bloku. První dva bloky elektrárny Mochovce jsou v provozu již léta.

Česká republika při přípravě nových jaderných bloků postoupila dál. Závaznou nabídku na stavbu až čtyř jaderných reaktorů v Česku podali oba vládou oslovení zájemci, tedy korejská KHNP a francouzská EDF. Společnost ČEZ nabídky zanalyzuje, o vítězi i počtu stavěných bloků pak v létě rozhodne vláda.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme