Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dukovany až do roku 2047. ČEZ do jaderné elektrárny investuje 2,3 miliardy

Ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Roman Havlín.
ČTK
 ČTK

V Jaderné elektrárně Dukovany letos společnost ČEZ vydá za obnovu zařízení přes 2,3 miliardy korun, bude to skoro o půl miliardy víc než v uplynulém roce. Investicemi chce zajistit, aby bylo možné provozovat dukovanské bloky nejméně 60 let, tedy do roku 2047. Vyplývá to z informací, které řekli zástupci společnosti ČEZ.

Reklama

V Dukovanech se používá ruské palivo

Elektrárna bude také déle využívat palivo v reaktorech. S počátkem letoška provoz bloků postupně převádí z dvanáctiměsíčních palivových kampaní na 16 měsíců. Prodloužením palivových kampaní bude delší období výroby elektřiny každého ze čtyř dukovanských bloků mezi pravidelnými odstávkami pro výměnu části paliva za čerstvé.

„Je to významný krok, přinese benefit i pro zařízení, které nebudeme muset tak často otevírat,“ řekl Bohdan Zronek, člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika k prodloužení palivových kampaní. Uvedl, že je to cesta, která následuje standardní jaderný svět. „Většina elektráren na světě provozuje v osmnáctiměsíčních cyklech, některé dokonce i v delších,“  řekl.

ČEZ, ilustrační foto

Akcie ČEZ citelně rostou kvůli spekulacím o jeho rozdělení a zestátnění. Američtí experti ale vyhlíží výrazný propad

Akcie energetické společnosti ČEZ si ve čtvrtek na pražské burze připsaly zhruba 4,5 procenta, to je nejvíce od loňského 20. října. Poprvé od 6. října 2022 tak uzavřely nad hranicí 900 korun za akcii, konkrétně na úrovni 915 korun. V pátek po začátku obchodování vyskočily až na hodnotu 930 korun za akcii (což je jejich absolutně nejvyšší cena rovněž od 6. října 2022), pak ale část zisku odevzdaly.

Přečíst článek

Čez jedná s dodavateli

K prodloužení palivového cyklu má pomoci nové palivo PK3+, které už elektrárna má a na něž bude žádat o licenci Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Toto palivo by mohlo být v reaktoru až šest let.

Dukovanská elektrárna stále používá ruské jaderné palivo od společnosti TVEL. Po loňském začátku války na Ukrajině měla podle ředitele elektrárny Romana Havlína (na snímku) zásoby paliva na tři roky. „Což je v podstatě unikát v tomto regionu, nicméně rozhodli jsme se ještě trochu palivem šetřit,“  řekl. Při každé zavážce paliva dávají energetici o nových šest palivových souborů méně, nahrazují je staršími soubory.

Loni se podle ředitele povedlo nasmlouvané palivo dovézt. Firma ČEZ také jedná s dalšími dvěma možnými dodavateli, aby se snížilo riziko váznutí dodávek paliva do budoucna. Elektrárna se podle Havlína rovněž chystá rozšířit prostory pro skladování čerstvého paliva, aby výhledově mohla mít jeho zásobu na víc než čtyři roky.

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná energetika není jen pro chlapy. ČEZ zdvojnásobí počty lidí v divizi, posílí podíl žen

Energetická společnost ČEZ posílí svá oddělení jaderné energetiky. V příštích deseti letech přijme zhruba 2600 nových zaměstnanců do stávajících jaderných elektráren a do týmů připravujících nové bloky. Nyní společnost v jaderné energetice zaměstnává kolem 2900 lidí, uvedla mluvčí ČEZ Alice Horáková. Skupina ČEZ zaměstnává v Česku více než 22 700 lidí.

Přečíst článek

Dukovany zaměstnávají 1600 lidí

Kvůli vyšším investicím budou letošní odstávky delší. Pokračovat bude například projekt čištění parogenerátorů. „V loňském roce jsme ve spolupráci s kolegy ze společnosti Framatome jako první na světě vyvinuli a odzkoušeli metodu čištění, díky které dokážeme odstranit minerální nánosy uvnitř zařízení,“  uvedl Havlín. Parogenerátor je 12 metrů dlouhý tepelný výměník, v němž se předává teplo primárního okruhu do sekundárního. Elektrárna jich má 24.

Na začátku letoška pracovalo v dukovanské elektrárně 1508 lidí. V průběhu roku by mělo nastoupit dalších 100 pracovníků.

Jaderná elektrárna Dukovany loni vyrobila 14,7 terawatthodiny (TWh) elektřiny, byla to její pátá nejvyšší roční výroba. Podobné dodávky elektřiny plánuje pro letošek. První letošní odstávka bloku začne za dva týdny. Nyní fungují všechny čtyři bloky na plný výkon.

Bloky Dukovan byly uváděné do provozu postupně v letech 1985 až 1987. Firma ČEZ připravuje stavbu nového dukovanského bloku, v závěru minulého roku na něj obdržela nabídky od tří uchazečů, od francouzské EDF, severoamerické firmy Westinghouse a jihokorejské KHNP. Nový blok by měl být dokončený do roku 2036.

Energetickou krizi už ustojíme. Letos nastane čas na změnu sazeb DPH, dotáhnutí důchodové reformy a snížení deficitu, míní premiér Fiala

Premiér Fiala: Energetickou krizi už ustojíme. Nastal čas na změnu DPH, finiš důchodové reformy a snížení deficitu

Vláda zvažuje zavést opět jen dvě sazby daně z přidané hodnoty (DPH), letos chce přinést návrh důchodové reformy a pracovat na snížení rozpočtového deficitu v příštím roce. A to i díky tomu, že letošní rok by měl být po tom loňském přece jen klidnější. „Teď chceme pokračovat v tom, abychom udrželi nižší ceny energií a dlouhodobě je dokázali zachovat. Od toho se odvíjí to, co musíme dělat v Česku se zastropováním cen. Možná nic, protože to bude fungovat. Možná strop ani nebude do budoucna potřeba,“ řekl premiér Petr Fiala (ODS) v rozhovoru pro ČTK.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Temelín

Bez jádra to nepůjde. Dukovany a Temelín téměř vyrovnaly rekordní výrobu elektřiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme