Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slabá čísla. Český průmysl klesá a stavebnictví je na tom nejhůře za poslední roky

Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu
ČTK
 ČTK

Průmyslová produkce v Česku se v březnu po jednoměsíčním růstu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2,7 procenta, oproti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Důvodem poklesu byla podle něj vysoká loňská srovnávací základna v produkci automobilů i pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 5,1 procenta. Kromě průmyslu statistici zveřejnili i údaje ke stavební výrobě v Česku a zahraničnímu obchodu.

Reklama

„Březnový meziroční pokles průmyslové produkce nejvíce ovlivnily dva faktory. Prvním z nich byla mimořádně vysoká loňská srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel. Druhým pak pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení, který zasáhl již většinu oborů tohoto odvětví,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

FOTOGALERIE: Jak to vypadá v ostravských hutích Liberty

V únoru se domácí průmysl po tříměsíčním poklesu meziročně mírně zvýšil o 0,7 procenta a meziměsíčně si polepšil o 1,9 procenta. Analytici ale tehdy poukázali na to, že jeho celková výroba by bez vlivu automobilového odvětví meziročně klesla.

Hodnota nových zakázek letos v březnu meziročně vzrostla o 5,1 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se oproti loňskému březnu zvýšily o 8,6 procenta, zatímco nové tuzemské zakázky klesly o 1,1 procenta. Meziměsíčně byla podle statistiků hodnota nových zakázek nižší o 1,5 procenta.

Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu

Nad Liberty Ostrava se stahují mraky. Chce odstavit koksovnu a nezaplatila pojištění za zaměstnance

Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu, která je od prosince v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu. Vedení firmy v pátek sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina dále uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance dvě třetiny sociálního a celé zdravotní pojištění.

Přečíst článek

Meziroční nárůst zakázek podle ČSÚ také nejvíce ovlivnilo nejvýznamnější odvětví českého průmyslu, tedy automobilový průmysl, ale opačným směrem než v případě produkce. „Ve výrobě motorových vozidel se na růstu hodnoty nových zakázek projevila zčásti nízká loňská srovnávací základna, ale také růst celého odvětví. Hodnota nově nasmlouvaných zakázek vzrostla i ve výrobě elektrických zařízení, zejména světelných komponentů pro automobily,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

Poprvé od konce roku 2022 se meziročně zvýšila hodnota nových zakázek v chemickém průmyslu. Méně zakázek zaznamenala výroba strojů a zařízení, kovodělný průmysl a výroba základních kovů, hutnictví a slévárenství.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců se meziročně snížil o dvě procenta.

Slabá stavební výroba

Český statistický úřad kromě výsledků průmyslu představil také další údaje - stavební výrobu v Česku a zahraniční obchod. Stavebnictví se v březnu meziročně propadlo o 8,3 procenta, což je nejvýraznější pokles za více než tři roky. Oslabilo pozemní i inženýrské stavitelství. Počet zahájených staveb bytů se oproti loňskému březnu snížil skoro o pětinu. Produkce ve stavebnictví poklesla i v meziměsíčním srovnání, a to o 7,8 procenta.

Loni produkce ve stavebnictví po většinu měsíců meziročně klesala, pouze ve dvou měsících stoupla. Letos v lednu stavební výroba nejprve meziročně klesla, v únoru pak stoupla, ale v březnu se opět vrátila k poklesu. Březnový pokles byl navíc největší od února 2021.

Mladí Češi dají za nájem skoro 40 procent ze mzdy

Západ opět uniká. Mladí Češi dají za nájem skoro 40 procent ze mzdy

Mladí Češi od 25 do 35 let zaplatí za nájemné ze své mzdy více než ve většině vybraných států západní Evropy. Za nájemné bytu o velikosti 60 metrů čtverečních vynaloží necelých 40 procent z mediánu hrubé mzdy. To je procentuálně o polovinu více, než mladí lidé zaplatí v Německu, Rakousku nebo Francii. Poměr se ale může lišit podle lokality, například v hlavních a velkých městech jsou nájmy výrazně vyšší. Více než Češi dají ze svého výdělku na bydlení mladí lidé například v Itálii.

Přečíst článek

V březnu byly letos zahájeny stavby 2706 bytů, což je ve srovnání s loňskem o 17,6 procenta méně. Pokles podle statistiků zapříčinilo snížení množství staveb bytů v rodinných domech. Počet zahájených staveb bytů v bytových domech naopak meziročně vzrostl. Dokončeno bylo 2559 bytů, meziročně o 0,2 procenta více. Zvýšil se zejména počet dokončených bytů v bytových domech.

Výrazný nárůst zaznamenal ČSÚ u hodnoty projektů se stavebními povoleními vydanými v březnu, která meziročně vzrostla o 49,1 procenta na 66 miliard korun. Za zvýšením ale stálo jen několik velkých staveb. „Tento růst zásadně ovlivnilo povolení šesti staveb s rozpočty nad miliardu korun. Po jejich odečtení by orientační hodnota klesla o sedm procent,“ uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Zahraniční obchod ČR skončil v březnu přebytkem 39,3 miliardy korun, který byl meziročně o 22,3 miliardy korun vyšší. Výsledek kladně ovlivnil zejména obchod s elektrickými zařízením. Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně větší deficit obchodu s rafinovanými ropnými produkty. Obchodní bilance v březnu nadále rostla, přestože vývoz i dovoz meziročně klesl.

„Důvodem bylo rychlejší tempo poklesu dovozu, který se oproti loňské hodnotě snížil o více než 36 miliard korun. Z toho téměř 32 miliard představovala nižší hodnota dovozu výrobků zpracovatelského průmyslu,“ uvedla vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ Jana Mazánková.

Meziročně klesl export o 3,3 procenta na 408,7 miliardy korun a import o devět procent na 369,4 miliardy korun. Letošní březen měl o tři pracovní dny méně než loni. Meziměsíčně po sezonním očištění se vývoz snížil o 1,1 procenta a dovoz o 2,2 procenta.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Důlní stroj u Mostu

Lukáš Kovanda: Český průmysl chřadne. Klesá výroba, počet nových zakázek a propouští se

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme