Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nad Liberty Ostrava se stahují mraky. Chce odstavit koksovnu a nezaplatila pojištění za zaměstnance

Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu
ČTK
 ČTK

Huť Liberty Ostrava plánuje, že zcela odstaví svou koksovnu, která je od prosince v takzvaném teplém útlumu, kdy se udržuje teplo podstatně nižší než při běžném provozu. Vedení firmy v pátek sdělilo odborářům, že je připravené to udělat. Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina dále uvedl, že firma za březen nezaplatila za zaměstnance dvě třetiny sociálního a celé zdravotní pojištění.

Reklama

Odstavení koksovny by podle Slaniny bylo nevratné. „Momentálně k tomu sháníme materiály, protože tuto variantu s námi chtějí v pátek projednat. Je to jejich povinnost,” řekl odborový předák. Pokud by Liberty přestala spolupracovat s dodavatelem energií Tameh Czech a odstavila by koksovnu, znamenalo by to podle Slaniny pravděpodobně vyšší náklady na emisní povolenky, protože by huť neměla kam dávat vysokopecní plyn.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, je od loňska v problémech. Už delší dobu má potíže platit závazky a od prosince, kdy jí Tameh Czech zastavil dodávky energií, většina jejích provozů stojí. Většina ze zhruba 5000 zaměstnanců obou firem je od té doby doma. Poslední fungující vysoká pec Liberty Ostrava je v teplém útlumu přes půl roku.

Je to pro mě velké zklamání, řekl Síkela po jednání s majitelem Liberty

Jednání s majitelem hutní společnosti Liberty Ostrava Sanjeevem Guptou bylo neuspokojivé a nepřineslo odpovědi na otázky, které vláda má. Novinářům to ve středu řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Zatím nebyl naplněn požadavek vlády na vrácení peněz vyvedených do zahraničí. Dokud se tak nestane, vláda nebude huti poskytovat žádné prostředky daňových poplatníků, dodal. Podle něj jde o více než deset miliard korun. Gupta dnešní jednání při odchodu z ministerstva nechtěl komentovat.

Přečíst článek

Tameh hrozí soudem

Ostravská huť nyní čeká, zda soud schválí její restrukturalizační plán. Už dříve sdělila, že plán schválila drtivá většina jejích věřitelů, a v pátek oznámila, že přistoupila k dalším krokům, jež jsou pro naplnění plánu předběžné restrukturalizace nezbytné. Uvedla, že nadále nepočítá se spoluprací s Tamehem. Energie chce brát od jiných dodavatelů a z nového energetického komplexu, který vybuduje. Věřitelů firmy je okolo 1300.

Tameh Czech skončil v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Soud a věřitelé schválili jeho reorganizaci. Tameh uvádí, že mu huť dluží přibližně 2,2 miliardy korun, a že je tak jejím největším věřitelem. Věřitelé Liberty ale rozhodovali o vyloučení Tamehu z hlasování o restrukturalizačním plánu a podle Liberty to schválili.

Mluvčí Tamehu Patrik Schober už dříve uvedl, že firma proti restrukturalizačnímu plánu Liberty vznese námitku k soudu. Než rozhodne o restrukturalizaci soud, jsou podle něj veškerá prohlášení Liberty Ostrava bezpředmětná.

Sanjeev Gupta, majitel, skupina Liberty

Zaměstnanci hutě Liberty dál zůstanou doma. Ale za méně peněz

Zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří kvůli tomu, že provozy v podniku stojí, nechodí do práce, budou od pondělí po většinu času dostávat už jen 70 procent mzdy. Uvedl to řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina. Dosud dostávají 100 procent.

Přečíst článek

Věřitelé Tameh Czech přihlásili u soudu pohledávky za 8,3 miliardy

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Ve zprávě o činnosti a hospodářské situaci firmy zveřejněné v Insolvenčním rejstříku to uvedl insolvenční správce Dominik Hart ze společnosti Hart & Partners. V roce 2022 měla firma obrat 7,48 miliardy korun. Schůze věřitelů se bude konat v dubnu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme