Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

výroba automobilů - informace o tématu

Čínská automobilka BYD zvažuje výstavbu další továrny v Evropě

Čínská automobilka BYD chce dominovat Evropě. Hledá místo pro další továrnu

Čínská automobilka BYD zvažuje výstavbu další továrny v Evropě, uvedl šéf evropských aktivit podniku Michael Shu na konferenci o budoucnosti automobilového trhu pořádané listem Financial Times v Londýně. Dodal, že BYD se do roku 2030 hodlá stát vedoucím výrobcem elektromobilů v Evropě.

Přečíst článek
Čínský prezident Si Ťin-pching

Stanislav Šulc: Čínský prezident Česko tentokrát ignoruje. Slavit bychom to neměli

Přečíst článek
Chery Omoda E5

Vyrábět auta do Evropy míří další čínská automobilka

Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors.

Přečíst článek
Alfa Romeo Milano

Poláci elektromobil od Alfa Romeo možná vyrábět nebudou. Na vině je italský zákon

První elektromobil značky Alfa Romeo, sportovní vůz Milano, se nemůže vyrábět v Polsku. V Turíně to na zahájení akce, jejímž cílem je propagace italských výrobků, řekl italský ministr průmyslu Adolfo Urso. Zakazuje to podle něj zákon. Informovala o tom agentura PAP.

Přečíst článek
Elon Musk

Nový hit od Tesly? Firma v létě představí svůj dlouho očekávaný projekt

Americká automobilka Tesla představí 8. srpna dlouho avizované robotaxi, tedy vůz bez řidiče. Na sociální síti X to napsal Elon Musk, kterému obě firmy patří. Podnikatel a miliardář Musk se o samořídící vozidla dlouhodobě zajímá a tvrdí, že budou jedním z nejdůležitějších produktů společnosti Tesla. Navzdory slibům ale zatím uplynuly roky bez toho, aby firma takový vůz představila.

Přečíst článek
Logo automobilky Tesla

Tesla levné elektroauto nevyrobí, uvedla agentura Reuters. Opět lžou, opáčil Musk

Americká automobilka Tesla upustila od projektu levného elektromobilu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje. Investoři počítali s tím, že vůz dostupný masám přispěje k růstu podniku. Akcie Tesly po zveřejnění zprávy klesly o téměř pět procent, později část ztrát smazaly. Šéf Tesly Elon Musk po zveřejnění zprávy na síti X napsal, že „Reuters (znovu) lže“.

Přečíst článek
Tesla, ilustrační foto

Kdysi král elektromobility, dnes chřadnoucí impérium. Konec Tesly se blíží

Kdo dnes kupuje elektromobil, nekouká pouze po Tesle. Spíše naopak. Pravděpodobnost, že si Teslu v nabídce elektromobilů vybere klesá každý měsíc. Hodnota akcí od svého vrcholu ztratila už 60 procent. Začíná se impérium hroutit?

Přečíst článek
Čínská společnost Leapmotor

Číňané si našli další místo, kde budou montovat svá elektroauta. Je kousek od Česka

Čínská automobilka Leapmotor začne vyrábět v továrně společnosti Stellantis v polských Tychách malé elektromobily. S odvoláním na dva nejmenované zdroje to uvedla agentura Reuters. Leapmotor a Stellantis před časem vytvořily společný podnik, což čínské firmě umožní vyrábět a prodávat elektrická vozidla mimo Čínu.

Přečíst článek
Proč elektromobilita vychází z módy?

Tesla? Letos stagnace, příští rok propad, varuje banka Wells Fargo. Proč elektromobilita vychází z módy?

Elektromobily vycházejí z módy. Tržby Tesly budou letos stagnovat, v příštím roce se dokonce propadnou, šokuje ve své nové prognóze americká banka Wells Fargo. Jen letos spadly akcie Tesly o 32 procent, zatímco akciový trh v USA roste o více než 8 procent, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Elektromobil Xiaomi SU7

Přijíždí nový elektromobil. Xiaomi se chce se svým vozem stát jedním z lídrů trhu

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi začne tento měsíc dodávat svůj první elektromobil SU7, uvedla agentura Reuters. Xiaomi vstupuje na největší automobilový trh uprostřed cenové války. Uvedení automobilu na trh se čeká 28. března, kdy by měla firma oznámit i jeho cenu.

Přečíst článek
Škoda Enyaq iV

Škoda Auto omezuje výrobu. Na vině je zpoždění dodávek elektromotorů od Volkswagenu

Automobilka Škoda Auto kvůli snížení dodávek e-pohonů ze závodu Volkswagen Group Components v Kasselu omezuje výrobu plně elektrické řady aut Enyaq. Na omezení výroby upozornil server E15 s odkazem na týdeník Škodovácký odborář. 

Přečíst článek
Levicová extremistická skupina se přihlásila k sabotáži továrny Tesly u Berlína

„Dnes jsme sabotovali Teslu“. Levicoví extremisté přerušili výrobu v berlínské gigafactory

Továrna amerického výrobce elektromobilů Tesla nedaleko Berlína zastavila kvůli výpadku proudu výrobu. Závod u obce Grünheide byl evakuován, firma poslala domů tisíce zaměstnanců, řekla agentuře DPA mluvčí společnosti.

Přečíst článek
Reklama

News box

Společnost CETIN, která vlastní největší telekomunikační a datovou síť v ČR, koupila poskytovatele 📶 internetového připojení z Ostravska. Firma M.Net Studénka má v několika obcích vlastní optickou síť, v dalších asi 50 obcích poskytuje bezdrátové připojení. O transakci informoval server e15.cz, její cenu neuvedl.
Ceny ropy se dnes 📈 zvyšují, za jejich růstem je hlavně optimismus kolem vývoje poptávky, za kterým stojí zprávy o poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a o růstu jejího dovozu do Číny. Severomořská ropa Brent kolem 18:30 středoevropského letního času vykazovala nárůst o 0,4 procenta a nacházela se blízko 84 dolarů za barel. 
Širší vedení TOP 09 dnes navrhlo poslance 👨 Marka Ženíška do funkce ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ministryni Helenu Langšádlovou by mohl nahradit příští týden. TOP 09 o tom informovala v tiskové zprávě.
Pražská burza dnes mírně posílila. Index PX 📈 stoupl o 0,19 procenta na 1551,59 bodu. Nahoru burze pomohly hlavně akcie energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.
Somálská vláda překvapivě požádala o  ukončení politické mise OSN, která jí více než deset let poskytovala poradenství při mírovém uspořádání, bezpečnostních reformách a budování demokracie. Somálský ministr zahraničí o ukončení mise požádal dopisem Radu bezpečnosti OSN, uvedla dnes agentura Reuters.
Lídr opozičního hnutí SPD Tomio Okamura dnes využil práva přednostního vystoupení ve Sněmovně ke kritice 📜 unijního migračního paktu a vlády, kterou vinil v souvislosti s ním z vlastizrady. Okamura vystoupil před hlasováním o návrhu mimořádné schůze, na níž chce koalice projednat ve druhém čtení sporné uzákonění možnosti korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. 
Polsko připravuje výstavbu bunkrů a zákopů na hranicích s Ruskem a Běloruskem. S odvoláním na ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze o tom dnes informovala polská tisková agentura PAP. Výdaje na obranu se letos v Polsku zřejmě 📈 vyšplhají na rekord, avizoval už dříve kabinet premiéra Donalda Tuska.
Japonská automobilka Nissan Motor v uplynulém finančním roce téměř zdvojnásobila čistý zisk na 426,6 miliardy jenů (téměř 6️⃣4️⃣ miliard korun). Firma to dnes uvedla ve své výsledkové zprávě. Výsledky podpořil vyšší objem prodeje a slabší kurz jenu, který po přepočtu zvyšuje hodnotu zahraničních příjmů, uvedla agentura Kjódó.
Maďarsko a Čína podepíšou u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v zemi nejméně 1️⃣6️⃣ dohod o spolupráci, uvedl podle agentury Reuters maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó. Si přiletěl do Maďarska ve středu večer a dnes jej v Budapešti přivítal s vojenskými poctami jeho maďarský protějšek Tamás Sulyok.
Měnový výbor britské centrální banky dnes podle očekávání ponechal základní úrokovou sazbu beze změny na 5️⃣,2️⃣5️⃣ procenta, tedy na nejvyšší úrovni od roku 2008. Banka o tom informovala v tiskové zprávě. Uvedla, že pro zachování úroků se vyslovilo sedm členů výboru, zatímco dva členové hlasovali pro snížení o čtvrt procentního bodu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme