Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Šéfové firem Fialovi: Chceme stabilitu. A taky euro

Petr Fiala
ČTK
 ČTK

České firmy od vlády potřebují především stabilní a předvídatelné prostředí, což za nejlepší preferovanou státní pomoc označilo 41 procent jejich ředitelů. Na druhém místě se s 24 procenty umístila první konkrétně specifikovaná pomoc, a to přechod na euro. Vyplývá to z aktuálního průzkumu PwC CEO Survey, kterého se na přelomu listopadu a prosince 2022 zúčastnily přes dvě stovky generálních ředitelů českých firem.

Reklama

„Diskuze o výhodách a nevýhodách eura v posledních měsících opět zesílily především v souvislosti s růstem českých úrokových sazeb. Řada domácích firem proto hledá možnost financování v eurech, zavedení eura by jim přístup k financím výrazně usnadnil,” uvedl partner PwC ČR Jan Brázda.

Česká národní banka především v první polovině loňského roku v boji s inflací výrazně zvedla úrokové sazby, zatímco sazby Evropské centrální banky rostly jen pozvolna. Zatímco česká základní repo sazba je tak nyní na sedmi procentech, hlavní eurová sazba je od konce loňského roku 2,5 procenta. To mimo jiné znamená výrazný rozdíl mezi úrokovými sazbami, pro firmy je výrazně levnější čerpat úvěry v eurech.

video

Raději budu mít deset procent na miliardě, než 90 procent na milionu. Lidem je třeba dát důvěru, říká investor Libor Winkler z RSJ

Libor Winkler spolu se zakládajícími partnery přibral do akcionářské struktury RSJ i několik zaměstnanců. „Kdybych se měl pochválit, tak moje přidaná hodnota je, že dokážu dávat lidem důvěru,“ říká investor a filantrop. To podle něj platí i v případě dalších investičních aktivit, které sahají od biomasy na Ukrajině po víno. „Lidé, co nikomu nedůvěřují, nemohou investovat a v podstatě ani podnikat,“ říká v epizodě seriálu Jiný peníze investorky Andrey Ferancové Bartoňové a vydavatelky newstream.cz Terezy Zavadilové. Pořad se natáčí v prezidentském apartmá pražského hotelu Augustine.

Přečíst článek

Euro už je standard

„Skutečný podíl firem využívajících euro bude vyšší než čtvrtina. Část firem už se ke korunovým úvěrům nevrátí, euro se stává jejich standardní měnou bez ohledu na to, jestli na euro přejde celá česká ekonomika, nebo ne,” upozornil Brázda.

Současnou českou vládu celkově ředitelé spíše chválí. Nejlépe podle nich zvládá uprchlickou krizi, za postoj k válce vládu chválí 78 procent šéfů českých firem, 61 procent pozitivně hodnotilo i přístup vlády k cenám plynu. Od státu přitom šéfové firem nevyžadují žádnou konkrétní pomoc, ale očekávají především stabilitu. V době průzkumu také hodně rezonovala otázka regulace cen energií, ke které stát i u firem přistoupil na začátku roku.

„Stabilita je něco, čeho se jim v posledních letech akutně nedostává. Nejnovějším příkladem nepředvídatelnosti je takzvaná windfall tax. Její konkrétní česká podoba jde v mnohém, zejména v samotné výši zdanění nebo v okruhu subjektů, na které dopadá, nad dohodnutý evropský rámec,” řekl vedoucí partner PwC Martin Diviš.

Právě nekvalitní legislativa a její nepředvídatelné změny patří pro dvě třetiny generálních ředitelů mezi nejvýraznější hrozby jejich letošní práce. Kurzová rizika tak označuje 59 procent dotázaných. Mezi největšími letošními hrozbami jsou na prvních místech nicméně vysoká inflace, růst mzdových nákladů a ceny energií.

PŘEHLEDNĚ: Které daně Fialova vláda zvýší

Státní rozpočet se kvůli napjaté ekonomické i geopolitické situaci dostává stále do většího stresu a výdaje rostou. Vláda Petra Fialy však nadále věří, že udrží v letošním roce schodek ve schválené výši 295 miliard korun. Vzhledem k pokračující inflaci erár sice má vyšší příjmy z DPH, ale zároveň hrozí až dvě mimořádné valorizace důchodů. A protože vláda buď neumí, nebo nechce škrtat, stále častěji mluví o zvyšování daní. Zde je přehled daňových sazeb, které Fialův kabinet buď již nově zavedl, nebo uvažuje o jejich zvýšení. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Donald Trump v Bruselu

Lukáš Kovanda: Euro naši bezpečnost nezvýší, důležitější jsou vztahy s Trumpem

Přečíst článek

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme