Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Díky umělé inteligenci svět zbohatne, tvrdí studie prestižní PwC

Díky umělé inteligenci svět zbohatne
iStock
 nst
nst

Umělá inteligence (AI) je největší příležitostí světové ekonomiky, do roku 2030 pomůže díky vyšší produktivitě zvýšit světové HDP o 14 procent, uvádí studie poradenské společnosti PwC.

Reklama

Potenciální přínos umělé inteligence pro světovou ekonomiku do roku 2030 odhaduje PwC na 15,7 bilionu dolarů, pro srovnání to je více než výkonnost čínské a indické ekonomiky dohromady. Znamenalo by to, že celosvětové HDP se do roku 2030 jen díky AI zvýší o 14 procent. Hlavní benefity jejího většího rozvoje jsou ve zvýšení produktivity i vyšší spotřebě, vyplývá z aktuální studie PwC Global Artificial Intelligence Study.

Game changer tohoto desetiletí

„Umělá inteligence je jednoznačně největší ekonomickou příležitostí v současném rychle se měnícím světě. Pokud se bude umělá inteligence využívat správně, může výrazně zvýšit produktivitu práce. Dojde k automatizaci řady úkolů, rolí i profesí. Ty tak budou zanikat, naopak spousta nových profesí a pozic vznikne,“ vysvětluje Petr Ložek, vedoucí partner technologického poradenství PwC Česká republika.

Právě vyšší produktivita by světové ekonomice měla přinést 6,6 bilionu dolarů. Dalších více než devět bilionů výnosů bude souviset s vedlejšími efekty zavádění AI vedoucími především ke zvýšené poptávce a spotřebě.

„Umělá inteligence firmám umožní lépe zacílit svou nabídku. Budou moci své zboží a služby více personalizovat, zatraktivnit a zároveň díky sníženým nákladům bude moci být jejich nabídka i dostupnější,“ dodává Ložek.

Umělá inteligence posílí roli novinářů, věří evropští vydavatelé

Umělá inteligence posílí roli novinářů, věří evropští vydavatelé

Před vydavatelskými domy je největší úkol jejich dosavadní existence. Poté, co si nechaly ujet vlak při technologické revoluci a nezachytily nástup sociálních sítí, musí využít nástup umělé inteligence ve svůj prospěch. To bylo hlavní téma letošního ročníku European Newspaper Conference, která se jako už tradičně konala v rakouské Vídni a zúčastnili se jí zástupci hlavních evropských médií.

Přečíst článek

Čína a USA. Regiony, které z AI získají nejvíc

Ze správného zavádění AI budou profitovat všechny regiony světa, některí však víc. PwC očekává, že nejvýznamněji bude zavádění umělé inteligence ovlivňovat HDP v Číně a v severní Americe. V Číně může HDP vzrůst dokonce o 26 procent, společně se severní Amerikou tak budou tyto dva regiony zodpovědné za 70 procent ekonomických přínosů AI.

„Země, které do umělé inteligence a digitalizace již investovaly, mají již nyní značný náskok, proto benefity v rozvinutějších regionech budou větší. Na druhou stranu, zavádění AI je obrovskou příležitostí i pro méně rozvinuté regiony. Nové start-upy pracující s AI nebo firmy, které ještě ani nevznikly, mohou být za 10 let tržními lídry,“ dodává Ložek.

Nástup umělé inteligence bude mimo jiné znamenat zánik řady současných pozic a povolání. Masivní nástup AI je například v českém prostředí vídět v provozech call center, ale také v bankovnictví. „Naopak větší prostor k zapojení AI je v tuzemském zdravotnictví nebo školství,“ upozorňuje Ložek.

Nástup AI podle něj nebude nutně znamenat nárůst nezaměstnanosti, spousta nových profesí navázaných na umělou inteligenci totiž naopak vznikne. „Stále to budou lidé, kteří budou umělou inteligenci nejen vyvíjet a zavádět, ale poté i obsluhovat, provozovat a udržovat,“ dodává partner PwC.

Studie PwC předpovídá, že mezi jednotlivými sektory by AI měla přinést nejvíce zdravotnictví (pomoc v diagnostice a následné cílené zdravotní péči) či automobilovému průmyslu (autonomní vozy).

Evropské akcie technologických gigantů letos těžce krvácí

Dlouhodobé investiční strategie umělá inteligence „nevymyslí“, říká Jan Hlavsa z Fondee

Umělá inteligence (AI) mění finanční svět. Ochotní virtuální bankovní asistenti, ať už se jmenují George, Kate či jinak, už asi nikoho nepřekvapí. Možnosti využití AI ve světě peněz jsou ale mnohem širší. Na podobném principu jako nyní všude propíraná ChatGPT má totiž fungovat i program přední americké investiční banky JPMorgan Chase ale i dalších investičních obrů, jako jsou Goldman Sachs nebo Morgan Stanley. Brzy by tak AI mohla analyzovat a vybírat cenné papíry na míru potřebám klientů investiček. Mají se po bankéřích bát o svůj "job" i investiční poradci? Nad tím se ve svém komentáři zamýšlí zakladatel investiční platformy Fondee Jan Hlavsa.

Přečíst článek

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí porostou o desítky procent ročně

Zpřístupnění nástrojů umělé inteligence zaměřených na spotřebitele, jako je ChatGPT či Bard, by mohlo vést k silnému růstu, který potrvá deset let. Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí (AI) by se tak mohly zvýšit na 1,3 bilionu dolarů, v přepočtu 28,6 bilionu korun, v roce 2032 z loňských 20 miliard dolarů. Uvádí to zpráva analytické společnosti Bloomberg Intelligence, podle níž by odvětví mohlo v následujících deseti letech růst tempem 42 procent ročně.

Přečíst článek

Šéf Shoptetu Samuel Huba: Každá čtvrtá koruna, která se utratí v české e-commerce, pochází z naší platformy

Šéf Shoptetu: Každá čtvrtá koruna, která se utratí v české e-commerce, pochází z naší platformy

Na platformě Shoptet nyní funguje víc než 34 tisíc e-shopů v Česku, Maďarsku a na Slovensku. „V následujících letech máme v plánu expanzi do několika dalších zemí,” říká šéf firmy Samuel Huba. Svět e-commerce dle něj zažije větší zapojení umělé inteligence. Jak bude vypadat budoucnost české e-commerce, popisuje Samuel v seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme