Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OpenAI má obavy z vlastního chatbota. Lidi připraví o práci

OpenAI má obavy z vlastního chatbota. Lidi připraví o práci
ČTK
 ČTK

Šéf společnosti OpenAI, z jejíž dílny vzešel chatovací robot ChatGPT, má podle médií trochu obavy z umělé inteligence a z toho, jak ovlivní pracovní sílu, volby a šíření dezinformací. Společnost OpenAI koncem loňského listopadu ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti a systém si rychle získal popularitu. Na základě jednoduchých dotazů dokáže generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii. Jako pomocníka ho mimo jiné používají programátoři či marketéři.

Reklama

Šéf OpenAI Sam Altman vedle nadšení z toho, co může umělá inteligence změnit, cítí obavy z jejího využití autoritářskými režimy. Řekl to minulý týden v rozhovoru na televizní stanici ABC News. Například ruský prezident Vladimir Putin několik let před invazí na Ukrajinu prohlásil, že kdo se stane lídrem v technologii umělé inteligence, pravděpodobně ovládne svět.

Chatboti s umělou inteligencí mají problém. Kvůli Číně je musí tvůrci naučit nemluvit o politice

Chatboti v Číně mají problém. Kvůli komunistické cenzuře je musí tvůrci naučit „nemluvit o politice“

Tento týden se čínská vyhledávací společnost Baidu chystá představit svého Ernie Bota, odpověď na vychvalovaný ChatGPT společnosti OpenAI. To přitáhne pozornost nejen západního světa, ale také čínských komunistů. Tvůrci podobných chatbotů tak stojí před zásadním problémem: pokud chtějí se svými dokonalými programy uspět i v Číně, musí je naučit „nemluvit o politice“ a zajistit jejich schopnost vést „politicky košer dialog“ podle cenzurního gusta pekingských vládců, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Vliv ChatGPT a jemu podobných nástrojů se zatím neodrazil v americkém volebním procesu, konstatoval Altman. OpenAI se však podle něj připravuje na prezidentské volby v roce 2024. „Zejména se obávám toho, že by tyto modely mohly být použity k rozsáhlým dezinformacím,” řekl.

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Poukázal také na to, že se modely umělé inteligence začínají nasazovat při programování a daly by se zneužít ke kybernetickým útokům. Programátoři používají podle Altmana ChatGPT jako pomocníka a společnost pracuje na tom, aby se dal obdobně aplikovat i v dalších profesích.

Šéf OpenAI připustil, že to může vést k tomu, že mnoho lidí přijde o práci. Zároveň v rozšíření těchto nástrojů vidí možnost, jak vymyslet lepší druh práce. „Můžeme mít mnohem vyšší kvalitu života, vyšší životní úroveň,” řekl.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme