Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Překvapení na trhu. Intel se i přes čipovou krizi přehoupl ze ztrát do výrazného zisku

Intel, výrobce čipů,
iStock
 ČTK

Americký výrobce čipů Intel nečekaně vykázal ve druhém čtvrtletí čistý zisk 1,48 miliardy dolarů (32 miliard korun) po ztrátě 454 milionů dolarů ve stejném období loni. Lépe se dařilo obchodu s počítači. Tržby se meziročně snížily o 15 procent na 12,95 miliardy dolarů. Firma to uvedla ve čtvrtek po skončení obchodování na burze ve Spojených státech. Její akcie přechodně zpevnily asi o šest procent.

Reklama

Na rozdíl od předchozích dvou čtvrtletí vysokých ztrát a propadu tržeb se zpomalil pokles obchodu s počítačovými procesory. Tržby divize klesly meziročně o 12 procent na 6,8 miliardy dolarů. V prvním čtvrtletí se prodej snížil o 38 procent spolu s všeobecným poklesem prodeje osobních počítačů. Intel předpokládá oživení ve druhé polovině roku.

Pomohl silný prodej počítačů

Intel překonal odhady téměř výhradně díky síle prodeje stolních počítačů, které se odrazily od téměř rekordního minima v minulém čtvrtletí," řekl analytik společnosti Charter Equity Research Edward Snyder.

Intel sází jednu obří investici vedle druhé. V Izraeli postaví továrnu za desítky miliard dolarů

Intel sází jednu obří investici vedle druhé. V Izraeli postaví továrnu za desítky miliard dolarů

Americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem počítačových čipů, investuje 25 miliard dolarů, v přepočtu 542 miliard korun, do výstavby továrny v Izraeli. Podle premiéra Benjamina Netanjahua jde podle o největší zahraniční investici v Izraeli.

Přečíst článek

Trh s osobními počítači za poslední rok výrazně klesl. Firmám se hromadí zásoby, protože pokud lidé potřebovali nový počítač, většinou si jej pořídili za pandemie COVID-19. Nyní se ale přebytek zásob zmírňuje, odbyt osobních počítačů klesl ve druhém čtvrtletí pouze o 11,5 procenta ve srovnání s třicetiprocentním propadem v předchozích dvou čtvrtletích, ukázala data společnosti Canalys.

Růst akcií Intelu posílil tržní hodnotu společnosti téměř o devět miliard dolarů, uvedla agentura Reuters. Akcie Intelu se v posledních letech propadly hluboko pod hodnotu konkurentů včetně Nvidie, Advanced Micro Devices (AMD) a Broadcomu.

Intel, výrobce čipů

Intel postaví v Polsku továrnu na čipy, investuje miliardy dolarů

Americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem počítačových čipů, postaví velkou továrnu na výrobu čipů v polské Vratislavi. Investuje do ní 4,6 miliardy dolarů, tedy zhruba sto miliard korun. Intel se v podniku na západě Polska chystá montovat a testovat mikroprocesory. Do roku 2027 by mělo v továrně vzniknout zhruba 2000 vysoce kvalifikovaných míst a podnik očekává, že další tisíce jich vzniknou díky možnému nabírání nových pracovníků u dodavatelů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme