Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čipový gigant v potížích. Propad prodejů PC poslal Intel do největší ztráty v historii firmy

Propad prodejů PC poslal Intel do největší ztráty v historii firmy
iStock
Dušan Kütner
duk

Propad prodejů osobních počítačů ve světě poslal čipového giganta Intel do největší čtvrtletní ztráty v historii firmy založené v roce 1968. A i v tomto v aktuálním čtvrtletí očekává červená čísla, neboť trh s PC by se měl vrátit na standardní úroveň až koncem roku, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Také tržby od ledna do března klesly na úroveň, kterou firma nezaznamenala od roku 2010. Činily 11,7 miliardy dolarů (asi 249 miliard korun), což oproti stejnému období loňského roku znamená pokles o 36 procent.

Výroba elektrického pohonu pro modely BMW iX a BMW i4.

Čipový hladomor se potáhne až do roku 2026. Hrozí obří propad v produkci aut

Celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout asi o 20 procent, což je zhruba o 18 milionů vozidel, pokud se nepodniknou potřebné kroky k řešení přetrvávajícího nedostatku čipů. Ve své zprávě to uvedlo německé sdružení automobilového průmyslu VDA. Odvolává se přitom na studii, kterou si nechalo vypracovat.

Přečíst článek

Propad tržeb Intelu se promítl do ztráty 2,76 miliardy dolarů za první čtvrtletí. Byla to druhá ztráta společnosti v řadě a překonala svou dosud největší ztrátu ve výši 687 milionů dolarů v posledním čtvrtletí roku 2017. Intel uvedl, že v aktuálním čtvrtletí pravděpodobně vykáže další ztrátu, napsal The Wall Street Journal.

Pandemie přiměla spotřebitele se předzásobit

Celosvětové prodeje počítačů, které tvoří velkou část příjmů Intelu, klesly v prvním čtvrtletí meziročně o 29 procent, podle údajů společnosti International Data. Prohloubil se tak propad, který začal již na začátku minulého roku. Spotřebitelé začali spěchat na nákup počítačů, chytrých telefonů a další elektroniky na začátku pandemie, která mnohé přiměla pracovat a studovat na dálku na home office, podotkl deník.

Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga

Německo se připojí k USA a jde do boje s Čínou. Přestane tam vyvážet suroviny na výrobu čipů

Olaf Scholz byl osočován z příliš vřelého vztahu s Čínou. Nyní to vypadá, že Německo svůj postoj vůči druhé největší ekonomice světa přehodnotí. Podle agentury Bloomberg ji navíc zasáhne na docela citlivém místě. Scholzův kabinet zvažuje konec vývozu surovin potřebných pro výrobu polovodičů do Číny. Výrazně by to zasáhlo výrobu čipů. Akcie německé chemičky BASF kvůli tomu padají.

Přečíst článek

Divize PC čipů Intelu v té souvislosti oznámila 38procentní pokles tržeb za první čtvrtletí na 5,8 miliardy dolarů. Nicméně finanční ředitel David Zinsner míní, že trh je na cestě k návratu k normálu koncem tohoto roku, jakmile výrobci počítačů vyčerpají již delší dobu nadbytečné zásoby čipů a začnou zadávat nové objednávky.

Stamiliardové investice do nových továren 

„Již ve čtvrtletí jsme byli svědky zlepšující se situace na trhu PC,“ řekl WSJ generální ředitel Intelu Pat Gelsinger. Firma se rozhodla čelit ekonomickým potíží propouštěním zaměstnanců a snahou o další snižování nákladů s cílem ušetřit až 10 miliard dolarů ročně do roku 2025.

Společnost Samsung

Samsungu klesl provozní zisk o 96 procent, firma omezí výrobu čipů

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 96 procent na 600 miliard wonů (9,8 miliard korun), a dostal se tak na 14leté minimum. Firma to odhaduje v předběžných výsledcích hospodaření, popad zisku vyplynul z poklesu světového trhu s polovodiči. Samsung proto oznámil, že citelně sníží výrobu čipů, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Gelsinger podotkl, že se snaží vyvážit úspory tím, že podnikne stamiliardové investice do továren na výrobu čipů, aby Intel dohnal své asijské rivaly v závodě o výrobu nejrychlejších procesorů s nejmenšími tranzistory.

Aby se přizpůsobila poklesu a pomohla investice zaplatit, společnost omezila projekty a prodala některé ze svých podniků. Rovněž uzavřela neobvyklou finanční dohodu s kanadskou Brookfield Asset Management, podle které si společnosti rozdělují náklady na expanzi továrny v Arizoně ve výši 30 miliard dolarů a Brookfield získá podíl z jejích příjmů.

Německá společnost Infineon dostala povolení postavit v Drážďanech za pět miliard eur (118,4 miliard korun) závod na výrobu čipů.

Čipovou dietu pomůže řešit fabrika Infineonu u Drážďan za pět miliard eur

Německá společnost Infineon dostala povolení postavit v Drážďanech za pět miliard eur (118,4 miliard korun) závod na výrobu čipů. Se zahájením výroby se počítá od roku 2026. Výrobce čipů používaných v automobilech a datových centrech uvedl, že půjde o největší jednorázovou investici v jeho historii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme