Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pfizer plánuje investovat do rozšíření výroby v Belgii 29 miliard korun

Pfizer
ČTK
 ČTK

Americká farmaceutická společnost Pfizer investuje přes 1,2 miliardy eur (29,2 miliardy korun) do rozšíření výroby ve svém závodě v belgickém městě Puurs. Tento závod hrál klíčovou roli ve výrobě vakcíny proti covidu-19, kterou Pfizer vyvinul s německou biotechnologickou společností BioNTech. Její produkce tam začala na konci roku 2020. V belgickém závodě, jehož počet zaměstnanců vzrostl z 2800 před pandemií na 4500, přibude díky novým programům 250 pracovních míst. Informovala o tom agentura Reuters.

Reklama

Pfizer investuje i v Dublinu

Ve čtvrtek Pfizer oznámil, že stejnou sumu, tedy 1,2 miliardy eur, investuje do rozšíření výroby ve svém závodě v Dublinu. Rozšíření výroby má v Irsku vytvořit 400 až 500 nových pracovních míst a zdvojnásobí kapacitu výroby důležitých látek používaných v biologických lécích. Pfizer loni v dublinském závodě začal vyrábět také složku pro svoji vakcínu proti covidu-19. Rozšíření výroby má být dokončeno v roce 2027.

„Vše je v souladu s růstem našeho výrobního programu,“ řekl Mike McDermott, který ve Pfizeru odpovídá za globální dodávky. „Když vezmete v potaz modely kapacity těchto dvou míst, zjistíte, že naše schopnost obsloužit tento růst pokulhává. Jedná se tedy o proaktivní investici,“ dodal.

Tržby společnosti Pfizer by v letošním roce podle očekávání mohly překročit sto miliard dolarů, což je více než dvojnásobek oproti období před pandemií. K nárůstu přispívají zejména prodeje vakcíny proti covidu-19 a léku paxlovid proti téže nemoci.

digitální certifikát, očkování, cestováni v covidu

Nenechali jste se očkovat? Zaplaťte pokutu. Dvěma milionům Italů přijde „covidová“ složenka

Téměř dva miliony Italů budou muset zřejmě zaplatit pokutu sto eur (asi 2500 korun) za to, že se do poloviny června nenechali očkovat proti COVID-19. Ve středu totiž vypršela lhůta, v níž mohli zdůvodnit, proč se očkovat nemohli. Informovala o tom agentura APA.

Přečíst článek

Je však možné, že prodeje vakcíny proti covidu-19 v příštích několika letech prudce poklesnou. Pfizer navíc po roce 2025 přijde o patentovou ochranu některých prodávaných léků, jako je například lék na rakovinu ibrance anebo přípravek na artritidu xeljanz.

Firma chce příští na trh uvést až 19 nových léků, včetně léků na ulcerózní kolitidu, migrénu a vakcíny proti respiračnímu syncytiálnímu viru (RSV).

Pfizer vakcína

Spanilá jízda Pfizeru. Za zisky z vakcín proti covidu koupí další firmu, letos už třetí

Farmaceutický gigant Pfizer posílený zisky za prodej vakcín proti covidu koupí výrobce léku na srpkovitou anémii Global Blood Therapeutics. Cena za transakci, kterou schválily správní rady obou společností, činí 5,4 miliardy dolarů (asi 130 miliard korun), uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Pfizer

Pfizer vydělal skoro 10 miliard dolarů. Do budoucna jen na vakcínu nespoléhá

Americká farmaceutická společnost Pfizer, která patří k hlavním dodavatelům vakcín proti covidu-19, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 78 procent na 9,91 miliardy dolarů (téměř 240 miliard korun). Zisk překonal odhady analytiků, zejména díky vysoké poptávce po vakcínách a dalších produktech na covid-19.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme