Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

léky - informace o tématu

Tomáš Čupr

Stanislav Šulc: Čeští technologičtí miliardáři cílí na léky. Lékárenství čeká revoluce

Český prodej léčiv projde radikální proměnou. A v jejím centru budou tuzemští miliardáři, kteří své jmění vydělali v e-commerce. Své know-how nyní velmi pravděpodobně využijí právě v segmentu, který do velké míry stále reprezentují kamenné prodejny, poradenství a uklidňující hlas prodejců.

Přečíst článek

Krátkozrakých dětí přibývá. Lék je zdánlivě jednoduchý, ale nikdo ho nechce

Přečíst článek
Vědci zkoumají nový typ antibiotik, ničí i odolné bakterie

Vědci zkoumají novou třídu antibiotik, které dokáží zničit i odolné bakterie

Skupina vědců švýcarské farmaceutické firmy Roche zkoumá slibný objev nové třídy antibiotik, která fungují i proti obtížně léčitelným infekcím způsobeným velmi odolnými bakteriemi.

Přečíst článek
Evropská komise představila opatření, která mají zabránit nedostatku léků

Konec nedostatku léků? Evropská komise představila sérii opatření

Evropská komise představila sérii opatření, která mají pomoci členským státům vyhnout se nedostatku klíčových léků. Hlavní součástí balíčku je vytvoření dobrovolného mechanismu solidarity mezi státy, který umožní vyměňovat si zásoby léků, informovala komisařka odpovědná za zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidisová. Cílem je nedopustit, aby nastala situace jako loni v zimě, kdy nebyly některé léky dostupné.

Přečíst článek
Bristol-Myers Squibb koupí za 5,8 miliardy dolarů výrobce léků na rakovinu Mirati

Bristol-Myers Squibb kupuje za miliardy dolarů výrobce léků na rakovinu

Farmaceutická společnost Bristol-Myers Squibb koupí za 5,8 miliardy dolarů, zhruba 135 miliard korun, výrobce léků na rakovinu Mirati Therapeutics. Rozšíří tak své onkologické podnikání a získá léky, u kterých doufá, že jí pomohou kompenzovat očekávané ztráty tržeb kvůli vypršení platnosti patentů na některé její hlavní přípravky v tomto desetiletí. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek

Akcie společnosti Point Biopharma Global poskočily o více než 80 procent. Díky oznámené fúzi s Eli Lilly

Americká farmaceutická společnosti Eli Lilly koupí za 1,4 miliardy dolarů (32,8 miliardy korun) společnost Point Biopharma Global. Získá tak přístup k experimentálním terapiím, které umožňují přesné cílení na rakovinu. Akcie společnosti Point Biopharma Global v úterý před otevřením burzy vzrostly o 83,4 procenta. Naproti tomu akcie Lilly v témže čase nepatrně klesly.

Přečíst článek
Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

AKTUALIZOVÁNO: Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

Největší evropskou firmou se dnes stal Novo Nordisk. Dánský výrobce léčiv překonal dosavadní jedničku, francouzské „impérium luxusu“ LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek
Dánská společnost Novo Nordisk

Výrobce léku na obezitu je větší než ekonomika rodného Dánska. Útočí na post nejhodnotnější evropské firmy místo krále luxusu LVMH

Farmaceutická společnost Novo Nordisk dosáhla dalšího milníku ve svém raketovém vzestupu: tržní hodnota dánské společnosti, která úspěšně otestovala lék na obezitu, přesáhla velikost její domácí ekonomiky. Novo má stejnou hodnotu jako všechny ostatní dánské blue chips akcie dohromady. A soutěží o titul nejhodnotnější evropské společnosti, který aktuálně drží výrobce luxusního zboží LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Dánská firma úspěšně otestovala svůj lék na obezitu, její akcie stoupají

Lék na obezitu? Dánská firma úspěšně otestovala svůj přípravek. Její akcie lámou rekordy

Další úspěch v boji proti obezitě, hlásí dánská společnost Novo Nordisk. Ta představila výsledky svého léku Wegovy, který dle výsledků pomohl snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic u obézních pacientů až o dvacet procent. Agentura Bloomberg uvádí, že díky představené studii vzrostly akcie společnosti o 16,7 procenta, což je největší intradenní skok za dvě desetiletí. Akcie společnosti za poslední dva roky vzrostly téměř o 150 procent.

Přečíst článek
El Lily

Americká farmaceutická firma Eli Lilly koupí za 1,9 miliardy dolarů Versanis

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly koupí soukromého vývojáře léků Versanis až za 1,93 miliardy dolarů (40,9 miliardy korun). Posílí tak svoji nabídku léků na obezitu. Společnost to uvedla v prohlášení.

Přečíst článek
kuřecí křidélka

Zapomeňte na zlato a diamanty. Dneska se krade hlavně botox a kuřecí křidýlka

Jedenáct tisíc kusů kuřecích křidýlek v hodnotě 1,5 milionu dolarů. Botox v hodnotě 50 tisíc dolarů. Nebo 57 melounů. To jsou jen některé z nejpodivnějších krádeží, které v uplynulých měsících řešily policejní složky po celém světě. Výběr z nich přineslo zvláštní „zlodějské“ vydání magazínu Bloomberg Businessweek.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme