Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

léky - informace o tématu

Léčiva mají být k dispozici hlavně pacientům a ne distributorům

Horkým zdravotnickým tématem posledních týdnů je pozměňovací návrh k novele zákona o léčivech, takzvaný chráněný distribuční kanál léčiv. Typický poslanecký přílepek, který s touto novelou vlastně ani nesouvisí, je standardní ukázkou toho, jak se zákony připravovat nemají.

Přečíst článek

Akcie společnosti Point Biopharma Global poskočily o více než 80 procent. Díky oznámené fúzi s Eli Lilly

Přečíst článek
Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

AKTUALIZOVÁNO: Cennější než Louis Vuitton. Lék na obezitu udělal z Novo Nordisku největší firmu Evropy

Největší evropskou firmou se dnes stal Novo Nordisk. Dánský výrobce léčiv překonal dosavadní jedničku, francouzské „impérium luxusu“ LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Bakopa drobnolistá

Biohacking: Zázrak z Indie pomůže srdci, mozku a zažene stres

Bakopa, známá také jako brahmi, pochází z Indie a dnes roste v tropických a subtropických částech světa. Existuje řada druhů bakopy, ale jako léčivka se využívá Bacopa monnieri. Brahmi, nazvaná podle hinduistického boha stvořitele Brahmy, se tradičně používá v ájurvédské medicíně jako diuretikum a tonikum pro nervový systém i srdce. Bakopa je ale zejména mocné nootropikum, což je látka zvyšující kognitivní schopnosti mozku a paměť. Používá se také k léčbě široké škály dalších zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, kloubů a problémů v sexuální oblasti u mužů i žen.

Přečíst článek
Dánská společnost Novo Nordisk

Výrobce léku na obezitu je větší než ekonomika rodného Dánska. Útočí na post nejhodnotnější evropské firmy místo krále luxusu LVMH

Farmaceutická společnost Novo Nordisk dosáhla dalšího milníku ve svém raketovém vzestupu: tržní hodnota dánské společnosti, která úspěšně otestovala lék na obezitu, přesáhla velikost její domácí ekonomiky. Novo má stejnou hodnotu jako všechny ostatní dánské blue chips akcie dohromady. A soutěží o titul nejhodnotnější evropské společnosti, který aktuálně drží výrobce luxusního zboží LVMH se značkami Louis Vuitton či Moët Hennessy.

Přečíst článek
Dánská firma úspěšně otestovala svůj lék na obezitu, její akcie stoupají

Lék na obezitu? Dánská firma úspěšně otestovala svůj přípravek. Její akcie lámou rekordy

Další úspěch v boji proti obezitě, hlásí dánská společnost Novo Nordisk. Ta představila výsledky svého léku Wegovy, který dle výsledků pomohl snížit riziko srdečních infarktů a mozkových mrtvic u obézních pacientů až o dvacet procent. Agentura Bloomberg uvádí, že díky představené studii vzrostly akcie společnosti o 16,7 procenta, což je největší intradenní skok za dvě desetiletí. Akcie společnosti za poslední dva roky vzrostly téměř o 150 procent.

Přečíst článek
El Lily

Americká farmaceutická firma Eli Lilly koupí za 1,9 miliardy dolarů Versanis

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly koupí soukromého vývojáře léků Versanis až za 1,93 miliardy dolarů (40,9 miliardy korun). Posílí tak svoji nabídku léků na obezitu. Společnost to uvedla v prohlášení.

Přečíst článek
kuřecí křidélka

Zapomeňte na zlato a diamanty. Dneska se krade hlavně botox a kuřecí křidýlka

Jedenáct tisíc kusů kuřecích křidýlek v hodnotě 1,5 milionu dolarů. Botox v hodnotě 50 tisíc dolarů. Nebo 57 melounů. To jsou jen některé z nejpodivnějších krádeží, které v uplynulých měsících řešily policejní složky po celém světě. Výběr z nich přineslo zvláštní „zlodějské“ vydání magazínu Bloomberg Businessweek.

Přečíst článek
Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě, jenže se ukazuje, že nepomohou každému.

Nové léky na hubnutí. Přinášejí nové naděje, ale i nejistoty

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě. Že si tlouštíci oddechnou a buď oni, nebo zdravotní pojišťovny sáhnou do kapsy, aby léky zaplatili. Farmaceutické firmy si naopak kapsy namastí. Jenže se ukazuje, že tyto léky nepomohou každému, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové

Vytvořit „stát dlouhověkosti“ může být dost rizikové. Rodí se nový přístup k bezpečnosti medicíny

Dlouhá desetiletí zpřísňovali zákonodárci pod tlakem veřejnosti bezpečnostní pravidla pro farmaceutický průmysl. Nyní se naopak formuje skupina lidí, která chce kvůli prodloužení života užívat i neprověřené léky. Cynicky hodnoceno: oni chtějí hodně riskovat, a my ostatní bychom – snad – mohli na jejich úkor vydělat.

Přečíst článek
Petr Fiala, ODS

Firmy i majitelé nemovitostí budou platit vyšší daně

Vládní konsolidační balíček zdraží léky, vodu či bydlení. Vyšší daň čeká firmy a majitele nemovitostí. Dlouhodobě příznivé je ale výrazné seškrtání dotací, komentuje dnes zveřejněná úsporná opatření současné vlády ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Pfizer vakcína

Americkému gigantu klesl zisk. Pfizer zachraňují nové léky

Americké farmaceutické společnosti Pfizer klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 30 procent na 5,5 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba na 118 miliard korun.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme