Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

O vakcínu proti covidu není zájem, zisk Moderny se propadl o 70 procent

O vakcínu už není zájem, zisk Moderny se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 1,5 miliardy dolarů.
ČTK
 ČTK

Zisk americké biotechnologické společnosti Moderna se ve čtvrtém čtvrtletí meziročně propadl o 70 procent na 1,5 miliardy dolarů (33,5 miliardy korun). Důvodem byla výrazně nižší poptávka po vakcínách proti covidu-19.

Reklama

Zisk na akcii činil 3,61 dolaru a zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle agentury Reuters čekali zisk 4,68 dolaru na akcii. Tržby klesly o 29 procent na 5,1 miliardy dolarů.

Vakcína proti covidu-19

Vakcínové akcie pod tlakem. Od začátku roku Pfizer a spol. investorům prodělávají

Pandemie koronaviru se kvůli variantě omikron v prvních týdnech roku znovu přelila světem. Jednotlivé vlády na to zareagovaly nejrůznějšími opatřeními a poptávka po očkování opět vzrostla. Na úspěchu akcií firem produkujících vakcíny se však růst poptávky neprojevil. A cenné papíry všech producentů očkovacích sér od začátku roku padají.

Přečíst článek

Na hospodaření měl negativní dopad i růst nákladů, provozní náklady se téměř zdvojnásobily. Na výzkum a vývoj pak firma vydala o 87 procent více než ve stejném období předchozího roku. Mezi přípravky, na kterých firma pracuje, patří i možná vakcína proti rakovině kůže.

Evropě ujíždí vlak v technologiích. V Top 50 nejvíce inovativních firem je nahrazují asijské.

Evropě ujíždí vlak v inovacích. V Top 50 nejlepších firem světa je nahrazují asijské

Mezi 50 nejvíce inovativními firmami světa je jen osm společností z Evropy, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). V první polovině žebříčku jsou podle něj pouze dvě evropské společnosti. Výrazně naopak roste zastoupení asijských firem.

Přečíst článek

V letošním roce firma očekává tržby z prodeje vakcíny proti covidu-19 nejméně kolem pěti miliard dolarů. Loni činily 18,4 miliardy dolarů. Vakcína proti covidu-19 je hlavním zdrojem tržeb společnosti, mimo grantů a peněz ze spolupráce. Prodej vakcíny firmy Moderna, ale i konkurenční vakcíny firem Pfizer/BioNTech, se od roku 2021 zpomalil. Tehdy většina lidí dostávala první dávky očkování. Pfizer koncem ledna uvedl, že v letošním roce očekává propad tržeb z prodeje vakcíny na 13,5 miliardy dolarů z loňských 37,8 miliardy USD.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme