Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stánek u Máchova jezera může utržit i přes milion, říká provozovatel

Hlavní sezóna na Máchově jezeře se blíží
Profimedia.cz
Michal Nosek

Teploty zatím koupání nepřejí, ale v letoviscích se sezóna viditelně blíží. Výjimkou nejsou ani břehy Máchova jezera, kam se i na druhý květnový svátek chystá řada výletníků. Prvomájový zájem si provozovatelé kiosků a bister, kteří již otevřeli, pochvalují.

Máchovo jezero a občerstvení jsou dvě slova, která k sobě patří. Od nepaměti totiž platí, že den u vody není úplný bez zastávky u stánku, kde to voní po langoši, klobáse, pivu, či malinovce. „Nabídka i podmínky se za léta proměnily, základ ale zůstává stejný. Atmosféra, vůně léta, chladné nápoje a rychlé jídlo, které zahání hlad,“ říká Jiří Dobeš, který svůj stánek u Máchova jezera provozuje již tři desítky let.  

Tradice prodeje občerstvení u Máchova jezera dle jeho vzpomínek sahá minimálně do druhé poloviny 20. století. Už v době socialistických rekreací, pionýrských táborů a odborových pobytů hrály stánky s občerstvením důležitou roli. Byly to dřevěné boudy s jednoduchým sortimentem – párek v rohlíku, točené pivo, bramborák, občas i nanuk nebo limonáda z automatu.  

Vincenc Šopík, zakladatel firmy Smaut

Obyčejný byznys: Čeští roboti pečují o solární parky. Pohybují se autonomně díky radaru

Firma Smaut seká trávu pomocí autonomních sekaček v řadě evropských solárních parků. Zajišťuje sečení u rozvoden rakouských drah, či španělské energetiky. Zároveň technici firmy, kterou založil Vincenc Šopík, testují již provoz i na plantážích v Jižní Americe. Nejnověji najde autonomní sekačka uplatnění na letišti v britském Birminghamu. 

Přečíst článek

Zásadní prvek letní kultury

„I přes skromnost nabídky šlo o zásadní prvek letní kultury Máchova jezera. Lidé věděli, že když přijedou, nebudou muset řešit oběd a prostě si zajdou na párek. To se v podstatě nezměnilo do dnešní doby, jen nabídka jídel i nápojů je mnohem zajímavější,“ dodává stánkař s tím, že se ceny snaží držet příznivé. Hranolky, pivo, párek v rohlíku za jednotných 50 korun

Největší zájem, alespoň v loňské sezóně, byl dle Dobešových slov o langoš s kečupem, který nabízel za necelou stovku

Mnohé ze stánků a bister se na Mácháči za desítky let nezměnily a působí opravdu nostalgickým dojmem. Řada prodejců ale své prostory modernizovala, a kvůli náročnější klientele rozšířila sortiment. Vedle klasických českých letních stálic, jako je smažák, hranolky nebo klobása, tak ve stáncích u Máchova jezera koupíte i burgery z lokálních surovin, domácí limonády, bio zmrzlinu, veganské a bezlepkové varianty jídel a někde dokonce i kávu z kvalitních zrn

Dlaždič

Obyčejná práce: Už tolik nenadáváme, říká dlaždič

Příslušníci starého a váženého cechu dlaždičů jsou často považováni za sprosťáky a hulváty. Jde o předsudek, ale dlaždičské pracovní podmínky, kdy slunce praží na rozpálenou ulici, kolem chodí chytráci a kolena jsou neustálým klečením bolí, zkrátka nejde se divit, když z dlaždičových úst někdy vylétnou hrubší slova.

Přečíst článek

Cash je lepší

„Majitelé stánků se snaží držet krok s trendy, a tak není výjimkou, že občerstvení má vlastní Instagram, QR kód na menu nebo platební terminál. Samozřejmě hotovostní platby jsou ale nejlepší,“ říká s tím, že větší množství návštěvníků většinou přichází koncem května. Samotné přípravy na sezónu ale začínají mnohem dřív.  

Už v zimě se domlouvají dodavatelé, objednává nové vybavení a plánují akce. Jakmile to počasí dovolí, stánky se natírají, opravuje se vybavení, testují se fritézy, a najímá personál. „Velkou roli hraje i hygiena a legislativa. Každý stánek musí projít kontrolami a splnit řadu požadavků, od skladování potravin až po správnou manipulaci s odpadem,“ doplňuje provozovatel výčet svých povinností. 

Gastroprovozovny u Máchova jezera letos očekávají dobrou sezonu. Zájem o dovolenou u vody roste, a Máchovo jezero patří mezi nejvyhledávanější destinace pro rodiny, cyklisty i kempaře.  „Odhadované tržby za jeden průměrně velký stánek se mohou pohybovat od 300 tisíc až po více než milion korun za hlavní sezónu, v závislosti na poloze, sortimentu a počasí,“ vypočítává Dobeš. 

Občerstvení u Máchova jezera se má dál vyvíjet. Mezi stánkaři se hovoří o možnosti zavedení společného rezervačního systému, zlepšení infrastruktury i udržitelného provozu. Například použití vratných kelímků, solárního napájení nebo kompostovatelných obalů. Velkým problémem ale stále zůstává nedostatek odpadkových košů

Dlaždič

Obyčejná práce: Už tolik nenadáváme, říká dlaždič

Příslušníci starého a váženého cechu dlaždičů jsou často považováni za sprosťáky a hulváty. Jde o předsudek, ale dlaždičské pracovní podmínky, kdy slunce praží na rozpálenou ulici, kolem chodí chytráci a kolena jsou neustálým klečením bolí, zkrátka nejde se divit, když z dlaždičových úst někdy vylétnou hrubší slova.

Přečíst článek

Řetízkový kolotoč nesmí na žádné pouti chybět

Obyčejný byznys: Provoz pouťové atrakce se stále vyplácí, říká kolotočářka

Lokální zábavní události jsou doménou majitelů stánků, kolotočů a dalších atrakcí. Jejich sezona právě vrcholí a mohou tak již odhadovat letošní zisky. S příchodem podzimu totiž čas dožínek, poutí či obecních slavností odezní. Jednu takovou jsme navštívili i my.

Přečíst článek

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

Londýn

Návštěvníci Londýna si nejspíš připlatí. Město zvažuje daň pro turisty

Přečíst článek
Doporučujeme