Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo i přes ekonomický pokles loni přilákalo rekordní objem zahraničních investic

Německo i přes ekonomický pokles loni přilákalo rekordní objem zahraničních investic
Profimedia
 ČTK

Objem nových investic v Německu přislíbených zahraničními podniky se v loňském roce vyšplhal na nové rekordní maximum, a to navzdory ekonomickému útlumu a vysokým cenám energie v zemi. Vyplývá to podle agentury Reuters z analýzy, kterou dnes zveřejnila německá rozvojová agentura Germany Trade and Invest (GTAI).

Reklama

Hodnota nových investičních příslibů se vloni podle analýzy zvýšila na 34,8 miliardy eur (přes 860 miliard korun). O více než třetinu tak překonala předchozí rekord 25,3 miliardy eur z roku 2022, píše Reuters.

Největším vloni přislíbeným projektem byla investice tchajwanského výrobce čipů TSMC do nové továrny v Drážďanech ve výši deset miliard eur. Mezi další velké investice ohlášené v loňském roce patří například továrna amerického výrobce čipů Wolfspeed ve spolkové zemi Sársko za tři miliardy eur či rozšíření evropského centra Applu pro navrhování čipů v Mnichově za miliardu eur.

Mimo čipový průmysl ohlásila velký projekt například americká farmaceutická společnost Eli Lilly, která se rozhodla investovat zhruba 2,3 miliardy eur do nové továrny ve spolkové zemi Porýní-Falc. Britská energetická firma BP pak představila plán vynaložit až 6,8 miliardy eur na větrné elektrárny v Severním moři.

„Navzdory obtížnému globálnímu podnikatelskému klimatu a negativním zprávám se Německu v loňském roce nadále dařilo přitahovat špičkové projekty některých předních světových společností, včetně firem Apple, Roche, Eli Lilly, BP a TSMC,“ uvedl šéf GTAI Robert Hermann. „Není divu, protože Německo je největším trhem v Evropě, nabízí bezpečné a spolehlivé podnikatelské prostředí a je světovým lídrem ve výzkumu a vývoji s vysoce kvalifikovanou pracovní silou,“ dodal.

Reklama

Bolest v zádech aneb opravdu sedíte správně?

Němcům se nechce pracovat. Stát chce podpořit přesčasy

Němci pracují nejméně hodin v porovnání s lidmi z ostatních vyspělých ekonomik. Práce navíc se jim ale finančně nevyplatí.

Přečíst článek

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Vladimír Dlouhý: V Evropě budou vítězové a poražení. Bojím se, že Česko bude patřit mezi ty poražené

Hned po sametové revoluci se stal federálním ministrem hospodářství, od roku 1992 byl pět let ministrem průmyslu ve vládě Václava Klause. Od roku 2014 byl Vladimír Dlouhý devět let prezidentem Hospodářské komory. Až do loňského května, kdy se rozhodl už dál svůj mandát neobhajovat. Z očí české veřejnosti potom tak trochu zmizel. Nicméně, ve skutečnosti povýšil. Stal se prezidentem celoevropské hospodářské komory, Eurochambres, a v Bruselu lobbuje za evropské firmy. Potkává se s klíčovými evropskými politiky, české politice už se nehodlá věnovat. A už moc nechce chodit ani do médií, je jich přesycen. Pro Newstream udělal výjimku.   

Přečíst článek

Německo zřejmě upustí od prověřování čínských investic v zemi. Bojí se, že o ně přijde

Německá vláda kancléře Olafa Scholze zvažuje, že přehodnotí své záměry ohledně legislativy, která měla ustanovovat povinnost zevrubného prověřování čínských investic v zemi z bezpečnostního hlediska. Zprávu přináší Wall Street Journal.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Německý kancléř Olaf Scholz

Z Německa stalo „vetešnictví“, kterému hrozí, že bude rozvojovou zemí. Co s tím?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme