Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Střílečku Call of Duty vám necháme deset let, uklidňuje Microsoft

Vychází nový herní hit Call of Duty.
Profimedia.CZ
Ondřej Bílek
obi

Pokud Microsoft zdárně dotáhne akvizici společnosti Activision Blizzard, která vydává populární střílečku Call of Duty, zůstane deset let dostupná i pro PlayStation. Plán je to jasný: uklidnit konkurenta Sony, hráče a regulační orgány.

Reklama

Šéf Microsoftu Brad Smith dělá, co může. Aby uklidnil situaci, podle serveru CNBC nabízí, že každé nové vydání hry Call of Duty bude vedle Xboxu současně dostupné i na konzoli PlayStation od Sony. Call of Duty momentálně představuje zlaté vejce, na němž sedí vývojářská firma Activision, která Microsoft přijde na 69 miliard dolarů (1,6 bilionu korun).

Populárních her, které by Microsoftu s převzetím Activision spadly do klína, je samozřejmě mnohem víc (například World of Warcraft, Diablo), ale střílečka Call of Duty je momentálně nejhodnotnější. Nabídka desetileté smlouvy má uchlácholit i regulační orgány v USA, Velké Británii a Evropské unii, protože ty se o obří herní obchod začaly živě zajímat.

Minulý měsíc server Politico například informoval, že americká Federální obchodní komise pravděpodobně podá antimonopolní žalobu, aby zablokovala převzetí společnosti Activision. Jakýkoli krok, který by hru Call of Duty znepřístupnil konzoli PlayStation od společnosti Sony, by byl „ekonomicky iracionální”, reagoval šéf Microsoftu Smith. Garanci má představovat desetiletá záruka, že americký počítačový gigant toho japonského od Call of Duty neodstřihne. „Žaloba by byla chyba. Poškodilo by to konkurenci, spotřebitele a tisíce herních vývojářů,” uvedl Smith.

Bude deset let stačit?

Rovněž regulační orgány v Evropské unii se obávají, že by Microsoft postupem času mohl zablokovat přístup ke hrám - včetně Call of Duty -  pro konkurenty.

PS5

Herní byznys čeká rok plný akvizic. Rekordní nákup Microsoftu byl jen začátek

Trh videoher by letos mohl v akvizicích, financování a veřejných úpisech akcií (IPO) dosáhnout rekordních 150 miliard dolarů (3,3 bilionu korun). Uvádí to nedávná zpráva investiční společnosti Drake Star Partners, na kterou upozornila agentura Reuters. Herní trh se významně konsoliduje. Jen byly oznámeny tři obří akvizice, nejčerstvější je dnes oznámená koupě amerického herního vývojáře Bungie japonskou Sony.

Přečíst článek

„Vzhledem k popularitě cross-play by to bylo katastrofální i pro sérii Call of Dut a Xbox samotný, protože by to odradilo miliony hráčů,” uvedl Smith. „Jsme otevřeni tomu, abychom stejný závazek poskytli i dalším platformám a zajistili jeho právní vymahatelnost regulačními orgány v USA, Velké Británii a Evropské unii.”

Přesto není jisté, že to na uklidnění Sony bude stačit. „Desetiletý závazek zní významně, Sony by byla skutečně v bezpečí během životního cyklu PlayStation 5, ale mohla by se dostat do problémů v době, kdy přijde další generace konzole,” uvedl pro CNBC Serkan Toto, generální ředitel poradenské společnosti Kantan Games. „Domnívám se tedy, že nabídka nebude stačit k tomu, aby rozptýlila obavy Sony, ale mohla by do jisté míry uklidnit regulátory.

Broadcom

Druhá největší akvizice roku. Broadcom převezme poskytovatele cloudových služeb VMware

Americký výrobce mikročipů Broadcom koupí poskytovatele cloudových služeb VMware. Cena? 61 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Akvizice má posílit aktivity Broadcomu v oblasti podnikového softwaru, uvedly firmy ve společném prohlášení. Jde o druhou největší akvizici v letošním roce. V čele se drží Microsoft s akvizicí tvůrce herního hitu Call of Duty.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft pohltí firmu Activision Blizzard

Brusel nejspíš posvětí největší akvizici na trhu videoher. Microsoft získá firmu Activision Blizzard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme