Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Raiffeisen vyčlení ruskou část byznysu do konce roku. Čelí kritice, že živí válku

Raiffeisenbank
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

Rakouská Raiffeisen Bank Internatinal (RBI) plánuje oddělit do konce letošního roku své ruské podnikání. Podle agentury Reuters to řekl šéf RBI Johann Strobl. Firma je největší západní bankou, která v Rusku působí i po vojenské invazi Moskvy na Ukrajinu, a Evropská centrální banka (ECB ) na ni naléhá, aby vysoce ziskové podnikání v zemi ukončila.

Reklama

RBI podle Strobla plánuje spin-off, tedy oddělení ruského podnikání od mateřské firmy. Vznikl by tak nezávislý podnik s vlastní právní subjektivitou.

Šéf RBl dále řekl, že na stole je stále i varianta prodeje. RBI ale usiluje o rozdělení a je v kontaktu s regulačními orgány. Varianta prodeje je podle Strobla přesto „o něco dál“ než odštěpení, které je složitější. Firma je ale odhodlaná situaci vyřešit, dodal.

Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku vyneslo bance trojnásobný zisk

Kritizované podnikání Raiffeisenbank v Rusku jí vyneslo trojnásobný zisk

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru se z Ruska stáhly stovky největších západních firem. Mnohé ale přes kritiku zůstaly s tím, že opustit tamní trh není jednoduché. Mezi nimi i rakouská Raiffeisenbank, které její podnikání ve státě „non grata“ vyneslo v prvním čtvrtletí stovky milionů eur zisku.

Přečíst článek

Vysoce ziskový ruský byznys

Ruské podnikání RBI v první polovině roku 2023 vykázalo růst zisku o devět procent, v samotném prvním čtvrtletí se zisk meziročně dokonce více než ztrojnásobil. Zisk širší skupiny v prvních šesti měsících naopak o 24 procent klesl.

Přestože se ruské podnikání významně podílí na zisku celé skupiny, příjmy z Ruska zůstávají zablokovány v místní dceřiné společnosti kvůli sankcím uvaleným na Moskvu za její invazi na Ukrajinu v únoru loňského roku. RBI také uvedla, že v první polovině letošního roku se v Rusku zvýšil počet zaměstnanců i zákazníků.

Raiffeisen čelí kritice, že „živí válku“

Kritici pokračování činnosti západních společností v Rusku tvrdí, že daně odváděné do ruského rozpočtu přímo přispívají k válečnému tažení Moskvy. Rusko plánuje uvalit na velké podniky jednorázovou mimořádnou daň, která by měla přinést 300 miliard rublů (bezmála 71 miliard korun) a zaměřit se na nadměrné zisky. Společnost Raiffeisen uvedla, že očekává, že na dodatečné dani zaplatí až 100 milionů eur (asi 2,4 miliardy korun).

Banka působí na řadě trhů ve střední a východní Evropě. Je většinovým vlastníkem českého finančního ústavu Raiffeisenbank, který v České republice poskytuje bankovní služby od roku 1993.

Raiffeisenbank

Raiffeisenbank klesl v Česku čistý zisk o pětinu, klientům vyplatila víc na úrocích

Raiffeisenbank v Česku v prvním pololetí letošního roku meziročně klesl čistý zisk o 21 procent na 2,37 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o 12 procent na 664 miliard korun. Výsledky ostatních velkých bank se letos vyvíjí oběma směry.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme