Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Burza se propadla na nejslabší úroveň od loňského července. Do červených čísel ji táhne hlavně ČEZ

Peníze, ilustrační foto
Pixabay

Pražská burza se propadla na nejslabší úroveň za téměř jeden rok. Index PX klesl o 2,70 procenta na 1217,91 bodu. Nižší byl naposledy 30. července 2021. Dolů burzu táhly hlavně akcie energetické firmy ČEZ, které odepsaly skoro devět procent. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Reklama

Akcie ČEZ zlevnily o 8,75 procenta na 970 korun, což je nejnižší cena od začátku letošního dubna. „ČEZ byl celý týden pod prodejním tlakem kvůli informacím o návrhu na zavedení tzv. sektorové daně pro energetické společnosti či banky,“ sdělil analytik J&T Banky Milan Vaníček. „Nutné je však poznamenat, že se rovněž začal v průběhu týdne obchodovat bez nároku na hrubou dividendu 48 korun na akcii,“ doplnil.

V červených číslech skončila při dnešním obchodování většina hlavních emisí pražské burzy. Propad v řádu jednotek procenta zaznamenaly kromě cenných papírů ČEZ také akcie zbrojovky Colt CZ a Komerční banky. Akcie Coltu odepsaly 5,01 procenta na 550 korun a akcie Komerční banky 3,85 procenta na 637 korun.

Posílení dosáhly jen tři z deseti hlavních emisí burzy. Nejvýrazněji si polepšily cenné papíry pojišťovací skupiny VIG, a to o 1,68 procenta na 545 korun. Zdražily také akcie firmy Photon Energy, která se zabývá stavbou solárních elektráren, o 0,39 procenta na 52 korun a akcie výrobce nápojů Kofola ČS o 0,34 procenta na 294 korun.

ČEZ, sídlo

Stát si prosadil svou. ČEZ vyplatí vyšší dividendu

Valná hromada energetického gigantu ČEZ se opět protahuje na dlouhé hodiny. Významným rozhodnutím se stala výplata dividendy ve výši 48 korun na akcii. Politické strany si pak prosadili do dozorčí rady pětici nových zůstupců, mezi nimiž nakonec chybí influencer Radovan Vávra.

Přečíst článek

Česká měna mírně oslabila vůči euru a ztrácela také k dolaru. Koruna si k 17:00 pohoršila k euru o dva haléře na 24,73 koruny za euro a k dolaru o 14 haléřů na 23,82 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Čtvrtý ztrátový týden

 Akcie na pražské burze během týdne výrazně oslabily. Index PX klesl o 5,5 procenta na 1217,9 bodu. Největší růst zaznamenaly opět akcie Pilulka Lékárny, které přidaly 18 procent na 1180 korun. Nejvýraznější pokles naopak postihl cenné papíry skupiny ČEZ. V předchozím týdnu akcie na pražské burze klesly o 0,2 procenta.

„Index PX tak zaznamenal tak čtvrtý ztrátový týden v řadě a pohybuje se na nejnižších hodnotách od začátku loňského srpna. Jeho hodnota je tedy níže než krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu,“ uvedl analytik Wood & Company Vojtěch Boháč.

Index táhly dolů hlavně akcie energetické společnosti ČEZ, Komerční banky a Erste. ČEZ výrazně propadl v pondělí, kdy ztratil 10,91 procenta poté, co se objevily zprávy o návrhu zdanění energetických společností. V dalších dvou dnech sice tento propad částečně umazal, ale poté znovu oslaboval, v pátek zčásti technicky, protože se poprvé obchodoval bez nároku na dividendu 48 korun. Celkem během týdne akcie skupiny ČEZ zlevnily o 17,31 procenta na 970 korun.

Pobočka Moneta Money Bank

Finančníci z J&T vstupují do Monety. Od Petrus Advisers koupili 10procentní podíl

Fond kvalifikovaných investorů J&T Arch Investments se stává akcionářem Moneta Money Bank. Oznámil také, že bude žádat ČNB o souhlas s nabytím kvalifikované účasti.

Přečíst článek

Smíšený vývoj bank

Banky se v týdnu vyvíjely smíšeně. Erste a Komerční banka poměrně výrazně oslabovaly. Erste celkem o 8,12 procenta na 592,80 koruny, Komerční banka o 7,68 procenta na 637 korun. Moneta naopak posílila. Cena jejích akcií vzrostla o 8,41 procenta na 85,10 koruny.

Příští týden hned v pondělí ovlivní státní svátek v USA, což bude na trhu znát sníženou aktivitou. Domácí trh bude zavřen v úterý a ve středu rovněž z důvodu státních svátků. Trh bude nadále sledovat průběžná makroekonomická data s přelivem do odhadů budoucího vývoje ekonomiky a monetární politiky.

„Výraznějších impulsů bychom se ale dočkat neměli. Absence výraznější faktorů ponechá investory ve stávajícím módu, který je přinejmenším obezřetný vůči rizikovým aktivům,“ upozornil analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Týden tradera: Čeká nás perfektní bouře, nebo už se v ní nacházíme?

To byla otázka, kterou jsem si nejednou kladl při pohledu na burzovní grafy uplynulý týden, který byl doslova plný intenzivních negativních makroekonomických zpráv. Panické výprodeje tak na burzách pokračují a do indexů včele s S&P 500 se naplno zakousli medvědi (index vstoupil rázně do medvědího trhu a od svých maxim sestoupil o více než 20 procent). Kde bude tzv. „hard bottom“ se neodvažují v tuto chvíli předpovídat ani ti nejzkušenější stratégové, přesto bych řekl, že jedno je jisté. Poklesy akciových trhů by mohla zastavit až nová vlna „QE“ (kvantitativní uvolňování – nákup aktiv centrálními bankami na trzích).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Skvělý půlrok pražské burzy, porazila inflaci. Bitcoin ale vydělal víc

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme