Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německo se připojí k USA a jde do boje s Čínou. Přestane tam vyvážet suroviny na výrobu čipů

Německý kancléř Olaf Scholz na návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga
ČTK
Stanislav Šulc
sta

Olaf Scholz byl osočován z příliš vřelého vztahu s Čínou. Nyní to vypadá, že Německo svůj postoj vůči druhé největší ekonomice světa přehodnotí. Podle agentury Bloomberg ji navíc zasáhne na docela citlivém místě. Scholzův kabinet zvažuje konec vývozu surovin potřebných pro výrobu polovodičů do Číny. Výrazně by to zasáhlo výrobu čipů. Akcie německé chemičky BASF kvůli tomu padají.

Reklama

Německo čeká velká změna. A to v citlivé otázce vztahu s Čínou, která je pro Němce největším obchodním partnerem. Zároveň však bývá častým cílem kritiky za to, že ekonomické zájmy staví nad cíle politické či lidskoprávní. Nyní by se to však mohlo změnit.

Podle agentury Bloomberg totiž německá vláda zvažuje, že zastaví, nebo alespoň výrazně omezí vývoz surovin pro výrobu polovodičů. To by přitom znamenalo výrazný zásah pro čínský chemický průmysl, ale také strojírenství a místní big tech sektor. Tyto suroviny jsou totiž základem pro výrobu čipů, které jsou potřeba ve většině produktů čínské nové ekonomiky od mobilních telefonů přes spotřební elektroniku po elektrovozy.

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí James Cleverly

Čínská invaze na Tchaj-wan by zničila světový obchod a polovodičový průmysl, varuje britský ministr zahraničí

Spory o nezávislost Tchaj-wanu na Číně možná přijdou mnohým v Evropě vzdálené, ale případná čínská invaze by měla dalekosáhlé důsledky pro celý globální obchod a zničila by polovodičový průmysl, který se již několik let potýká s nedostatečnou výrobou čipů. Prohlásil to britský ministr zahraničí James Cleverly ve svém projevu o vztazích Británie s Pekingem.

Přečíst článek

Podle Bloombergu by takové rozhodnutí bylo součástí širšího ekonomického souboje Západu s Čínou a podílely by se na něm všechny evropské státy i USA. Právě USA přitom v posledních měsících vedou s Čínou nevyhlášenou obchodní válku i kvůli udržení situace na Tchaj-wanu. Podporu americkému tažení již oznámilo Nizozemsko.

Akcie BASF padají

Pokud by k takovému rozhodnutí v Německu skutečně došlo, výrazně by se to podepsalo na bilanci evropských chemických a logistických firem. Podle agentury Bloomberg by dotčené byly zejména společnosti BASF, jejíž akcie klesly po oznámení záměru o více než čtyři procenta, nebo Merck. Produkty těchto společností jsou údajně pro výrobu čipů zcela zásadní. „Produkty nebo služby společnosti Merck jsou přítomny úplně v každém čipu na světě,“ připomíná Bloomberg.

Čínský prezident Si Ťin-pching si je závislosti na cizích zdrojích v této zásadní výrobě vědom. Již před časem proto snahu najít alternativní způsoby pro výrobu čipů z čistě domácí provenience označil za jeden z hlavních cílů země, na jehož řešení se mají podílet veškeré dostupné kapacity. Čínská výroba čipů však stále zaostává za tchajwanskou a americkou o několik let.

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Šok pro USA. Ekonomika zabrzdila, jak nikdo nečekal

Šok pro Američany. Ekonomika ve čtvrtletí zabrzdila, jak nikdo nečekal

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se v prvním čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o 1,1 procenta. Je to nečekaně prudké zpomalení z 2,6 procenta ve čtvrtém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu. Analytici očekávali, že největší ekonomika světa zpomalí růst pouze na dvě procenta.

Přečíst článek

Reklama

Související

Výroba automobilů Škoda v Mladé Boleslavi

Lukáš Kovanda: Český průmysl v únoru zklamal. Kdo za to může? Němci, Číňané i piráti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme