Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čipovou dietu pomůže řešit fabrika Infineonu u Drážďan za pět miliard eur

Německá společnost Infineon dostala povolení postavit v Drážďanech za pět miliard eur (118,4 miliard korun) závod na výrobu čipů.
iStock

Německá společnost Infineon dostala povolení postavit v Drážďanech za pět miliard eur (118,4 miliard korun) závod na výrobu čipů. Se zahájením výroby se počítá od roku 2026. Výrobce čipů používaných v automobilech a datových centrech uvedl, že půjde o největší jednorázovou investici v jeho historii.

Reklama

Společnost usiluje o to, aby jednu miliardu eur na výstavbu továrny získala z veřejných zdrojů. Továrna podle ní vytvoří kolem jednoho tisíce pracovních míst. Při plné kapacitě bude generovat roční tržby zhruba ve stejné výši, jako je investice.

Továrna Wolfspeed v Severní Karolíně.

Američané postaví v Německu továrnu na čipy do elektromobilů

Americký výrobce čipů Wolfspeed postaví v Německu továrnu na výrobu čipů do elektromobilů za tři miliardy dolarů (65,4 miliardy korun). Německý výrobce automobilových komponentů ZF si v ní zajistí podíl investicí 185 milionů dolarů (přes čtyři miliardy korun), informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Německé ministerstvo hospodářství schválilo předčasné zahájení projektu. Tento krok umožňuje zahájit výstavbu dříve, než Evropská komise (EK) dokončí právní posouzení dotací.

Výroba elektrického pohonu pro modely BMW iX a BMW i4.

Čipový hladomor se potáhne až do roku 2026. Hrozí obří propad v produkci aut

Celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout asi o 20 procent, což je zhruba o 18 milionů vozidel, pokud se nepodniknou potřebné kroky k řešení přetrvávajícího nedostatku čipů. Ve své zprávě to uvedlo německé sdružení automobilového průmyslu VDA. Odvolává se přitom na studii, kterou si nechalo vypracovat.

Přečíst článek

Evropa se obává, že americký zákon o snížení inflace (IRA), který počítá s masivními subvencemi amerického průmyslu, by mohl z Evropy odlákat firmy. Brusel se proto snaží výrobu polovodičů posílit.

EK do roku 2030 vyčlenila celkem 15 miliard eur (355,2 miliardy korun) na veřejné a soukromé projekty v oblasti polovodičů. Cílem je, aby EU do konce desetiletí zvýšila podíl na světovém trhu s polovodiči z nynějších deseti procent nejméně na 20.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Výroba automobilů.

Suchý únor pro autoprůmysl. Chybějící čipy ho na tržbách připraví o 10 miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme