Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čipová soběstačnost. Applied Materials chce v Silicon Valley investovat čtyři miliardy do výzkumného centra

Čipová soběstačnost. Applied Materials chce v Silicon Valley investovat čtyři miliardy do výzkumného centra
iStock
 ČTK

Společnost Applied Materials, která je největším světovým producentem nástrojů používaných při výrobě čipů, hodlá investovat až čtyři miliardy dolarů, tedy zhruba 88 miliard korun, do výzkumného centra v Silicon Valley v Kalifornii. Cílem investice je urychlit pokrok ve výrobě polovodičů.

Reklama

Nové centrum by mělo být uvedeno do provozu v roce 2026 a vytvořit přibližně 2000 pracovních míst, oznámila Applied Materials. Stalo se tak v době, kdy se Spojené státy snaží obnovit výrobu vyspělých polovodičů. Loni země pro tento cíl schválila opatření za 52 miliard dolarů.

Výroba elektrického pohonu pro modely BMW iX a BMW i4.

Čipový hladomor se potáhne až do roku 2026. Hrozí obří propad v produkci aut

Celosvětová výroba automobilů by do roku 2026 mohla klesnout asi o 20 procent, což je zhruba o 18 milionů vozidel, pokud se nepodniknou potřebné kroky k řešení přetrvávajícího nedostatku čipů. Ve své zprávě to uvedlo německé sdružení automobilového průmyslu VDA. Odvolává se přitom na studii, kterou si nechalo vypracovat.

Přečíst článek

Firma Applied Materials uvedla, že centrum se bude nazývat Equipment and Process Innovation and Commercialization (EPIC) Center a bude mít rozlohu více než tří hřišť na americký fotbal. Má přivést dohromady pracovníky výzkumných univerzit a výrobců čipů. Applied doufá, že se díky tomu, že univerzity a výrobci čipů budou pod jednou střechou, podaří téměř o třetinu zkrátit dobu, kdy jsou nápady od výzkumných týmů univerzit uvedené do provozu.

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry

Globální ekonomika si prochází rozvodem. Po něm bude vše dražší

Nejlepší časy globalizovaného světa jsou již za námi, říká Peter Garnry, hlavní akciový stratég dánské Saxo Bank. Přichází doba deglobalizace, či fragmentace světového hospodářství. Garnry nevěří v brzký pokles inflace ke dvěma procentům. „Dlouhodobě nás čeká inflace v rozpětí tří až čtyř procent. Pokud nemůžete mít hladce fungující globální ekonomiku, potřebujete více investic. Zdroje budou hůře dostupné a vše bude logicky dražší,“ říká v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Investor usiluje o vládní dotace

Na investici plánuje společnost získat dotace od vlády prostřednictvím zákona CHIPS a zákona o vědě. Agentura Reuters s odvoláním na vysoké vládní úředníky uvedla, že americké ministerstvo obchodu obdrželo už více než 300 předběžných žádostí o získání pobídek podle zákona CHIPS celkem za 39 miliard  dolarů.

Land Rover, ilustrační foto

Výrobce čipů onsemi zvažuje investici dvou miliard dolarů. Česko je ve hře

Americký producent polovodičů ON Semiconductor Corporation (onsemi) zvažuje investici dvě miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun) do rozšíření výroby čipů z karbidu křemíku. Tyto polovodiče se využívají pro prodloužení dojezdu elektromobilů. Firma se podle agentury Reuters rozhoduje mezi Spojenými státy, Českem a Koreou.

Přečíst článek

Brusel posvětil plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics na stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Brusel posvětil stavbu další továrny na polovodiče v EU za téměř dvě stě miliard

Evropská komise (EK) schválila plán americké firmy GlobalFoundries a nizozemské společnosti STMicroelectronics postavit ve Francii s finanční podporou státu závod na výrobu polovodičů. Celková hodnota projektu činí 7,4 miliardy eur (173,8 miliardy korun), oznámila komise.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čech vede snahu vlivných investorů vybudovat v Kalifornii "město snů"

V Silicon Valley vznikají plány na „město snů“, skupinu vlivných investorů vede Čech

Přečíst článek
Ve Spojených arabských emirátech se teď firmy ze Silicon Valley snaží získat peníze.

Karta se otočila, firmy ze Silicon Valley teď prosí o peníze v Perském zálivu

Přečíst článek
Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest

Největší podvod v dějinách Silicon Valley. Elizabeth Holmesová míří do vězení na 11 let

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme