Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Karta se otočila, firmy ze Silicon Valley teď prosí o peníze v Perském zálivu

Ve Spojených arabských emirátech se teď firmy ze Silicon Valley snaží získat peníze.
Stanislav Šulc / Newstream.cz
Zdeněk Pečený

Ekonomické zpomalení v severní Americe a Evropě tlačí fondy rizikového kapitálu do bohatých zemí Blízkého východu, kde naopak díky vysokým cenám ropy neví, co s vydělanými penězi.

Reklama

Je tu krize

Investoři ze Silicon Valley cestují po Blízkém východě a snaží se vybudovat dlouhodobé kontakty s tamními státními investičními fondy. Donutila je k tomu jedna z nejhorších finančních krizí pro firmy rizikového kapitálu (VC) za téměř deset let. Přední technologické společnosti jako Andreessen Horowitz, Tiger Global a IVP vyslaly v posledních týdnech do Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů a Kataru celé týmy manažerů, s odvoláním na zdroje obeznámené s těmito cestami o tom informuje deník Financial Times.

Jamie Dimon, šéf JPMorgan Chase

Bankovní krize v USA ještě neskončila, říká vlivný americký bankéř

Bankovní krize ve Spojených státech pokračuje a její důsledky se budou projevovat i v příštích letech. Ve své výroční zprávě pro akcionáře to uvedl šéf největší americké banky JPMorgan Chase v Co Jamie Dimon. Zdůraznil nicméně, že nynější krize není srovnatelná s globální finanční krizí z roku 2008.

Přečíst článek

Už jezdí za námi

Cesty do bohatých zemí Perského zálivu přicházejí poté, co tradiční severoameričtí a evropští investoři zápasí s hospodářským poklesem, který je přinutil omezit soukromé investice. Venture kapitálové společnosti jsou naopak přímo povzbuzovány, aby přišly do regionu, protože představitelé Perského zálivu a mladí členové vládnoucích rodin se snaží diverzifikovat své ekonomiky a zbavit se závislosti na prodeji ropy pomocí investic do odvětví moderních technologií, jako je umělá inteligence.

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin po roce pokořil hranici 30 tisíc dolarů. Svědčí mu otřesy a pády amerických bank

Bitcoin pokořil hranici 30 tisíc dolarů, poprvé od června. Svědčí mu otřesy a pády bank euroamerického okruhu a související záchranné akce centrálních bank, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Umělá inteligence (AI)

Čtyřdenní pracovní týden je zase blíže. Pro je i umělá inteligence, říká nositel Nobelovy ceny

Chatovací robot ChatGPT otevírá cestu k čtyřdennímu pracovnímu týdnu, myslí si nositel Nobelovy ceny Christopher Pissarides. Umělá inteligence podle tohoto ekonoma, který působí na prestižní Londýnské ekonomické škole (London School of Economics), zvýší v řadě pracovních oborů výrazně produktivitu, informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Také to znamená, že některé VC firmy v tichosti otočily svá dřívější rozhodnutí odmítnout schůzky se Saúdskou Arábií nebo investice ze Saúdské Arábie kvůli obavám z tamní situace v oblasti lidských práv po vraždě novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018. „Přijeli jsme je hledat do San Francisca v roce 2017. Teď oni přicházejí k nám,“ řekl Financial Times Ibrahim Ajami, šéf podniku Mubadala Capital, který patří do suverénního investičního fondu Abú Dhabí Mubadala Investment Company s majetkem 284 miliardy dolarů (6 bilionů korun). „Pokles cen akciových titulů technologických firem učinil jejich představitele pokornějšími,“ dodal Ajami.

Na Velkou cenu

Financial Times vyzpovídaly více než tucet VC společností ze Silicon Valley, řadu poradců a bankéřů a popisují nový románek mezi americkými rizikovými fondy a penězi z Blízkého východu. Například skupina předních manažerů ze Silicon Valley obdržela osobní pozvání od kanceláře Jasira al-Rumajana, guvernéra PIF, saúdskoarabského suverénního investičního fondu s majetkem 620 miliard dolarů, na Velkou cenu Saúdské Arábie ve formuli 1, která se minulý měsíc jela v Džiddě.

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila 17. března 2023 bankrot.

Krach Silicon Valley Bank uškodil malým americkým bankám. Ty zaznamenaly rekordní pokles vkladů

Malé banky ve Spojených státech zaznamenaly v týdnu do 15. března, ve kterém zkrachovala Silicon Valley Bank (SVB), rekordní pokles vkladů. Podle údajů zveřejněných centrální bankou USA (Fed) se vklady snížily o 119 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) na 5,46 bilionu dolarů. To byl více než dvojnásobek předchozího rekordního poklesu.

Přečíst článek

Mezi účastníky byl podle zdrojů britského deníku i Ben Horowitz, spoluzakladatel Andreessen Horowitz. Šlo již o druhou cestu veterána rizikového kapitálu do Saúdské Arábie za méně než šest měsíců. Andreessen Horowitz odmítla cestu na žádost Financial Times komentovat.

Není do čeho investovat

Sanabil, která je divizí rizikového kapitálu fondu PIF, nedávno zveřejnila svá partnerství s téměř 40 americkými VC společnostmi. Na seznamu jsou Andreessen Horowitz, Coatue Management, Craft Ventures, Insight Partners či 9Yards Capital, kde je vedoucím partnerem bývalý britský ministr financí George Osborne. Částky investované do firem nebyly zveřejněny.

Rizikový kapitál ale poslední dobou hůře hledá, do čeho investovat. Podle poskytovatele dat Crunchbase se objem investic, které VC firmy vkládají do start-upů, za posledních 12 měsíců propadl o více než 50 procent.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Český premiér Petr Fiala a německý kancléř Olaf Scholz

Špatné vysvědčení pro Fialovu vládu. Německé investory Česko neláká, jdou raději na Balkán

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme