Reklama

Nad čínskou Evergrande se stahují mraky, musí zaplatit dvě miliardy korun

Evergrande
Chorzinghuam 2 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Čínský realitní gigant China Evergrande Group je opět na pokraji platební neschopnosti. Pesimistické komentáře firmy z konce minulého týdne vyvolávají očekávání, že do řešení situace se přímo zapojí stát a že firmu čeká řízená restrukturalizace dluhu. Firmě dnes končí další třicetidenní lhůta odkladu splátek dluhu v objemu 82,5 milionu dolarů (asi 1,9 miliardy korun).

Reklama

Za poslední dva měsíce Evergrande už třikrát splatila úroky z dluhopisů na poslední chvíli. Věřitelé požadují splatit 260 milionů dolarů. Firma ale nemůže zaručit, že bude mít dostatek prostředků na splacení úroků. To čínské úřady přimělo, aby si předvolaly předsedu správní rady firmy. Akcie firmy tak na burze v Hongkongu odepsaly téměř 20 procent a jsou na dalším minimu za mnoho let.

Hong Kong Stock Exchange

Krachující čínskou Evergrande chce ovládnout její konkurent

Podíl v krachujícím čínském developerovi China Evergrande se chystá převzít společnost Hopson Development. Za 51procentní podíl v její divizi správy majetku hodlá zaplatit více než 40 miliard hongkongských dolarů (asi 112 miliard korun), píše státní list Global Times.

Přečíst článek

Evergrande v Číně bývala nejvýznamnějším developerem, nyní se však potýká se závazky v přepočtu za více než 300 miliard dolarů. Její pád by tak mohl zasáhnout celý realitní sektor a rozšířit se i mimo něj.

Evergrande sídlí v čínské provincii Kuang-tung. V pátek jeden z místních úřadů oznámil, že na žádost developera pošle do firmy tým, který bude dohlížet na řízení rizika, posílení vnitřní kontroly a udržení provozu. Centrální banka, bankovní a pojišťovací regulátor a regulátor trhu cenných papírů také vydaly prohlášení, podle nichž je riziko pro širší realitní sektor možné udržet pod kontrolou.

Společné úsilí úřadů podle analytiků naznačuje, že Evergrande už zřejmě vstoupila do procesu řízené restrukturalizace dluhu s cílem snížit systémové riziko. Podle analytiků banky Morgan Stanley takový proces bude zahrnovat koordinaci mezi úřady, aby se udržel běžný provoz realitních projektů, a jednání s věřiteli doma s cílem zajistit financování pro rozvoj a dokončení projektů. Regulátoři by také zřejmě usnadnili jednání o restrukturalizaci dluhu se zahraničním věřiteli.

Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR

Jan Borůvka: To, co se děje na realitním trhu, je hysterie

Ačkoli realitní profesionál, sám je překvapen tím, jak je potřeba vlastnit nemovitost u lidí silná. "Přece normální je i být v nájmu," říká k dlouhodobému růstu cen nemovitostí v rozhovoru pro newstream.cz generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka. Obchodování s nemovitostmi se přitom kultivuje – do konce letošního roku budou muset mít makléři, kteří neměli příslušné vzdělání a praxi, povinné zkoušky. „A lepší vzdělání už je znát,“ říká. Počet obchodníků se ale nesnížil.

Přečíst článek

Čínská centrální banka oznámila, že krátkodobé riziko od jedné realitní firmy neohrozí financování trhu ve střednědobém ani dlouhodobém horizontu. Prodej domů, pozemků a financování se podle ní v Číně už vrátily k normálu.

Evergrande se snaží získat kapitál prodejem majetku. Vláda také požádala šéfa podniku, aby použil na splacení dluhu firmy svůj majetek.

Nedůvěra věřitelů

Mezitím se problémy šíří i mezi dalšími developerskými podniky v Číně. Menší developer Sunshine 100 China Holdings uvedl, že 5. prosince nesplatil dluhopisy za 17 milionů dolarů. Na vině jsou podle něj problémy s likviditou, jejichž důvodem je dopad řady faktorů, včetně makroekonomického prostředí a situace v realitních sektoru.

Kaisa Group Holdings uvedla, že se jí nepodařilo získat souhlas držitelů zahraničních dluhopisů s nabídkou výměny 6,5 procenta zahraničních dluhopisů. Bez této výměny hrozí, že nebude schopna dluh splatit. Podle zdrojů agentury Reuters zahájila firma jednání s některými držiteli dluhopisů o prodloužení lhůty splatnosti dluhu 400 milionů dolarů. Kaisa je největším zahraničním dlužníkem z čínských developerů po Evergrande.

Menší konkurent Aoyuan Property Group minulý týden uvedl, že věřitelé požadují splacení 651,2 milionu dolarů kvůli sérii snížení ratingu. Firma uvedla, že možná nebude schopna své závazky splnit.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme