Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krachující čínskou Evergrande chce ovládnout její konkurent

Hong Kong Stock Exchange
ČTK

Podíl v krachujícím čínském developerovi China Evergrande se chystá převzít společnost Hopson Development. Za 51procentní podíl v její divizi správy majetku hodlá zaplatit více než 40 miliard hongkongských dolarů (asi 112 miliard korun), píše státní list Global Times.

Reklama

Zpráva přichází poté, co dnes obě firmy požádaly, aby bylo pozastaveno obchodování s jejich akciemi na hongkongské burze kvůli oznámení velké obchodní transakce.

Evergrande se stala jednou z neproblémovějších firem v Číně a potácí se mezi chaotickým krachem s dalekosáhlými dopady, řízeným kolapsem nebo méně pravděpodobnou vyhlídkou na záchranu ze strany Pekingu. Investoři se obávají, že kolaps podniku by mohl těžce zasáhnout čínský finanční systém a že negativní dopady by se mohly rozšířit i do zbytku světa. Vzhledem k obtížím Evergrande se sháněním peněz na plnění jejích závazků už akcie letos ztratily více než 80 procent.

Evergrande

Evergrande lepí dluhy rozprodejem majetku. Peking za ni lobbuje

Čínská realitní skupina Evergrande Group, která topí v dluzích, prodá část svého podílu v regionální bance Shengjing Bank. Za 9,99 miliardy jüanů (33,7 miliardy korun) jej prodá státnímu správci aktiv Shenyang Shengjing Finance Investment Group. 

Přečíst článek

Hongkongská burza dnes obchodování s akciemi Evergrande pozastavila a důvod tohoto kroku sama nesdělila. Kromě akcií Evergrande Group (EVG) se také neobchodují akcie její divize pro správu majetku Evergrande Property Services. Naopak obchod s divizí elektromobilů Evergrande New Energy Vehicle Group pokračuje beze změny. Zastavilo se i obchodování s akciemi Hopson Development.

Evergrande není schopna refinancovat závazky ve výši 305 miliard dolarů (6,7 miliardy korun). Restrukturalizace podniku by mohla být jednou z vůbec největších v zemi, napsala agentura Reuters.

„Nejsem si jistý, že to nutně znamená, že se společnost vzdala snahy o přežití, zvláště když prodej aktiv znamená, že se stále snaží získat hotovost na zaplacení účtů,“ řekl agentuře Reuters analytik Ezien Hoo ze společnosti OCBC.

propad burz

Globální krize začne v pátek? V síti dluhů Evergrande se chytil celý svět

První velkou část dluhopisů by čínská společnost měla splatit ve čtvrtek. Mezi věřiteli jsou titáni finančního světa jako BlackRock nebo banky HSBC a UBS.

Přečíst článek

Agentura Reuters s odvoláním na informované zdroje minulý týden uvedla, že Peking pobízí státní firmy a státem podporované developery, aby koupili některá aktiva Evergrande.

Společnost Evergrande, dříve známá jako Hengda Group, založil v roce 1996 miliardář a podnikatel Chuej Kcha-jen. Ten je známý i pod jménem Sü Ťia-jin. Z malé lokální firmy vyrostl realitní gigant, ale především za pomoci vypůjčených peněz. Podle internetových stránek Evergrande Real Estate firma v současnosti vlastní přes 1300 projektů ve více než 280 městech po celé Číně. Časopis Forbes vyčíslil osobní majetek Chueje na zhruba 11 miliard dolarů a firmu Evergrande zařadil mezi 500 největších firem světa, obsadila 122. příčku.

Evergrande Plaza ve městě Čcheng-tu na jihozápadě Číny.

Čínský realitní obr Evergrande, který se topí v dluzích, začal vyplácet investory nemovitostmi

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, začal vyplácet své investory nemovitostmi. Firma v příspěvku na sociální síti WeChat uvedla, že investoři, kteří mají zájem o odkup produktů její divize správy majetku bohatých výměnou za majetek, mohou kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Arkády Pankrác od Izraelců kupuje český fond Trigea

Fond Trigea dokončil koupi obchodního domu Arkády Pankrác, zaplatí více než šest miliard

Přečíst článek
Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme