Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální krize je blízko. Evergrande opět nezaplatila zahraničním držitelům bondů

Evergrande
Chorzinghuam 2 / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
 ČTK

Zadlužená čínská realitní společnost Evergrande nezaplatila úroky z dluhopisů v objemu 148 milionů dolarů (asi 3,2 miliardy korun). Za poslední tři týdny je to už potřetí, co firma zmeškala platbu úroků. Na trzích tak sílí obavy, že její potíže se rozšíří i na další firmy v odvětví realit a pak na další sektory, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Část věřitelů uvedla, že nedostala úroky z dluhopisů splatných v dubnu 2022, v dubnu 2023 a v dubnu 2024. Peníze měli mít na účtech nejpozději dnes v šest hodin ráno středoevropského času. Firma se k tomu zatím nevyjádřila, dvě platby přitom zmeškala už v září.

Znamená to, že investorům hrozí výrazně vyšší ztráty, až skončí 30denní ochranná lhůta, kterou má Evergrande nyní k dispozici. Podnik dluží více než 300 miliard dolarů (zhruba 6,6 bilionu korun) a další splatné závazky se mu blíží.

Letiště, ilustrační foto

Světové aerolinky jsou ve větší ztrátě, než se předpokládalo

Globální letecký průmysl se pomalu zotavuje z dopadů pandemie covidu na cestování. Aktuální analýza Mezinárodní sdružení letecké dopravy IATA ale upozorňuje na to, že ztráty aerolinek budou letos vyšší, než se předpokládalo.

Přečíst článek

Záznamy společnosti Refinitiv ukazují, že čínští developeři budou muset v následujícím roce splatit dluhopisy celkem za 101,2 miliardy dolarů. „Očekáváme další nesplněné závazky, jestliže se problém s likviditou výrazně nezlepší,“ poznamenala makléřská společnost CGS-CIMB. Developeři s nižším ratingem mají podle ní v tuto chvíli potíže refinancovat.

Nejvíc dluhů v realitním světě

Evergrande je nejzadluženější realitní společností na světě, upozorňuje list Financial Times. Firma vlastní přes 1300 developerských projektů ve více než 280 čínských městech.

Další čínský developer, společnost China Modern Land, se teď snaží splatnost závazků prodloužit. Firma v pondělí uvedla, že potřebuje o tři měsíce posunout splatnost krátkodobých dluhopisů v objemu 250 milionů dolarů. Pozornost se v posledních týdnech zaměřila i na společnost Sunac China Holdings, která upozornila regionální vládu, že v realitním sektoru se schyluje k „bodu zvratu“.

Ačkoliv investoři ve světě si všímají hlavně nezaplacených úroků z dolarových dluhopisů vydaných čínskými realitními společnostmi, indikátory vývoje na trzích ukazují, že obavy z šíření nákazy a ze zpomalení hospodářského růstu sílí. Podle obchodníků se ale výprodej týká spíše rizikovějších dluhopisů.

Nobelovka za ekonomii

Nobelovu cenu za ekonomii získává i muž, na kterého nedají dopustit odboráři

Letošní Nobelova cena za ekonomii je nezvykle rozdělena na tři nestejné části. Polovina ceny míří Davidu Cardovi za výzkum v oblasti trhu práce. O zbylou polovinu se pak rovným dílem dělí Joshua Angrist a Guido Imbens za metodologické obohacení analýzy příčinných vztahů. 

Přečíst článek

„Trh teď obchoduje racionálněji. Spíš podle rozdílů v kvalitě a ratingu jednotlivých firem, než že by výprodeji čelil celý sektor," upozornil šéf hongkongské společnosti CP Securities Michael Wong.

Dál se ale zvyšují náklady na pojištění rizika, že své závazky vůči věřitelům neuhradí Čína. Cena pětiletých úvěrových swapů, které investoři nejčastěji využívají pro tyto účely, vystoupila na 59 bazických bodů. To je maximum od loňského dubna. Když si tedy někdo chce plně pojistit investici do čínských státních dluhopisů ve výši deset milionů dolarů, bude ho roční pojištění stát 59 tisíc dolarů. Tedy 0,59 procenta investované částky.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme