Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální krize začne v pátek? V síti dluhů Evergrande se chytil celý svět

propad burz
ČTK
Stanislav Šulc

První velkou část dluhopisů by čínská společnost měla splatit ve čtvrtek. Mezi věřiteli jsou titáni finančního světa jako BlackRock nebo banky HSBC a UBS.

Reklama

Typická černá labuť připomínající pád investiční banky Lehman Brothers v září roku 2008. Tak se nyní hovoří o problematické situaci čínského nemovitostního giganta Evergrande, jehož akcie se na hongkongské burze propadly na nejnižší hodnotu za uplynulou dekádu. Stojí za tím spekulace, že společnost je přeúvěrovaná a je před vyhlášením platební neschopnosti. Upozornil na to S&P Global Ratings.

„Domníváme se, že pekingské úřady do celé situace vstoupí pouze ve chvíli, kdy by hrozil pád dalších developerů a hrozilo by systémové riziko pro celou ekonomiku. Pokud by mělo padnout Evergrande samotné, nevěříme, že by čínská vláda aktivně zasáhla,“ stojí ve zprávě S&P.

To však není dobrá zpráva ani pro Evergrande, ani pro globální trhy. Mezi věřiteli, kteří nyní mohou ve splacení dluhopisů spíše doufat, jsou totiž nejvýznamnější hráči globálního finančního trhu. Podle agentury Bloomberg tu jsou například fondy BlackRock, Ashmore Group, dále banky HSBC, UBS, Royal Bank of Canada nebo pojišťovny, včetně Allianz.

Čínská burza, ilustrační foto

Na prahu další krize? Peking se děsí krachu Evergrande

Akcie čínské realitní společnosti Evergrande, která se potýká s finančními problémy, se během dnešního obchodování na burze v Hongkongu propadly až o 19 procent a dostaly se na nejnižší úroveň od května 2010.

Přečíst článek

První test pro Evergrande podle stanice CNBC nastane tento čtvrtek, kdy bude muset zaplatit 83 milionů dolarů držitelům pětiletých dluhopisů v celkové hodnotě zhruba dvou miliard dolarů. Ještě v květnu se tyto dluhopisy maturující v březnu příštího roku na trhu obchodovaly za zhruba 10 procent (nominálně přitom mají nést výnos 8,25 procenta). Aktuálně to je více než 500 procent, což značí téměř jistotu s tím, že emitent nebude schopen jistinu splatit. Příští středu navíc Evergrande bude muset vyplatit úrok ze svého sedmiletého dluhopisu. Celková částka, kterou čínský realitní gigant ještě letos má věřitelům zaplatit je podle Bloombergu 669 milionů dolarů.

Krize hned, nebo až za 30 dní

Podle zámořských analytiků je pravděpodobnost, že by Evergrande vyplatila veškeré úroky, téměř mizivá. „Co nastane ve čtvrtek bude pro trhy naprosto klíčové. Ať to dopadne jakkoli,“ uvedl pro CNBC Ray Attrill z National Australia Bank. Analytici zároveň upozorňují, že i kdyby ve čtvrtek Evergrande nezaplatilo ani dolar, technicky vzato ještě nepůjde o vyhlášení platební neschopnosti. Na vypořádání závazků má totiž 30 dní.

Ani to však nemusí stačit a globální trhy může zaplavit vlna nejistoty. Tomu ostatně odpovídá i brutální nárůst takzvaného indexu strachu, jak se lidově říká indexu volatility VIX. Ten během posledních dnů vystřelil o téměř 25 procent na hodnotu 25,71, kde se pohyboval naposledy v květnu letošního roku.

Evergrande Plaza ve městě Čcheng-tu na jihozápadě Číny.

Čínský realitní obr Evergrande, který se topí v dluzích, začal vyplácet investory nemovitostmi

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, začal vyplácet své investory nemovitostmi. Firma v příspěvku na sociální síti WeChat uvedla, že investoři, kteří mají zájem o odkup produktů její divize správy majetku bohatých výměnou za majetek, mohou kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.

Přečíst článek

Přesto část ekonomů spekuluje, že klasická krize nastat nemusí, protože velcí investoři o problémech Evergrande vědí dlouhodobě a propadající se cena akcií stav společnosti delší dobu odráží.

A že nejde o šokující překvapení, uvedl také investor Jiří Soustružník na serveru Patria.cz. „Hodně se nyní hovoří o padajícím čínském gigantovi Evergrande. I letmý pohled na přicházející zprávy a úvahy ukazuje, že jde opět o klasický příklad ignorování starých dobrých zásad. Michael Pettis, který to má v Číně z první ruky, poukazuje na články, podle kterých tato společnost již dva až tři roky vydávala směnky a dlužní úpisy s 15 až 20procentním diskontem. A ve stejné době vyplácena hojné dividendy. U firmy, jejíž závazky prý odpovídají dvěma procentům čínského produktu a má asi 200 tisíc zaměstnanců, byly prostě vypláceny masivní dividendy v době, kdy nebyla svým věřitelům schopna udat dluhopis bez velkého diskontu.“

Přímá cesta do kriminálu?

Problémy Evergrande však mohou být ještě větší a pro manažery závažnější. Financial Times upozorňují, že by mohli někteří manažeři Evergrande skončit ve vězení. Podle zjištění listu jedna divize Evergrande nabízející klientům zhodnocení majetku využívala takto získané finance právě na vyplácení úroků. Jedná se přitom o zhruba 80 tisíc klientů, kteří celkem „investovali“ v přepočtu více než šest miliard dolarů. Podobné chování přitom vykazuje podobnosti s takzvaným Ponziho schématem, které je zakázáno po celém světě.

Burza, ilustrační foto

Evropské akcie se vzpamatovávají po pondělním propadu

Evropské akcie se otřepaly z pondělního propadu. Polevily obavy investorů z toho, jaké dopady na evropské trhy by mohl mít možný největší čínský krach realitní společnosti Evergrande.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obchodování s akciemi zadluženého čínského developera Evergrande je zastaveno

Nekonečný příběh Evergrande. Obchodování s akciemi zadluženého developera je pozastaveno

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme