Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ posiluje na trhu s plynem. Koupil většinu ve společnosti GasNet

Čerpací stanice plynárenské společnosti GasNet
ČTK
 ČTK

Polostátní energetická skupina ČEZ koupila 55,2 procenta podílu v české plynárenské společnosti GasNet, která provozuje v ČR distribuční síť.

Reklama

Společnosti Macquarie Asset Management za ni zaplatí 846,5 milionu eur, tedy přes 21,3 miliardy korun. Od akvizice si skupina slibuje posílení své pozice na trhu s plynem. Dnes o ní informovala skupina ČEZ. Dokončení transakce ještě musí schválit Evropská komise a české ministerstvo průmyslu a obchodu.

Sjednanou kupní cenu ČEZ uhradí překlenovacím úvěrem upsaným syndikátem komerčních bank s následným refinancováním prostřednictvím dluhopisů. Kupní cena podle ČEZ zohledňuje aktuální celkový dluh společnosti GasNet, který je kolem 55 miliard korun a ve společnosti zůstává. Bez něj by byla cena transakce vyšší.

Firmě GasNet předloni klesl čistý zisk na 1,89 miliardy korun, což je meziročně o 35 procent méně. Dalšími akcionáři společnosti jsou Allianz a kanadská BCI. Investoři vedení Macquarie se stali jediným vlastníkem někdejší společnosti innogy Grid Holding (iGH), která GasNet vlastnila, v roce 2019. Uplatnili tehdy smluvní předkupní právo na zbývajících 50,04 procenta akcií, která patřila společnosti RWE, podle níž sdružení za tento podíl zaplatilo 1,8 miliardy eur (tehdy 46,2 miliardy korun). Právě německé RWE GasNet dlouhá léta patřil.

video

Čistý zisk skupiny ČEZ loni meziročně klesl o více než 63 procent

Energetická skupina ČEZ v loňském roce vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem 40 miliard korun.

Přečíst článek

GasNet zajišťuje dodávky zemního plynu domácnostem a firmám na celém území ČR kromě Prahy a Jihočeského kraje, spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů, má více než 2,3 milionu zákazníků. Drží tak přibližně 80procentní podíl na distribuci plynu v Česku. Dalšími distributory plynu v Česku jsou EG.D ze skupiny E.ON v jižních Čechách a Pražská plynárenská v hlavním městě. ČEZ už nyní je hlavním distributorem v ČR také u elektřiny.

Nákup GasNet je podle ČEZ součástí strategie modernizace energetiky. „Pořizujeme aktiva důležitá pro přechod českého teplárenství a energetiky na vodík a zároveň našim akcionářům přinášíme výhodu v podobě navýšení podílu regulovaného podnikání v našem portfoliu,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Připomněl, že v předchozích letech skupina získala také kapacity ve dvou terminálech na zkapalněný plyn v Německu a Nizozemsku.

Cena za GasNet je podle analytika Fio banky Jana Rašky v souladu s očekáváním. „Podle našeho názoru nijak nevybočuje z úrovní, za které se obchodují obdobné utility se stabilním distribučním byznysem,“ řekl. Vzhledem ke svému nízkému zadlužení, které konci roku 2023 činilo 1,2 násobek EBITDA si podle něj ČEZ tuto akvizici může dovolit. Celkovou hodnotu GasNet při započtení podílu dalších akcionářů a dluhu odhaduje na 92 miliard korun.

Chladicí věže jaderné elektrárny

Jan Žižka: Jádro a obranný průmysl už nejsou pro Evropu tabu

Představy části evropských bankéřů, že jim financování obranného průmyslu a jaderné energetiky pokazí pověst, naráží na tvrdou realitu. Evropský kontinent ohrožuje agrese Ruska a Evropská unie zjišťuje, že dlouhodobě zanedbala své obranné kapacity, píše ve své analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie.

Přečíst článek

„Konec uhlí při výrobě elektřiny a tepla se rychle blíží a zemní plyn distribuovaný společností GasNet bude klíčový pro naši energetickou bezpečnost. Role GasNetu bude důležitá i později při přepravě vodíku nebo jiných zelených plynů. ČEZ chce také zúročit své bohaté zkušenosti s provozem distribuce elektřiny a zaměřit se na dosažení synergií při provozování plynárenské a elektrické sítě, které se geograficky nacházejí na téměř stejném území,“ řekl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Skupina ČEZ patří k největším energetickým podnikům v Česku. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. V loňském roce vydělala 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti tak meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl kolem 40 miliard korun. Akvizice GasNet ještě v loňských výsledcích nefigurovala, projevit by se měla až v letošním roce.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme