Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z pouštního vzduchu. A lépe než Američané podporovaní Gatesem

Češi to zase dokázali. Umějí získat vodu i z extrémně suchého vzduchu. A efektivněji než Američané podporovaní Billem Gatesem
CSG, užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Americká výzkumná společnost Source Global, do níž mimo jiné zainvestoval i Bill Gates, má nyní silného konkurenta z Česka. Firma Karbox, která je součástí průmyslového holdingu CSG miliardáře Michala Strnada, vyvinula násobně výkonnější zařízení na získávání vody z pouštního vzduchu.

Reklama

Průmyslově-technologický holding Czechoslovak Group (CSG), ketrý vlastní podnikatel a miliardář Michal Strnad, pokročil v technologii získávání pitné vody ze vzduchu. Výrobce konteinerů Karbox, který je součástí holdingu, vyvinul ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT zařízení EWA, teré dokáže ve velmi suchém prostředí za den získat 25 až 30 litrů vody. Je tak násobně výkonnější než jediné technologicky podobné zařízení od arizonské společnosti Source Global, již podporuje Bill Gates, a která nemá k pouštnímu prostředí zrovna daleko.

Všechna ostatní dosud známá zařízení na získávání vody ze vzduchu jsou podle zástupců společnosti primárně určena pro vlhké prostředí. EWA to zvládne i v suchém a horkém prostředí pouští a polopouští.

„Prototyp zařízení EWA je vedle již dobře známého prototypu vodíkové Tatry další významným produktem potvrzujícím inovační potenciál společností holdingu CSG. Důraz na inovace je jedním z hlavních směrů naší skupinové strategie. Cílem je získat v oborech, v nichž podnikáme, technologickou převahu, nebo alespoň udržet konkurenceschopnost na trhu. Proto do inovací přímo v našich společnostech investujeme nemalé prostředky a vedle toho rozvíjíme spolupráci se stále větším počtem vysokých škol a vědeckých pracovišť,“ říká Bohuslav Přikryl, viceprezident pro vývoj a inovace CSG Aerospace.

Strnadova CSG koupila čtvrtinu francouzského výrobce bezemisních a samořiditelných vozidel Gaussin

Strnadova CSG sází na bezemisní dopravu. Koupila pětinu francouzského Gaussinu

Průmyslový holding Czechoslovak Group (CSG) se stal největším akcionářem francouzské firmy Gaussin, která vyrábí bezemisní a samořiditelná vozidla pro dopravu zboží v logistických areálech, přístavech či na letištích. Holding vlastněný podnikatelem Michalem Strnadem informoval, že získal více než pětinový podíl s právem na zastoupení v představenstvu Gaussinu. Cenu transakce ale neuvedl.

Přečíst článek

EWA (Emergency Water from Air) je odvozená od většího, ale podobně fungujícího zařízení S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resources), které je taktéž v nabídce řešení a za nějž Česká republika získala v minulém roce na výstavě EXPO v Dubaji cenu za nejlepší inovaci. Zatímco S.A.W.E.R. je rozměry přizpůsoben standardnímu přepravnímu kontejneru, EWA je menší zařízení. Jde o krychli o straně 120 cm na podvozku poháněném elektromotorem. Elektrickou energii nutnou k pohonu i k získávání vody ze vzduchu může získávat ze sítě, nebo ze solárních panelů.

Litr za dolar

„Zařízení jsme testovali v Austrálii, která je převážně pouštním kontinentem a na odlehlých místech ve vnitrozemí řeší malé vesnice či farmy každodenní nedostatek vody. Pro srovnání, litr balené pitné vody stojí pět australských dolarů, EWA vyrobí litr vody za dolar. Také proto je Austrálie pro toto zařízení významným potenciálním trhem. V Austrálii jsme laboratorními testy ověřili, že je vyprodukovaná voda vhodná k přímé spotřebě a splňuje parametry pro kojeneckou vodu. Dokonce jsme na místě uzavřeli partnerství s lokálním dealerem,“ říká Miroslav Nosek, projektový manažer společnosti Karbox.

Kromě Austrálie jsou dalšími potenciálními trhy Střední východ, pouštní oblasti v jižní Americe, potenciálně též Afrika. Sloužit může všude tam, kde není k dispozici dostatečné množství pitné vody, a to buď z důvodu jejího nedostatku, chybějící infrastruktury nebo proto, že byla voda v přírodních zdrojích kontaminována.

„V současné době zařízení EWA prezentujeme potenciálním zákazníkům, tedy komunitám žijícím v suchých oblastech, vojákům, hasičům a záchranářům. Účastníme se výstav a veletrhů a procházíme testy. Díky našim obchodním vazbám a kontaktům komunikujeme například s NSPA, nákupní agenturou NATO, s armádami členských států NATO včetně speciálních jednotek a s pomocí české ekonomické diplomacie pronikáme do vhodných zemí, kde by naše zařízení mohlo uplatnit svůj potenciál,“ popisuje Nosek potenciální trhy a obchodní partnery.

EWA se bude vyrábět v Přelouči v areálu společnosti Karbox. 

Ruský útok na Ukrajinu zvýšil zájem o vojenský materiál, Strnadova CSG hlásí rekordní výsledky i investice.

Válka vynáší. Strnadova CSG hlásí rekordní výsledky i investice

Na více než dvojnásobek loni meziročně stoupl hrubý provozní zisk (EBITDA) průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group (CSG), když dosáhl zhruba 5,62 miliardy korun. Tržby skupiny podle konsolidovaných výsledků vzrostly o tři čtvrtiny na 24,93 miliardy. Na růstu se podle skupiny podílela válka na Ukrajině, která začala loni v únoru. Do CSG patří totiž mimo jiné firmy ze zbrojního a obranného průmyslu.

Přečíst článek

Výroba v  Beohemija

Strnadův byznys: Od obchodu se šrotem až po výrobu pracích prášků

Podnikatel Jaroslav Strnad do svého holdingu CE Industries přikoupil srbského výrobce pracích prášků, společnost Beohemija. Jo to poměrně překvapivý krok, skupina dosud podnikala v železničním průmyslu, recyklacích a energetice. Prodávajícím je skupina Preston Holding, která získala Beohemiji v roce 2017 v konkurzu. Strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

Přečíst článek

Česka hlava a CSG – zleva Marek Vlach, Václav Marek, Bohuslav Přikryl a Radim Ochvat

Strnadova CSG je nově generálním partnerem ocenění Česká hlava

Ocenění Česká hlava, které je pro české vědce nejvyšším vyznamenáním, získalo na tři roky nového generálního partnera. Projekt podpoří průmyslově-technologická skupina Czechoslovak Group (CSG) Michala Strnada. Cena Industrie udělená v rámci 22. ročníku ocenění tak ponese název Czechoslovak Group.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Export zbraní z ČR se loni téměř zdvojnásobil na 30 miliard korun

Dalibor Martínek: Nový směr české ekonomiky? Budou to zbraně. A druhým Baťou se stane Strnad

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme