Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Dubaji startuje odložené EXPO. Česko tam je zemí pro budoucnost

Viliam Buchert

Desítkám milionů návštěvníků se tu představí například úspěšný start-up Prusa Research nebo unikátní technologie S.A.W.E.R. vyrábějící vodu ze vzduchu. Již nyní o něj má zájem celá řada vlád, které svádí boj se suchem.

Reklama

Ještě před desítkami let tu byla zejména poušť. Nyní však Dubaj patří k nejživějším částem Perského zálivu. A na šest měsíců se stane pomyslným hlavním městem světa, protože tu právě dnes startuje výroční světová výstava Expo.

Jedním z hlavních témat bude změna klimatu a také boj s rozmary počasí, které v posledních letech sužují celou planetu. Lidstvo i kvůli tomu často řeší nedostatek pitné vody. A právě jednomu z možných řešení se věnuje také český pavilon, který je i podle oficiálních stránek dubajského Expa jednou z hlavních atrakcí výstavy.

Celkové náklady na realizaci a provoz českého pavilonu v Dubaji by měly dosáhnout kolem 300 milionů korun. Z toho jde z veřejných zdrojů 220 milionů. „Podařilo se nám v tomto případě poměrně unikátním způsobem kombinovat peníze z veřejných a soukromých zdrojů,“ říká generální komisař české účasti na Expu 2020 Jiří František Potužník.

ESG

Hledá se ESG rating. Který systém hodnocení převládne?

Udržitelné projekty mají mít zelenou a měly by být podporovány, shodují se banky i další investoři. Zatím však stále není úplně jasné, co přesně ty udržitelné projekty jsou a obecně uznávaná kritéria se teprve hledají.

Přečíst článek

Národní expozici České republiky tvoří v Dubaji sedmnáct jedinečných exponátů. Jejím technologickým i expozičním jádrem je systém S.A.W.E.R., který by se měl stát jedním z největších hitů výstavy.

Voda ze vzduchu i 3D tisk

Jedná se o autonomní systém, který samostatně vyrábí vodu ze vzduchu pouze s pomocí solární energie, zavlažuje zahradu vysázenou v dubajském písku a ukazuje, jak stvořit oázu v poušti. Tyto patenty jsou z dílny ČVUT a Akademie věd ČR. „Náš systém dokáže dnes vyrobit až 900 litrů vody za den a je skutečně unikátní,“ vysvětluje Potužník.  

Předpokládá, že by S.A.W.E.R. mohl zaujmout především obchodníky a vlády zemí, kde se rozkládají pouště, kde je vyprahlá země a velký nedostatek vody. Což je i příklad samotné Dubaje. Systém S.A.W.E.R vzbudil takovou pozornost, že některé jiné státy se ho pokusily v průběhu přípravy výstavy „okopírovat“ (Expo bylo kvůli koronavirové pandemii o rok odloženo) a také chtějí mít zařízení na výrobu vody ze vzduchu. Například Nizozemci.

Dubaj

Dubaj posiluje pozici centra turismu. Otevře největší vyhlídkové kolo na světě

V Dubaji se za měsíc otevře další turistická atrakce. Ain Dubai neboli Dubajské oko měřící téměř 280 metrů bude největším „ruským kolem“ na světě.

Přečíst článek

Ve stálé expozici českého pavilonu nazvaného The Country for the Future se kromě jiných představí pražská společnost Prusa Research. Za úspěšným start-upem, který vznikl v roce 2012 a v současnosti patří mezi lídry 3D tisku, stojí stále mladý podnikatel Josef Průša. Design Prusa i3 je dnes nejpoužívanější 3D tiskárnou na světě. V Dubaji bude k dispozici návštěvníkům autonomní farma, kde si návštěvník bude moci nakonfigurovat vlastní vločku, kterou si vytiskne, sklidí, a nainstaluje si ji do skulptury vloček předchozích návštěvníků.

Budoucnost trojrozměrného tisku představuje i další český exponát Compostable NonOilen Robotyping – robotické rameno, které vzniklo ve spolupráci společnosti Fillamentum s univerzitami VUT Brno a UTB Zlín. Technologie využívá pro tisk novou a ekologickou náplň z pouštního písku a degradovatelného bioplastu vyrobeného z odpadních tuků.

Na líčka a pivo

Také další exponáty nabízejí řešení globálních problémů, například energetický nedostatek nebo ochranu před přílišným slunečním zářením. EXPO je však také výstavou uměleckých děl, například před lety v Šanghaji upoutal svou obří zlatou kapkou český umělec Federico Díaz. Letos se na EXPO představí například Jakub Nepraš s plastikou Fenix Energy nebo Adéla Oliva s abstraktní malbou Butterfly Effect.

Na každé světové výstavě byla v centru pozornosti návštěvníků v českých pavilonech i restaurace. Nebude chybět ani v Dubaji. Ve výběrovém řízení na provoz národní restaurace vyhrála nabídka moderní kuchyně vycházející z tradičních českých surovin ale zohledňující kulturní povahu Spojených arabských emirátů od společnosti Gastro Group.

Vila v Dubaji, ilustrační foto

Trh s luxusními nemovitostmi v Dubaji táhnou bohatí Evropané

Poptávka po luxusních nemovitostech v Dubaji v prvním pololetí nebývale vzrostla, což vedlo i ke zvýšení cen. 

Přečíst článek

V restauraci budou vařit hovězí líčka na červeném víně nebo jehněčí kolínko či konfitované kachní stehno s červeným zelím a karlovarským knedlíkem. Partnerem českých pořadatelů je i Plzeňský Prazdroj, jenže například na rozdíl od Expa 2015 v Miláně, kde se denně v českém pavilonu prodalo přes tisíc piv, emirát Dubaj vyžaduje, aby hosté alkohol konzumovali výhradně uvnitř pavilonů. 

Bude dost návštěvníků?

Původní odhad pořadatelů byl, že na Expo dorazí kolem 30 milionů návštěvníků, z toho naprostá většina ze zahraničí. Jenže koronavirová pandemie plány změnila. V létě organizátoři hovořili o 20 milionech, ale střízlivější odhady jsou dnes ještě nižší, protože turistický ruch ve světě se ještě pořád nedostal k číslům z předcovidového roku 2019.

Přitom investice Dubaje do pořádání Expa překonala hranici sedmi miliard dolarů a vedle kultivace území o rozloze 600 fotbalových hřišť Dubaj například prodloužil i linku metra.

Přesto metropole vnímá „své” Expo jako start návratu k normálu v turistickém ruchu, který byl koronavirovou pandemií značně poznamenán.

Crocs

Zelenější Crocsy si na burze došly pro historické maximum

Spojení značky volnočasové obuvi Crocs s firmou Dow, která se specializuje na výrobu ekologických materiálů, se výrobci barevných plastových bot už teď bohatě vyplácí. Akcie firmy přidávají téměř 15 procent. Tento růst zvýšil výnos akcií od počátku roku na 145 procent.

Přečíst článek

zpracování infvekčního materiálu unikátní technologií

V kolínské nemocnici likvidují infekční odpad přelomovou technologií

Společnost Ventos Energy Solutions, která je součástí české strojírenské skupiny SkyLimit Industry a zaměřuje se na zpětné získávání tepla, jako první v Česku instalovala v okresní nemocnici v Kolíně originální řešení na zpracování infikovaného i běžného komunálního odpadu Converter.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme