Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Černý scénář českého ovocnářství se naplňuje. Kvůli levným dovozům mizí hektary sadů

Černý scénář českého ovocnářství se naplňuje. Kvůli levným dovozům mizí hektary sadů
Pixabay
 ČTK

Čeští ovocnáři vykáceli za poslední rok kvůli nízkým výkupním cenám ovoce a ztrátovému pěstování 8,3 procenta ovocných sadů. Plochy sadů snížili o 1011 hektarů na 11 214 hektarů. Představuje to úbytek milionu stromů a keřů. S odkazem na data Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského to uvedli představitelé Agrární komory a Ovocnářské unie ČR.

Reklama

Aktuální údaje o plochách sadů potvrdily předpovědi ovocnářů ze začátku roku, že v Česku ubude přibližně desetina sadů. „Ovocné stromy na polích nahrazují rentabilnější plodiny, například obiloviny či řepka,”  řekl předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

S úbytkem sadů dál klesá soběstačnost Česka v produkci čerstvého ovoce. Nyní se podle ovocnářů soběstačnost pohybuje v závislosti na objemu sklizně a spotřebě mezi 30 až 40 procenty.

Zemědělci loni vydělali nejvíc za deset let. Famózní výsledek je jen hra čísel, tvrdí šéf jejich svazu

Zisk českého zemědělství loni vzrostl o 142 procent na 22 miliard korun, vyplývá ze statistik Zemědělského svazu ČR. „Nárůst zisku působí famózně, ale je to hra čísel, která ne zcela odpovídá realitě. Loňský růst nákladů se promítne až do letošního hospodaření,“ upozorňuje předseda svazu Martin Pýcha.

Přečíst článek

Polovina sadů je pryč

V roce 1989 bylo v Česku 23 tisíc hektarů sadů, od té doby tak zmizelo 51 procent sadů. Výrazný pokles nastal v posledních deseti letech, kdy plochy klesly o 36 procent.

Podle Agrární komory a Ovocnářské unie se naplňují černé scénáře českého ovocnářství. „Ovocnáře dohnaly vysoké náklady a nízké výkupní ceny k likvidaci stovek hektarů sadů. Pro řadu z nich se přitom jedná o podnikání, které jejich rodina provozovala několik generací. Někteří dokonce zvažují opustit podnikání v zemědělství a dělat něco jiného, aby vůbec byli schopni uživit své rodiny,” uvedl prezident Agrární komory České republiky Jan Doležal.

Nejvíce ovocnářské podniky, kterých je v Česku zhruba tisícovka, likvidovaly sady jablek, broskví a višní. Plochy jabloní, které jsou nejpěstovanějším ovocem, meziročně klesly o 11 procent na 5236 hektarů. Bude to znamenat snížení úrody jablek přibližně o 10 tisíc tun, odhadli ovocnáři. Loni se v Česku sklidilo přes 138 tisíc tun jablek.

Hnojiva turbulentně zdražila. Zemědělci jimi šetří, projeví se to na úrodě

Některá hnojiva v Česku zdražila proti loňskému roku i více než čtyřnásobně. Podle ceníku, který má k dispozici Zemědělský svaz ČR, výrazně stoupla cena všech hnojiv. Na trhu jich je také nedostatek. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal upozornil na to, že kvůli zdražení museli letos zemědělci upravit dávkování, což se může projevit na výnosech plodin.

Přečíst článek

Řetězce preferují levný dovoz

Agrární komora a Ovocnářská unie vidí hlavní příčinu současné situace v dovozu levného ovoce obchodními řetězci. Obchodníci podle zemědělců využili situace, kdy se kvůli válce na Ukrajině začaly v Evropě hromadit přebytky ovoce, především polská jablka. Po vypuknutí války totiž jablka nemohla směřovat dál na východní trhy, kam byla původně určená. Ovocnářská unie odhadla, že na kilogramu konzumních jablek z loňské sklizně pro trh měli pěstitelé kvůli poklesu ceny a zvýšeným nákladům ztrátu čtyři koruny, tedy celkem asi 250 milionů korun.

Agrární komora začátkem letošního roku požádala antimonopolní úřad, aby prověřil tržní sílu některých obchodních řetězců. Podle zástupců komory se čeští zemědělci musí podrobovat diktátu jejich cen. 

Loni se do Česka podle ovocnářů dovezlo 57 435 tun jablek, z nichž přes 24 tisíc tun tvořila jablka z Polska. „Loni si nechávali obchodníci dovážet polská jablka za cenu 10,68 koruny za kilogram. Tím podráželi ceny domácích pěstitelů, kteří v loňském roce prodávali kilogram jablek za 13,08 koruny za kilogram, což zároveň bylo meziročně o deset procent méně. Taková cena nepokryje pěstitelům ani náklady na produkci," shodují se Agrární komora a Ovocnářská unie.

Agrofert z Babišových fondů opět žaluje stát kvůli nečinnosti.

Těch dotací se nevzdáme. Agrofert z Babišových fondů opět žaluje stát kvůli nečinnosti

Agrofert ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše (ANO) podal dvě žaloby na nečinnost na ministerstvo životního prostředí (MŽP). Jeho úředníci ani po více než roce nerozhodli o dvou žádostech firmy o dotace. Píše o tom web iRozhlas.cz. Dotace podle něj spadají do období, kdy byl Babiš premiérem a vztahoval se na něj zákon o střetu zájmů.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Všechny vzorky obilí a masa z Ukrajiny u kontrolorů prošly. Není důvod dovozy omezit, trvá na svém Nekula

Všechny vzorky obilí a masa z Ukrajiny u kontrolorů prošly. Není důvod dovozy omezit, trvá na svém Nekula

Přečíst článek
Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Pra

Ministr Lipavský nechal opět předvolat ruského velvyslance v Praze. Kvůli kyberútokům na instituce

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme