Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Budoucnost patří lithiu. Rusko a Čína investují do dolů v Bolívii miliardy

Těžba lithia v solné poušti Salar de Uyuni na jihu Bolívie.
profimedia.cz
 ČTK

Čína a Rusko investují 1,4 miliardy dolarů (téměř 31 miliard korun) do dvou lithiových dolů v Bolívii. Oznámila to bolivijská vláda. Na kov, který se využívá pro výrobu baterií do elektromobilů, je tato jihoamerická země bohatá a ložisko v solné poušti Uyuni (na snímku) je podle bolívijských představitelů údajně největší na světě.

Reklama

V čínské společnosti Citic Guoan i v ruské Uranium One Group má velký podíl stát. Obě firmy spojí síly s bolivijskou státní společností Yacimientos de Litio Bolivianos (YLB) a postaví dva závody na výrobu uhličitanu lithného, uvedl bolivijský prezident Luis Arce.

Premiér Petr Fiala z ODS (druhý zleva) si prohlíží plány dolování ve společnosti Geomet, která má na starosti projekt těžby lithia na Cínovci. Snímek je z 16. května 2023

ČEZ s Australany koupil za miliardu pozemek. Postaví na něm fabriku na zpracování lithia

Společnost Geomet, kterou z 51 procent vlastní ČEZ a menší polovinu pak australská těžební společnost European Metals Holdings, koupila pozemky v průmyslovém areálu Dukla. Postavit na nich hodlá postavit závod na zpracování lithia z nedalekého Cínovce na Teplicku. Kupní cena pozemku se podle serveru Seznam Zprávy vyšplhala skoro na miliardu korun.

Přečíst článek

Podle plánu, který představila vláda, vloží skupina Uranium One Group 578 milionů dolarů do závodu v solné poušti Pastos Grandes, zatímco společnost Citic Guoan investuje 857 milionů dolarů do podobného projektu v solné poušti Uyuni (na snímku). Obě lokality se nacházejí na jihozápadě země v regionu Potosí.

Bolívie s Čínsou postaví dvě továrny na lithiové baterie

Bolivijské ministerstvo energetiky uvedlo, že „každý komplex bude mít výrobní kapacitu 25 tisíc tun ročně". Práce na nich začnou do tří měsíců. V lednu podepsala bolivijská vláda jinou dohodu s čínským konsorciem CBC o výstavbě dvou továren na lithiové baterie v hodnotě nejméně jedné miliardy dolarů, informovala agentura AFP.

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Texaský ropný gigant Exxon mění směr. Investuje miliardy do těžby lithia

Desítky let spoléhal texaský těžební gigant ExxonMobil na ropu. Ale nyní v době boomu elektromobilů i on vsadí na něco jiného. Do těžby lithia, kvůli které koupil rozsáhlé pozemky v Arkansasu za více než sto milionů dolarů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Lithium je základním kovem při výrobě baterií pro elektrická a hybridní vozidla a další typy systémů pro ukládání energie. Vzhledem k potřebě učinit automobilový průmysl šetrnějším k životnímu prostředí se lithium stalo strategickou surovinou, i když recyklace použitých baterií je stále problémem.

Největší ložisko na světě

Bolívie odhaduje, že v solné poušti Uyuni je k dispozici 21 milionů tun lithia, a tvrdí, že jde o největší ložisko na světě. Země však má problémy s využíváním svých obrovských zásob, a to jak kvůli jejich umístění a složitosti terénu, tak i kvůli politickému napětí a nedostatku know-how.

Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Poptávka po kvalitních nabíjecích bateriích, ať už v mobilních telefonech nebo elektromobilech, zvyšuje zájem o lithium, které je jejich nejdražší součástí. Výzkumníci tedy samozřejmě zkoumají možnosti jeho nahrazení. V posledních měsících se do popředí prodírá sodík. Jeho razantní tažení právě teď přichází z Číny.

Přečíst článek

Ministerstvo energetiky podle svého lednového sdělení očekává, že do roku 2025 vyveze lithium v hodnotě pěti miliard dolarů. To by překonalo i příjmy ze zemního plynu, který je hlavním zdrojem příjmů Bolívie. Loni země z vývozu plynu získala 3,4 miliardy dolarů.

Čína by se díky úsilí o zvýšení těžby lithia mohla do poloviny desetiletí podílet na celosvětových dodávkách tohoto kovu téměř třetinou, uvedla v březnu švýcarská banka UBS. Očekává, že doly pod kontrolou Číny, včetně projektů v Africe, zvýší do roku 2025 těžbu na 705 tisíc tun ze 194 tisíc tun loni. To zvýší podíl Číny na globálních dodávkách na 32 procent z loňských 24 procent.

Česko sází na zásoby pod Cínovcem

Největší evropské ložisko lithia se nachází v České republice, a to pod Cínovcem na Teplicku. Evropská unie zařadila tento kov mezi takzvané kritické materiály. Premiér Petr Fiala v květnu řekl, že Česká republika má v lithiu jedinečnou příležitost přispět k energetické bezpečnosti státu a celé Evropy.

Lithium je velmi lehký a měkký, stříbřitě lesklý kov. Dobře vede elektrický proud a teplo. Je základem prakticky všech komerčně používaných a vyvíjených bateriových technologií.

Čínská expanze v Orbánově spřáteleném Maďarsku. Postaví továrnu za miliardy

Čínská expanze v Orbánově spřáteleném Maďarsku. Huayou postaví továrnu za miliardy

Čínská společnost Zhejiang Huayou Cobalt plánuje investovat v Maďarsku 520 miliard forintů (33,4 miliardy korun) do výstavby závodu na katody pro baterie do elektromobilů. Je to nejnovější velká investice, která podle vlády učiní ze země centrum elektromobilového průmyslu. Oznámil to podle agentury MTI ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme