Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

baterie - informace o tématu

Švédský Northvolt staví na severu Německa závod na baterie pro elektromobily, ilustrační foto

Švédský Northvolt staví na severu Německa závod na baterie pro elektromobily

Švédská společnost Northvolt zahájila na severu Německa výstavbu závodu na výrobu baterií pro elektromobily. Továrna bude stát u města Heide ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko a podnik má v plánu tam ročně vyrobit baterie pro milion vozů. V lednu Evropská komise schválila státní podporu projektu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Firma ze skupiny Volkswagen pracuje na průlomové baterii pro elektromobily

Dceřiná společnost Volkswagenu pracuje na průlomové baterii pro elektromobily

Společnost PowerCo, která je bateriovou divizí automobilky Volkswagen, zaznamenala slibné výsledky v testech prototypu tzv. solid-state baterie pro elektromobily amerického partnera QuantumScape.

Přečíst článek
Bloomberg: Propad ceny lithia se prohlubuje, letos už dosahuje 75 procent

Cena pokladu pod Cínovcem klesá. Hodnota lithia se letos propadla o 75 procent

Cena lithia navázala na téměř měsíc trvající pokles a od začátku letošního roku je nižší už asi o 75 procent. Analytici navíc očekávají, že cenový propad ještě zdaleka neskončil, uvedla dnes agentura Bloomberg. Lithium má zásadní význam při výrobě baterií do elektromobilů.

Přečíst článek
Výrobní linka baterií v automobilce Škoda Auto (ilustrační foto)

Slováci budou mít svou první gigafactory. Závod na výrobu baterií vytvoří 1500 pracovních míst

Slovensko podepsala se slovensko-čínskou firmou Gotion InoBat Batteries (GIB) memorandum o výstavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů, uvedl to úřad slovenské vlády a ministerstvo hospodářství. Výši investice neuvedly, připravovaný závod podle nich vytvoří zhruba 1500 pracovních míst.

Přečíst článek

Čína omezí vývoz grafitu. Evropský autoprůmysl to zabolí

Čína bude od 1. prosince vyžadovat vývozní povolení pro některé grafitové výrobky z důvodu ochrany národní bezpečnosti. Uvedlo to podle agentury Reuters čínské ministerstvo obchodu. Čína je největším světovým producentem a vývozcem grafitu, který se používá v bateriích pro elektromobily.

Přečíst článek
Výroby v gigafactory VW

O projektu gigafactory u Plzně se rozhodne do konce roku. I bez Volkswagenu

Čas, po který může Česko jednat s automobilkou Volkswagen o umístění továrny na baterie pro elektromobily, takzvané gigafactory, na Plzeňsku, se blíží ke konci. Po středečním jednání vlády to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj je třeba, aby jednání v dohledné době dospěla k výsledku. V případě oddalování rozhodnutí by se Česko mělo soustředit na další strategické projekty.

Přečíst článek
Ford pozastavil plán na závod, kde měl vyrábět baterie s čínskou technologií

Ford pozastavil plány na výstavbu závodu za miliardy dolarů, kde má vyrábět baterie

Automobilka Ford pozastavila plán na výstavbu nového závodu v Michiganu, kde chtěla vyrábět baterie pro elektromobily za použití čínské technologie. Automobilka musí znovu zvážit, zda by byla výroba konkurenceschopná, píší americká média.

Přečíst článek
Žádané lithium pro baterie se dá získat recyklací

České sny o zbohatnutí na lithiu dostávají trhliny. Stačí recyklovat stávající baterie, soudí BASF

Dostupného lithia je málo a je drahé, což je problém, protože si bez něj nedokážeme představit baterie pro elektromobily a vůbec odklon od fosilní energetiky. Poptávka však už vyvolává požadované změny na straně nabídky, lithium bude zřejmě dostupnější, než to zatím vypadá. Anebo půjde nahradit něčím jiným.

Přečíst článek
Hyundai a LGES investují v USA do výroby baterií další dvě miliardy dolarů

Jihokorejci utratí v USA další miliardy dolarů. Hyundai a LGES investují do výroby baterií

Jihokorejské společnosti Hyundai Motor Group a LG Energy Solution (LGES) investují další dvě miliardy dolarů (44,4 miliardy korun) do výroby baterií pro elektromobily v americkém státě Georgia. Závod na baterie je součástí výrobního komplexu, ve kterém se budou montovat elektromobily Hyundai. Celková investice do závodu se tak zvýší na více než 7,5 miliardy dolarů, oznámily společnosti.

Přečíst článek
škoda kodiaq přestavěná na LPG

LPG se mezi řidiči drží v oblibě. Přestavěných aut však přibylo pomaleji

Po loňském rekordním roku z pohledu zájmu o automobily s pohonem na LPG je o ně letos zatím menší zájem. V prvním pololetí jich na českých silnicích přibylo více než 4000, loni to bylo za stejnou dobu 5300. Dohromady bylo k začátku července v Česku v provozu asi 170 tisíc automobilů na LPG. Vyplývá to z dat České asociace LPG.

Přečíst článek
Těžba lithia v solné poušti Salar de Uyuni na jihu Bolívie.

Budoucnost patří lithiu. Rusko a Čína investují do dolů v Bolívii miliardy

Čína a Rusko investují 1,4 miliardy dolarů (téměř 31 miliard korun) do dvou lithiových dolů v Bolívii. Oznámila to bolivijská vláda. Na kov, který se využívá pro výrobu baterií do elektromobilů, je tato jihoamerická země bohatá a ložisko v solné poušti Uyuni (na snímku) je podle bolívijských představitelů údajně největší na světě.

Přečíst článek
Reklama

News box

Česká ekonomika v loňském roce 📉 klesla o 0,2 procenta, zpřesnil Český statistický úřad (ČSÚ) svůj dřívější odhad, podle kterého se hrubý domácí produkt (HDP) loni snížil o 0,4 procenta. Lepší než v odhadu z počátku března jsou také údaje za loňské čtvrté čtvrtletí. Česká ekonomika se v něm meziročně zvýšila o 0,2 procenta a mezičtvrtletně stoupla o 0,4 procenta. 
Čínská 💊 farmaceutická firma WuXi AppTec sdílela bez souhlasu svého amerického klienta jeho duševní vlastnictví s Pekingem. Podle zjištění agentury Reuters to v únoru sdělili představitelé amerických zpravodajských služeb senátorům pracujícím na zákoně o bezpečnosti v oblasti biotechnologií. Čínská firma to odmítla.
Za „naprostý nesmysl“ prezident 👴 Vladimir Putin označil tvrzení, že Rusko může zaútočit na Polsko, pobaltské státy nebo Česko. Prohlásil to ve středu při setkání s ruskými vojenskými piloty, o kterém v noci na dnešek informoval Kreml.
Kolumbijská vláda nařídila vyhoštění diplomatů z 🏛️ argentinské ambasády v Bogotě v reakci na „pomlouvačné“ výroky argentinského prezidenta Javiera Mileie na adresu kolumbijského protějška Gustava Petra. Podle agentury Reuters to ve středu uvedlo kolumbijské ministerstvo zahraničí.
Nasazení západních bojových letounů F-16 na ukrajinské straně  nezmění situaci na bojišti. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin během středečního projevu k vojenským pilotům. Tyto letouny však jsou schopny nést jaderné zbraně, čemuž Rusko přizpůsobí svou strategii, řekl Putin podle agentury Reuters.
Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si dnes u 👨‍⚖️ soudu na newyorském Manhattanu vyslechne výši trestu v případě mnohamiliardové zpronevěry. Za mřížemi by v krajním případě mohl strávit příštích 50 let. 
Ve věku 8️⃣2️⃣ let zemřel Joe Lieberman, dlouholetý americký senátor, kandidát na viceprezidenta v kampani Ala Gorea z roku 2000 a vlivná, byť kontroverzní osoba v rámci Demokratické strany. Agentury o tom informují s odvoláním na prohlášení rodiny, podle něhož Lieberman zemřel ve středu v New Yorku následkem komplikací po pádu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme