Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bez dotací to nejde. Zemědělci získali téměř miliardu na krocení energokrize

Zemědělství - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

O udělení mimořádné podpory sektorům zemědělské výroby nejvíce zasaženým dopady války na Ukrajině rozhodla letos v březnu Evropská komise. Česko dostalo od EU 277 milionů korun, dalších 554 milionů korun podpory šlo ze státního rozpočtu. Výběr odvětví, které mimořádnou podporu dostaly, byl v kompetenci členských států.

Reklama

Chovatelé prasat, drůbeže a dojnic a pěstitelé brambor a jablek dostali 831 milionů korun mimořádné podpory. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) peníze vyplácel od konce srpna a vyřídil 2559 žádostí. Dotace má zemědělcům pomoci hlavně kompenzovat růst cen vstupních nákladů na energie, krmiva nebo hnojiva, informovalo ministerstvo zemědělství.

„Vydávání rozhodnutí o udělení podpory zahájil SZIF 25. srpna. Všechny mimořádné dotace jsme zemědělcům poslali na účty podle plánu do konce září,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Supermarket Albert

Máslo za 65 korun. Většina základních potravin opět zdražila

Čtvrtka másla za 65 korun, kilo chleba za 37,50, vejce za 41,30 koruny. Průměrné ceny většiny základních potravin v uplynulém týdnu opět zvedly svá maxima, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Mléko, eidam či vepřová pečeně naopak zaznamenaly mírný pokles, i tak jsou stále vysoko. Důvodem je přetrvávající inflace mající vliv na ceny od energií až po obaly či hnojiva.

Přečíst článek

O udělení mimořádné podpory sektorům zemědělské výroby nejvíce zasaženým dopady války na Ukrajině rozhodla letos v březnu Evropská komise. Česko dostalo od EU 277 milionů korun, dalších 554 milionů korun podpory šlo ze státního rozpočtu. Výběr odvětví, které mimořádnou podporu dostaly, byl v kompetenci členských států.

300 milionů pro chovatele prasat

Největší část podpory, více než 330 milionů korun, dostali chovatelé prasnic. Kladně bylo vyřízeno 230 žádostí na zhruba 81 tisíc zvířat. Přes 200 milionů korun se rozdělilo mezi chovatele kuřat, vyřízeno bylo 116 žádostí a podpora se týká zhruba 38 milionů kusů drůbeže. Nejvíce žádostí poslali chovatelé dojnic, SZIF jich kladně vyřídil 1431 a rozdělil mezi ně 140 milionů korun na zhruba 352.000 zvířat.

Dalibor Martínek: Fiala nám radí, ať šetříme. Proč místo toho kvůli cenám energií nevyhlásí nouzový stav?

Porouchala se nám doma myčka na nádobí. Prý čerpadlo. Novou nekoupím. Žena zuří, já říkám, super. Nádobí stejně myla blbě, musel jsem to po ní domývat. Ale hlavně, ušetříme na energiích. I na těch hloupých kapslích tři v jedné. Teď budu mít čistotu nádobí pod kontrolou, budu ho umývat ve dřezu, jako to dělali naši rodiče. Je to energeticky úsporné. Přesně jak nám radí předseda vlády.

Přečíst článek

Zemědělci, kteří o podporu žádali, museli splnit několik podmínek. Například chovatelé dojnic a prasnic museli část vyprodukované kejdy zpracovat v bioplynové stanici.

Podle dat Českého statistického úřadu k letošnímu 1. dubnu meziročně vzrostly stavy skotu o zhruba 14 800 kusů, což je růst o 1,1 procenta, na více než 1,42 milionů kusů. O více než 85 tisíc na zhruba 1,43 milionů kusů klesly stavy prasat, meziročně jich bylo v chovech o 5,6 procenta méně. O 785 tisíc kusů, tedy o 3,3 procenta, klesly stavy drůbeže. V chovech jich bylo zhruba 23 milionů. Klesly také stavy ovcí a koz.

V září mohli zemědělci a potravináři žádat také o podporu u Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu na splátky úvěrů. Rozdělí mezi ně 900 milionů korun. Zemědělci mohou dostat až 250 tisíc korun, potravináři až 1,23 milionu korun. Částka, o kterou mohly podniky žádat, nesmí přesáhnout 50 procent z nesplacené jistiny úvěru. O programy byl velký zájem a kapacita se vyčerpala hned po jejich spuštění.

Viktor Orbán

Levnější benzín i potraviny. Orbánova vláda prodloužila platnost cenových stropů

Maďarská vláda se rozhodla prodloužit o tři měsíce platnost cenových stropů pro paliva a základní potraviny, která měla vypršet 1. října. Uvedl to šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Vláda chce tímto krokem ochránit domácnosti před růstem životních nákladů, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Guvernér ČNB Michl: Pokud se urve z řetězu mzdová inflace, sazby zvýšíme

Úrokové sazby zůstanou na relativně vysoké úrovni delší dobu. Česká národní banka chce bojovat proti inflaci, dokud nebude plně pod kontrolou, tedy stabilizována na dvouprocentním cíli. Vyplývá to z vyjádření guvernéra Aleše Michla na tiskové konferenci po dnešním zasedání bankovní rady ČNB. Rada dnes zachovala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech, na této úrovni je od konce června.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme