Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu
iStock
Věra Tůmová

Rodinné a bytové domy se solární elektrárnou do 50 kW mají další možnost, jak odprodávat přebytky své elektřiny. Využít k tomu mohou nově Solární účet, se kterým na trh přichází společnost Moravské naftové doly (MND). Ta slibuje zákazníkům transparentnost, dopředu známou cenu i jistotu odkupu.

Reklama

Počet nově připojených fotovoltaických elektráren (FVE) v letošním roce v Česku už teď překonal rok 2022. Nárůst přitom stále zrychluje. Zatímco na začátku roku 2022 bylo do sítě zapojeno na 50 tisíc fotovoltaických elektráren, v polovině letoška už jich bylo přes 130 tisíc, uvádí Ministerstvu průmyslu a obchodu (MPO). Ke konci července pak MPO evidovalo 45 197 nově připojených FVE, což představuje 152procentní nárůst oproti loňskému roku, kdy bylo připojeno jen 35 tisíc FVE.

Stále více českých domácností si tak sjednává vlastní FVE a další o tom i díky dotační politice státu uvažují. Slibují si od toho nejčastěji snížení nákladů na elektřinu, soběstačnost a nezávislost. Už před instalací FVE na střeše rodinného domku ale musí novopečení výrobci elektřiny ze slunce, takzvané zelené energie, řešit, co udělají s tou, která jim zbyde. V žargonu energetiků se těmto přebytkům elektřiny říká přetoky. S těmi mohou majitelé FVE naložit několika způsoby. 

Jak naložit s přetoky

Základní scénáře jsou dva, a to vlastní spotřeba nebo odvedení elektřiny pryč. Výrobci zelené energie si mohou své přebytky nechat akumulované v baterii uložené u sebe v domě nebo je využít třeba na ohřev vody. Druhou možností je elektřinu poslat ven. Je možné buď nechat přebytky proudit do distribuční sítě zpět zadarmo, prodávat přebytky za fixní cenu, anebo je prodávat na spotovém trhu či je ukládat do virtuální baterie. Zatímco u akumulace musí majitel FVE počítat s vyšším rozpočtem na domácí technické vybavení kvůli využití elektřiny pro vlastní spotřebu, u dalších možností je zase vázán podmínkami odběratelů jeho energetických přebytků. V reakci na komplikované požadavky odběratelů se na trhu nyní objevuje nová možnost odkupu pro majitele FVE.

Pozoruhodné instalace se solárními panely: 

Další hráč na trhu láká na garanci odkupu

Nabídek na odkup zelené elektřiny z fotovoltaiky je na trhu v Česku hodně. Ne všechny jsou ale srozumitelné natolik, aby jim každý malý výrobce energie ze slunce dostatečně rozuměl,“ vysvětluje šéf komunikace Jan Sýkora.  Solární účet má odkup zjednodušit. Zákazník bude dopředu znát, za jakou cenu se jeho elektřina bude odkupovat, a bude mít jistotu, že se od něj odkoupí všechny přetoky bez omezení. Odkup energie hodlá společnost svým zákazníkům nabízet na dobu neurčitou neomezeně. Nabídka je cílená na domácnosti s fotovoltaickou elektrárnou s instalovaným výkonem do 50 kW provozovanou bez licence s provozovatelem distribuční soustavy. 

Patrícia Čekanová, Prezidentka Asociace komunitní energetiky ČR

Bytovky jako malé elektrárny. Češi se pomalu učí sdílet elektřinu se sousedy

V současnosti se schyluje v Česku k „malé revoluci“ na trhu energetiky. Už v příštím roce by mělo být možné sdílet vyrobenou energii – ať už mezi rodinnými domy, nebo bytovkami. Sdílení v rámci SVJ bude v praxi nejvýhodnější a nejčastější model využití komunitní energetiky. K tomu, aby to mohlo nastat, musí ale vejít v platnost novela energetického zákona LEX OZE II. „Pevně věřím v její schválení do konce tohoto roku“, říká v rozhovoru pro Newstream šéfka Asociace komunitní energetiky ČR Patrícia Čekanová.

Přečíst článek

Výhody a nevýhody

Nový Solární účet bude nejprve dostupný jen pro zákazníky MND. „Aktuálně výkup elektřiny z fotovoltaické elektrárny nabízíme pouze v kombinaci s dodávkou elektřiny. Solární účet lze ale kombinovat s jakýmkoliv dodávkovým ceníkem elektřiny od MND,“ konstatuje Sýkora a dodává, že se už připravuje možnost i pro ostatní zákazníky bez splnění této podmínky.

V praxi má sjednání odkupu fungovat přes zákaznickou linku nebo přes webové stránky. Na webu zákazník označí tlačítkem zájem o sjednání Solárního účtu online a systém na stránkách ho dále sám provede. V případě stávajícího zákazníka půjde formulář rovnou ke sjednání Solárního účtu. U nových zákazníků bude možné si Solární účet sjednat v jednom kroku spolu se smlouvou o sdružených dodávkách elektřiny. V dohledné době, nejspíš už během října, se připravuje sjednání odkupu rovnou na portálu Moje MND. 

Fotovoltaika hoří v Česku stále častěji kvůli špatným instalacím. Ovlivní to vaše pojistné?

Roste počet špatně instalovaných solárů. Pojišťovny doporučují navýšit pojistky

Čeští hasiči hlásí skokový nárůst počtu požárů u fotovoltaických systémů. Jen za první půlrok jich bylo více než za celý loňský rok, tedy 45, zatímco vloni jich bylo celkem 29. Podle specialistů z Inženýrské komory (ČKAIT) lidé podceňují bezpečnost instalací a na vině jsou neodborné instalace nebo nekvalitní produkty. Zeptali jsme se proto v tuzemských pojišťovnách, jak se zvyšující se počty požárů od fotovoltaik promítnou do hodnocení rizik a do výše pojistného.

Přečíst článek

Rychlost, s jakou lze začít odprodávat zelenou elektřinu přes Solární účet, se odvíjí od toho, jakou má zákazník stávající smlouvu na elektřinu. Rozhodující je, zda má fixaci a jak rychle může přejít s odběrem i odkupem. V zásadě to může být v řádu týdnů. „Výkupní cena za dodané přetoky solární elektřiny, kterou MND hradí zákazníkovi, bude 2000 korun za MWh, a to včetně DPH. Poplatek zákazníka za vedení účtu bude 60 korun měsíčně,“ upřesňuje Sýkora. Typický zákazník s FVE může podle něj se Solárním účtem ušetřit na elektřině ročně až šest tisíc korun.

Objem výroby elektřiny nicméně ovlivňuje podle expertů i sklon a umístnění panelů, jejich stav a stáří a pochopitelně také počet slunečních dní. Orientační kalkulaci, kolik se dá ušetřit, je možné si propočítat na kalkulátoru na webu společnosti. 

Co je dobré vědět k výkupu zelené energie

Od letošního prvního ledna si každý, kdo má v Česku nainstalovanou malou fotovoltaickou výrobnu elektřiny s výkonem do 50kW provozovanou bez licence, může požádat kvůli odkupu elektřiny svého distributora o rozdělení kódu EAN pro data spotřeby a pro data výroby. Kód EAN (European Article Number) je 18místný kód elektroměru, podle kterého se jednoznačně identifikuje odběrné místo elektřiny. Tento kód vzniká při registraci nového odběrného místa a končí jeho zánikem. Je dobré také vědět, že výkup neprobíhá v žádném případě automaticky, není na něj nárok a je třeba si jej vždy předem smluvně sjednat.  

Kdo je a není podnikatel s elektřinou

Domácnosti, které vyrobí s FVE elektřinu do 10 kW, nemusí mít energetickou licenci ani živnost. A pokud mají z odprodeje přebytků elektrické energie jen příjmy do 30 tisíc korun ročně, nejsou povinni podávat daňové přiznání. 

Za podnikatele v energetice jsou pak považováni všichni, kdo mají FVE s výkonem nad limit 10 kW. Ti pak potřebují nejen specializované živnostenské oprávnění k podnikání v energetice, ale také energetickou licenci od Energetického regulačního úřadu (ERU) a mají povinnost danit výnosy z odprodeje přebytků elektrické energie. 

První plovoucí fotovoltaická elektrárna ČEZ na horní nádrži přečerpávací elektrárny

Už i Křetínský sází na zelenou energii. EPH postaví jednu z největších plovoucích solárních elektráren v Evropě

Energetický a průmyslový holding podnikatele Daniela Křetínského zahájil na jezeře Ostsee u německé Chotěbuzi výstavbu největší plovoucí solární elektrárny v Německu. Elektrárna bude mít výkon 29 megawattů, což umožní vyrábět elektřinu odpovídající roční spotřebě přibližně 8250 domácností. Systém plovoucích fotovoltaických elektráren chce skupina zprovoznit ve druhé polovině příštího roku.

Přečíst článek

Větrníky na Tachovsku

Dva biliony eur zbaví Evropu závislosti na fosilních palivech, tvrdí studie

Evropa by mohla opustit fosilní paliva a vybudovat soběstačný energetický sektor, pokud by do roku 2040 investovala zhruba dva biliony eur (téměř 49 bilionů korun) do obnovitelných zdrojů energie, jako jsou solární a větrné elektrárny. Tvrdí to podle agentury Reuters studie, jejímž hlavním autorem je Postupimský institut pro výzkum dopadů klimatu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Chytré spotřebiče zmírňují dopady vysokých cen. Šetří vodu, elektřinu i prací prostředek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme