Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umírněný růst cen výrobců zatím nepředstavuje riziko pro spotřebitelskou inflaci

Umírněný růst cen výrobců zatím nepředstavuje riziko pro spotřebitelskou inflaci
Pixabay
David Havrlant

Dynamika ceny ve výrobě zůstala v dubnu celkově mírná a prozatím nepředstavuje tvorbu inflačních tlaků pro spotřebitelskou inflaci. Ceny v průmyslu vzrostly v meziročním srovnání o 1,4 procenta, zejména vlivem výraznějšího růstu cen energií.

Reklama

Dynamika průmyslových cen byla nicméně pod tržním očekáváním. Pokračoval dvouciferný pokles cen v zemědělství, naopak pokračující růst cen ve stavebnictví a cen služeb pro podniky odrážel poměrně utažené podmínky na trhu práce.

Ekonomické oživení se začíná propisovat do cen v průmyslu

Ceny ve výrobě jsou v meziroční dynamice taženy růstem cen energií a vody. Do meziměsíční dynamiky se nicméně již promítalo zvýšení cen ve zpracovatelském průmyslu, které jde ruku v ruce s probíhajícím ekonomickým oživením. Silný růst maloobchodních prodejů i solidní exportní výkon dle platební bilance tak vyvíjejí tlak na stranu nabídky, prozatím na počátku výrobního řetězce. Růst cen energií pro průmysl tak nabírá na síle, přičemž ceny energií jsou v Evropě bolavým místem s ohledem na globální cenovou konkurenci.

Promítnou se padající ceny zemědělských výrobců do spotřebitelských cen?

Ceny v zemědělské výrobě propadly v meziročním srovnání o výrazných 13,4 procenta, přičemž klesají již dvanáct měsíců v řadě. Ve srovnání s vysokou hodnotou indexu zaznamenanou v lednu 2023 tak ceny zemědělských výrobců klesly kumulovaně o cca. 20 procent. To však neplatí pro ceny potravin pro spotřebitele, které se za stejné období téměř nezměnily. Zda se klesající ceny ve výrobě nakonec dostanou až na cenovky pro spotřebitele nebo zůstanou viset v maržích prodejců, by se mělo ukázat nejpozději ve druhé polovině roku.

Načasování a rozsah promítnutí cen výrobců do spotřebitelského koše jsou nejisté. Kumulativní pokles zemědělských cen každopádně představuje možnost budoucího poklesu spotřebitelských cen potravin, jakmile nastane potřeba zvýšené konkurence. To však může vzhledem k vysoké spotřebitelské důvěře a značné chuti domácností utrácet nějakou dobu trvat, když spotřebitelé budou v nadcházejících čtvrtletích pravděpodobně dělat to, co umí nejlépe.

Reklama

Růst cen ve stavebnictví a ve službách bude tažen ekonomickým oživením

Růst cen stavebních prací se udržel na 2 procentech a pravděpodobně dosáhl svého dna, zejména při kontinuálně rostoucím spotřebitelském sentimentu. Současná vysoká míra úspor pravděpodobně ze značné části odráží odložený nákup nemovití z důvodu zvýšené nejistoty v období vysoké inflace a anemického ekonomického výkonu. Současné ekonomické oživení a zlepšující se situace domácností stran reálného příjmu však přispěje k oživení v realitním sektoru, což podpoří ceny ve stavebnictví.

Nadále silná cenová dynamika je patrná v oblasti služeb pro podniky, kam se výrazně promítá pokračující růst nominálních mezd v podmínkách nízké nezaměstnanosti. Ceny výrobců v tomto okruhu vzrostly meziročně o 3,4 procenta, přičemž představují poměrně dobrou proxy proměnnou pro růst služeb ve sféře konečných spotřebitelů. Ceny služeb tak zůstávají ohniskem pro tvorbu cenových tlaků a potenciálně i setrvání spotřebitelské inflace na zvýšených hodnotách ve střednědobém horizontu.

Robustní růst cen služeb napříč ekonomikou zřejmě představuje hlavní důvod, proč je bankovní rada nyní opatrnější. Ta bude pověstně dvakrát měřit, než by přistoupila k uvolnění měnové politiky v míře, která by napodobila předchozí kroky. Vzhledem k současnému značně restriktivnímu nastavení měnové politiky uvidíme na červnovém zasedání pravděpodobně snížení hlavní úrokové sazby o 0.25 bazických bodů, nicméně řeč bude i o případné pauze.

Vzdálenost mezi USA a EU roste. Tím hůř pro starý kontinent

David Havrlant: Vzdálenost mezi USA a EU roste. Tím hůř pro starý kontinent

Probíhající globální změny mají pro Evropu závažnější ekonomické důsledky než pro Ameriku. Na jedné straně se projevuje geografická blízkost k probíhajícím horkým konfliktům, na druhé straně jde o mizivou schopnost Evropy z proměny světa těžit.

Přečíst článek

Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Globální proměny vrací vítr do plachet americké ekonomiky. USA aktivně prosazují své zájmy, business čte dobře vodu a nikdo nečeká v těchto turbulentních časech na ohlodané kosti. V Asii se započal proces decouplingu, kdy se mnohé ekonomiky stále vehementněji emancipují od Číny a snaží se těžit z rivality obou mocností. Samotná Čína se nachází uprostřed probíhajících, nastupujících či potenciálních krizí, píše v komentáři ekonom ve společnosti J&T David Havrlant.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Téměř třetina Čechů žije jen s minimální finanční rezervou, která nepokryje ani jeden měsíc jejich průměrných životních nákladů.

Každý třetí Čech má finanční rezervu na méně než měsíc života, ukazuje průzkum

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme