Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Levnější benzín i potraviny. Orbánova vláda prodloužila platnost cenových stropů

Viktor Orbán
ČTK
 ČTK

Maďarská vláda se rozhodla prodloužit o tři měsíce platnost cenových stropů pro paliva a základní potraviny, která měla vypršet 1. října. Uvedl to šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás. Vláda chce tímto krokem ochránit domácnosti před růstem životních nákladů, napsala agentura Reuters.

Reklama

Gulyás oznámil, že vláda prodlouží rovněž platnost stropu pro úrokové sazby u hypotečních úvěrů, a to minimálně o šest měsíců. Bez prodloužení by platnost tohoto opatření vypršela na konci letošního roku, upozornila agentura Reuters.

Budapešť ostře kritizuje Evropskou unii kvůli uvalování sankcí na Rusko, které jsou reakcí na ruský útok na Ukrajinu. Tvrdí, že tyto sankce nevedou k výraznějšímu oslabení Moskvy a způsobují nárůst cen energie a potravin.

Maďarský statistický úřad minulý týden uvedl, že meziroční růst spotřebitelských cen v Maďarsku v srpnu zrychlil na 15,6 procenta z červencových 13,7 procenta. Inflace se tak nacházela na nejvyšší úrovni za více než 20 let. Růst inflace přiměl maďarskou centrální banku k výraznému zvyšování úroků, její základní sazba se nyní nachází na 11,75 procenta.

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair - ilustrační foto

Maďaři uvalili novou daň na leteckou dopravu. Ryanair to vyřešil po svém: ruší lety do Budapešti

Maďarská vláda v červenci uvalila takzvanou daň z nadměrných zisků na řadu odvětví, včetně energetiky, bankovnictví, telekomunikací a letecké dopravy. Aerolinky tak musejí za každou letenku s odletem z maďarského letiště zaplatit státu zhruba deset eur. Ryanair tak nyní ruší většinu letů do Maďarska.

Přečíst článek

S růstem inflace se potýkají i ostatní členské státy Evropské unie. Statistický úřad Eurostat tento týden uvedl, že míra inflace v Evropské unii v srpnu vystoupila na rekordních 10,1 procenta, zatímco v červenci činila 9,8 procenta. Vzhůru ji tlačí zejména prudké zdražování energií, které je důsledkem války na Ukrajině a souvisejících protiruských sankcí.

Evropské vlády proto zavádějí opatření ke zmírnění dopadů rostoucích cen na domácnosti i podniky. Česká vláda se například rozhodla stanovit maximální ceny elektřiny a plynu pro domácnosti a živnostníky.

nákupní vozík

Růst cen v EU překročil 10 procent. Česko má pátou nejvyšší inflaci v unii

Míra inflace v Evropské unii v srpnu vystoupila na rekordních 10,1 procenta, zatímco v červenci činila 9,8 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes oznámil statistický úřad Eurostat. V České republice míra inflace o dvě desetiny procentního bodu klesla, s hodnotou 17,1 procenta je ale pátá nejvyšší v unii.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Ceny benzinu 5. března 2022

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Brusel za to tentokrát nemůže

Přečíst článek
Maďarský premiér Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Orbánův experiment s levným benzinem zkrachoval. Maďarsku došly pohonné hmoty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme