Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Avast dostal rekordní pokutu. Předával osobní data uživatelů svého programu

Avast - pobočka
Avast
 ČTK

Společnost Avast Software dostala od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) pokutu 351 milionů korun za neoprávněné zpracování údajů o uživatelích jejího antivirového programu. Podle úřadu firma po část roku 2019 předávala své dceřiné společnosti Jumpshot některé údaje o přibližně 100 milionech uživatelů, které nebyly anonymizované. Pokuta je pravomocná. 

Reklama

Avast zpracovával osobní údaje uživatelů stejnojmenného antivirového programu a jeho rozšíření pro internetové prohlížeče. Část údajů ve zkoumané části roku 2019 předal své divizi Jumpshot, která se prezentovala jako firma zpřístupňující data marketérům, jimž poskytovala vhled do on-line chování spotřebitelů.

Uživatelé antivirového programu byli společností Avast mylně informováni o předávání anonymních údajů za účelem analýzy trendů, uvedl ÚOOÚ.

„Ačkoli společnost Avast uváděla, že používala robustní anonymizační techniky, bylo v řízení prokázáno, že předávané údaje z jednotlivých instalací antivirového softwaru nebyly anonymizované” uvedl úřad. Na základě předávaných dat podle něj mohla být opět identifikována minimálně část subjektů. Účelem zpracování údajů navíc nebylo pouze vytváření statistických analýz, jak Avast uváděl.

Úřad v rozhodnutí zdůraznil, že společnost Avast je jedním z předních odborníků na kybernetickou bezpečnost, který nabízí veřejnosti nástroje k ochraně dat a soukromí. „Její zákazníci nemohli očekávat, že právě tato společnost bude předávat jejich osobní údaje, respektive údaje, na jejichž základě by mohla být zjištěna nejen jejich totožnost, ale například i zájmy, preference, bydliště, majetkové poměry, profese a další údaje týkající se jejich soukromí,” uvedl k rozhodnutí předseda ÚOOÚ Jiří Kaucký.

„Důvodů pro udělení takto vysoké pokuty je více. Obecně je tento případ jeden z prvních, kde Úřad pro ochranu osobních údajů aplikoval novou evropskou metodiku pro ukládání pokut. Ta vychází v první řadě z obratu společnosti a následují další kritéria, která v případě závažných porušení neúprosně vedou k velkým pokutám. Konkrétně v tomto případě navíc úřad zohlednil, že od Avastu jeho zákazníci očekávají ochranu jejich dat a soukromí,” uvedl Michal Nulíček, partner advokátní kanceláře Rowan Legal.

Avast, sídlo

Avast musí zaplatit pokutu 400 milionů

Avast nepravdivě uváděl, jak používá data uživatelů o prohlížení internetových stránek. Americká Federální obchodní komise mu za to vyměřila obří pokutu v přepočtu téměř 400 milionů korun. Avast uvedl, že ji zaplatí.

Přečíst článek

Prodej dat k reklamnm účelům

Kvůli zacházení s osobními údaji uživatelů má Avast problém nejen v Česku, ale i ve Spojených státech. Koncem letošního února informovala americká Federální obchodní komise (FTC), že Avast musí ve Spojených státech zaplatit pokutu 16,5 milionu dolarů (přes 393 milionů  korun) a přestat prodávat data o uživatelích k reklamním účelům. Firma podle americké komise nepravdivě uváděla, jak používá data uživatelů o prohlížení internetových stránek. Takto získané informace pak firma prodávala bez odpovídajícího upozornění nebo souhlasu.

Značka Avast je součástí společnosti Gen Digital, která vznikla v roce 2022 spojením Avastu a americké firmy NortonLifeLock. Avast svou dceřinou firmu Jumpshot už dříve dobrovolně uzavřel a v lednu 2020 její činnost ukončil.

Gen Digital hlásí lehce slabší čísla. A snížila výhled pro letošní rok

Antivirová firma Gen Digital, která vznikla spojením české společností Avast a americké NortonLifeLock, snížila ve třetím fiskálním čtvrtletí končícím v prosinci čistý zisk o 13 procent na 144 milionů dolarů, tedy zhruba 3,3 miliardy korun.

Přečíst článek

Úspěch byl jen začátek. Jak se o své peníze stará dolarový miliardář Eduard Kučera

Eduard Kučera vybudoval globálně úspěšnou firmu. Stal se dolarovým miliardářem. A spolu s Pavlem Baudišem umožnili zbohatnout celé řadě lidí. Avast je nyní součástí amerického technologického gigantu Gen Digital (dříve Symantec Corporation) a podíl na ekvitě i fungování firmy již není tak velký jako před lety. „Dneska investujeme zejména v USA a většinu majetku máme v dolarech. To je jediná kapitalistická země,“ prohlásil Eduard Kučera v pořadu Jiný peníze věnovaném investicím.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme