Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Apple sesazen. Pozici druhé nejhodnotnější firmy světa bere Nvidia

CEO společnosti Nvidia Jensen Huang
ČTK
 ČTK

Tržní hodnota amerického výrobce čipů Nvidia poprvé překročila tři biliony dolarů (zhruba 68 bilionů korun). Společnost Nvidia tak podle agentury Reuters předstihla americkou technologickou firmu Apple a stala se druhým nejhodnotnějším podnikem na světě. Jedničkou zůstává americký softwarový gigant Microsoft.

Reklama

Společnost Nvidia stojí v čele světového trhu s čipy pro umělou inteligenci (AI) a v poslední době těží z prudkého růstu zájmu o tuto technologii. Cena akcií společnosti Nvidia vzrostla o 5,2 procenta a uzavřela na rekordních 1224,40 dolaru. Tržní hodnota podniku tak činila 3,012 bilionu dolarů.

Akcie společnosti Apple posílily pouze o 0,8 procenta a tržní hodnota podniku činila na konci obchodování 3,003 bilionu dolarů. Akcie Microsoftu uzavřely s nárůstem o 1,9 procenta, tržní hodnota firmy tak činila 3,15 bilionu dolarů, píše Reuters.

Společnost Nvidia minulý měsíc oznámila, že její čistý zisk se v prvním finančním čtvrtletí končícím v dubnu více než zesedminásobil na 14,88 miliardy dolarů z 2,04 miliardy dolarů před rokem. Akcie firmy od začátku letošního roku posílily o téměř 150 procent.

Nvidia měla vyšší tržní hodnotu než Apple naposledy v roce 2002, tedy pět let před tím, než Apple uvedl na trh své chytré telefony iPhone. Tržní hodnota obou podniků tehdy byla nižší než deset miliard dolarů, upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Datové centrum, ilustrační smínek

CoreWeave přihazuje další miliardy do datacenter v Evropě. Těží z partnerství s Nvidií

Poskytovatel specializovaných cloudových služeb CoreWeave plánuje investovat v Evropě dalších 2,2 miliardy dolarů (téměř 50 miliard korun) k uspokojení rostoucí poptávky po infrastruktuře pro umělou inteligenci (AI). Celkové investice firmy v regionu se tak zvýší na 3,5 miliardy dolarů, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Microsoft ve Švédsku investuje miliardy do cloudové infrastruktury

Americká technologická společnost Microsoft ve Švédsku v příštích dvou letech investuje 33,7 miliardy švédských korun (73 miliard korun) do rozšíření infrastruktury pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI). Pro Microsoft je to zatím největší investice v této skandinávské zemi, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu

Čipy jako zlatý důl. Tržby Nvidie vzrostly o fantastických 262 procent

Akcie amerického výrobce čipů Nvidia jsou za aktuálních tisíc dolarů příliš drahé, firma je rozdělí na desetiny. Výsledky firmy táhne obří rozvoj umělé inteligence.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme