Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Microsoft ve Švédsku investuje miliardy do cloudové infrastruktury

Microsoft ve Švédsku investuje miliardy do cloudové infrastruktury
ČTK
 ČTK

Americká technologická společnost Microsoft ve Švédsku v příštích dvou letech investuje 33,7 miliardy švédských korun (73 miliard korun) do rozšíření infrastruktury pro cloudové služby a umělou inteligenci (AI). Pro Microsoft je to zatím největší investice v této skandinávské zemi, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Americký podnik se zavázal, že pomůže s vyškolením zhruba 250 tisíc lidí pro využití nástrojů umělé inteligence. Je to asi 2,4 procenta celkové populace, Švédsko má zhruba 10,5 milionu obyvatel. Microsoft uvedl, že lidé s dovednostmi ve využití AI zvýší konkurenceschopnost Švédska.

„Toto oznámení není jen o samotné technologii. Je to závazek zajistit široký přístup k nástrojům a dovednostem, které lidé ve Švédsku i jejich ekonomika potřebují k prosperitě v éře umělé inteligence,“ uvedl místopředseda a prezident Microsoftu Brad Smith.

Firma také oznámila, že v rámci své investice plánuje nasadit 20 tisíc nejpokročilejších grafických procesorových jednotek (GPU), které zrychlují počítačové výpočty. Počítá s nimi ve svých datových centrech, která má ve švédských městech Sandviken, Gävle a Staffanstorp. V počáteční fázi hodlá využít čipy Nvidia H100.

Smith má na dnešek ve Stockholmu na programu schůzku se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem. Microsoft uvedl, že je odhodlán podpořit přijetí AI v celém severském regionu, který kromě Švédska zahrnuje také Dánsko, Finsko, Island a Norsko.

Reklama

Microsoft v květnu oznámil, že investuje čtyři miliardy eur (téměř 99 miliard korun) do datových center ve Francii. Firma ale plánuje velké investice i v dalších zemích, včetně Spojených států.

Výkonný ředitel OpenAI Sam Altman

Umělá inteligence a pokročilé reaktory rýsují ekonomický mix budoucnosti

Boom umělé inteligence (AI) na globálním trhu dopadá na akcie firem, investice do inovací nebo zakládání startupů, které se chtějí na nové vlně svézt. Také zaměřuje pozornost nečekaným směrem, k odvětvím, u nichž by to mnozí nečekali. Jedním z momentálních vítězů „humbuku kolem AI“ se stává jaderná energetika.

Přečíst článek

Datové centrum Googlu v Nizozemsku

Bigtechy se tlačí do jihovýchodní Asie. Google v Malajsii investuje miliardy

Google investuje dvě miliardy dolarů (45,9 miliardy korun) do svého prvního datového centra a centra pro cloudové služby v Malajsii. Oznámená investice je zatím největší investicí Googlu v této zemi.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Svět čelí masivnímu výpadku služeb Microsoftu. Problémy mají banky, letiště i burzy i televize

Přečíst článek
Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Dva se perou, třetí se směje. Nvidia je nejhodnotnější firmou, sesadila Apple i Microsoft

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme