Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čipy jako zlatý důl. Tržby Nvidie vzrostly o fantastických 262 procent

Akcie Nvidie mohou díky silnému růstu překonat tržní hodnotu Amazonu
ČTK

Akcie amerického výrobce čipů Nvidia jsou za aktuálních tisíc dolarů příliš drahé, firma je rozdělí na desetiny. Výsledky firmy táhne obří rozvoj umělé inteligence.

Reklama

Nvidii vzrostl v prvním čtvrtletí finančního roku čistý zisk sedminásobně na 14,88 miliardy dolarů (339,7 miliardy korun). Firmě se daří díky její dominantní pozici při výrobě čipů pro umělou inteligenci (AI). Akcie po uzavření trhu rostly o šest procent. 

Tržby se za tři měsíce do konce dubna více než ztrojnásobily na rekordních 26,04 miliardy dolarů. Tržby divize technologií pro datová centra stouply pětinásobně na 22,6 miliardy dolarů a byly rovněž rekordní. Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 6,12 dolaru. Analytici očekávali zisk 5,6 dolaru na akcii.

Šéf firmy Jensen Huang investorům řekl, že společnost letos zaznamená velké příjmy z nových čipů Blackwell, protože bude profitovat z explodující poptávky po výpočetním výkonu, který stojí za generativní umělou inteligencí. „Blackwell přispěje k nové fázi růstu společnosti,” řekl Huang a dodal, že Nvidia bude pokračovat v uvádění novějších, výkonnějších čipů stejným tempem. „Po Blackwellu přijde další čip,“ řekl s tím, že vylepšené polovodiče přicházejí jednou za rok. 

Poptávka po grafických procesorech pro datová centra s umělou inteligencí společnosti Nvidia v posledním roce prudce vzrostla, protože největší technologické společnosti spěchají s vývojem výpočetní infrastruktury potřebné k poskytování nových výkonných produktů umělé inteligence ve velkém měřítku. Společnosti Google, Microsoft, Meta a Amazon uvedly, že jejich výdaje zůstanou vysoké po celý rok 2024.

Reklama

Umělá inteligence (AI)

Objem globálních investic do umělé inteligence se letos přiblíží HDP Česka

Investice světových firem do umělé inteligence (AI) se budou letos dál zvyšovat a na konci roku mohou dosáhnout šesti bilionů korun, což se blíží hrubému domácímu produktu ČR. Ten loni činil 7,3 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy investiční společnosti XTB.

Přečíst článek

Akcie za rok vzrostly o 200 procent

Nvidia také oznámila rozdělení akcií v poměru deset za jednu. Tento krok má učinit akcie, jejichž cena aktuálně poprvé překročila hranici tisíce dolarů, dostupnější pro zaměstnance a investory.  Za poslední rok akcie firmy stouply o více než 200 procent. V současnosti je Nvidia podle tržní kapitalizace třetí největší firmou v USA, za Microsoftem a Applem. Firma rovněž zvýší dividendu na deset centů ze čtyř centů na akcii.

Společnost má náskok ve vývoji hardwaru a softwaru pro AI i proto, že Jensen Huang začal před více než deseti lety směřovat k této tehdy ne zcela rozvinuté technologii. Technologie firmy byly původně vyvinuty pro grafické karty, poté se však ukázalo, že se ideálně hodí i pro výpočetní práci spojenou s výukou aplikací AI, a staly se důležitou technologií pro budoucnost AI. Firma také vyrábí čipy pro herní průmysl a automobily. Ve druhém fiskálním čtvrtletí firma předpovídá zvýšení tržeb na 28 miliard dolarů. Analytici čekají tržby necelých 27 miliard dolarů.

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson

Historik Niall Ferguson o AI: Tyto otázky určí, jak umělá inteligence změní svět

Skotský ekonomický historik Niall Ferguson je známý svými přesnými popisy technologických a ekonomických inovací. Pro agenturu Bloomberg nyní sepsal šestici klíčových otázek, jejichž odpovědi pomohou lépe chápat revoluci, již přináší současná vlna umělé inteligence. A také ukazuje limity, které první vlna generativní AI zatím má.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Jsou drahé akcie Nvidie ospravedlnitelné? Odpověď dostanou investoři dnes v noci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme