Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americké sankce podnítily rozmach výroby čipů v Číně. A Peking to štědře podporuje

Huawei (ilustrační foto)
Pixabay

Sektor výroby mikročipů roste v Číně rychleji než kdekoliv jinde na světě. Přispěly k tomu sankce, které Spojené státy uvalily na místní technologické giganty, od firmy Huawei Technologies až po firmu Hikvision, které zvýšily zájem o domácí výrobky. Podle údajů agentury Bloomberg pochází 19 z 20 nejrychleji rostoucích firem čipového průmyslu za poslední čtyři čtvrtletí z Číny. Loni jich bylo osm.

Reklama

Přední čínští dodavatelé designového softwaru, procesorů a zařízení důležitého pro výrobu čipů zvyšují tržby několikanásobně rychleji než globální lídři Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) nebo ASML Holding. Tento prudký růst ukazuje, jak napětí mezi Washingtonem a Pekingem mění celosvětový polovodičový průmysl, jehož hodnota činí 550 miliard dolarů (12,9 bilionu korun). Ovětví hraje důležitou roli prakticky ve všem, od obrany až po nástup budoucích technologií, jako je umělá inteligence či autonomní automobily.

V roce 2020 začaly Spojené státy omezovat prodej americké technologie firmám, jako je Semiconductor Manufacturing International a Hangzhou Hikvision Digital Technology, čímž úspěšně omezily jejich růst. Na druhé straně ale také podnítily rozmach výroby a dodávek čipů v Číně. Cena akcií firem, jako je například Cambricon Technologies, se z letošního minima více než zdvojnásobila a podle analytiků má stále prostor k růstu. Očekává se, že Peking v rámci snahy obejít americké sankce spustí miliardové investice do tohoto sektoru pomocí programů, které mají podpořit a financovat národní technologické šampiony a nákupy čínských produktů.

Komponenty, ilustrační foto

Výrobci čipů chystají další zdražování. Odrazí se to na ceně mobilů či aut

Samsung Electronics chystá zdražení svých čipů do mobilních zařízení zhruba o pětinu a jedná o tom se svými klienty. Jeden ze dvou největších producentů čipů na světě tak činí, přestože za první čtvrtletí ohlásil zvýšení provozního zisku o 50 procent na 14,1 bilionu wonů (259 miliard korun), nejvíce za první kvartál za poslední čtyři roky. Podobné kroky chystají i další výrobci čipů, což znamená, že vyšší náklady do svých výrobků přenesou i výrobci mobilů, tabletů či automobilů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Na Čínu upírá zrak také Apple

Růst čínských firem přilákal také pozornost některých nejvybíravějších klientů. Podle zdrojů Apple zvažoval, zda si jako dodavatele paměťových čipů pro své iPhony nevybere firmu Yangtze Memory Technologies.

Apple, ilustrační foto

Apple chystá spoustu nových počítačů. I jeden miniaturní

Největší technologická společnost světa se podle agentury Bloomberg pokusí získat větší podíl na trhu osobních počítačů. Tam ji zatím drtí konkurence Lenova, HP a Dellu. Trumfem má být nový čip M2 a také návrat 12palcového MacBooku.

Přečíst článek

Základem ambicí Pekingu byla v roce 2021 snaha odpoutat se od geopolitického rivala a dovozu čipových sad za více než 430 miliard dolarů. Objednávky zařízení pro výrobu čipů ze zahraničí loni stouply o 58 procent, a to hlavně díky tomu, že místní továrny rozšiřovaly kapacitu, ukazují údaje poskytnuté průmyslovým svazem Semi. To podpořilo místní podnikání, takže celkové tržby čínských výrobců a designérů čipů loni stouply o 18 procent na rekordních více než bilion jüanů (3,5 bilionu korun), uvádí Čínský svaz polovodičového průmyslu.

Čipový hladomor = příležitost pro Čínu 

Čínským výrobcům čipů nahrává také přetrvávající globální nedostatek čipů, který omezuje výrobu největších světových výrobců automobilů a spotřební elektroniky. To pomáhá čínským firmám dostat se i na mezinárodní trhy.

Největší smluvní výrobci čipů SMIC a Hua Hong Semiconductor udržovali výrobu v šanghajském závodě v téměř plném provozu i v době, kdy nejhorší pandemie nemoci covid-19 paralyzovala továrny a dopravu po celé Číně. Společnost SMIC nedávno oznámila, že čtvrtletní tržby zvýšila o 67 procent, čímž překonala větší konkurenty GlobalFoundries a TSMC. Tržby Shanghai Fullhan Microelectronics stouply v průměru o 37 procent a tržby firmy Primarius Technologies, která vyvíjí návrhářské nástroje, se v posledních čtyřech čtvrtletích v průměru zdvojnásobily.

Pokud se nechají stranou obavy o dlouhodobou ziskovost čínských firem, není podle analytiků pochyb o tom, že razantní budování kapacit čínských firem posílí v celosvětovém měřítku jejich působnost.

Výroba automobilů

Krize v autoprůmyslu se zmírňuje. Čipů přibývá, ale výrobci ještě nemají vyhráno

Krize v autoprůmyslu, kterou způsobil dlouhodobý nedostatek čipů, zmírňuje. Firmy jako Mercedes Benz, Daimler Truck a BMW mají momentálně dostatek high-tech komponentů, které jim umožňují vyrábět na maximální kapacitu. Výrobci ale ještě nemají vyhráno, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Čínská lidová banka

Další účinek protiruských sankcí. Čínské banky zpřísňují přístup vůči ruským klientům

Přečíst článek
Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme