Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aktiva zkrachovalé Silicon Valley Bank získá First Citizens BancShares. Vládní fond tratí 20 miliard dolarů

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Všechny vklady a půjčky zkrachovalé Silicon Valley Bank (SVB) a některá další aktiva získá od Americké Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC), která nad bankou po jejím pádu získala kontrolu, společnost First Citizens BancShares. FDIC to oznámila v prohlášení, podle kterého zároveň její Fond pojištění vkladů (DIF) přijde krachem banky o přibližně 20 miliard dolarů, uvedla agentura Reuters.

Reklama

V rámci dohody převezme jednotka First-Citizens Bank & Trust Company aktiva SVB ve výši 110 miliard dolarů, vklady ve výši 56 miliard dolarů a půjčky ve výši 72 miliard dolarů.

Akvizice banky First–Citizens Bank & Trust Company zahrnuje nákup aktiv banky Silicon Valley Bank v hodnotě přibližně 72 miliard dolarů, a to se slevou 16,5 miliardy dolarů, uvedla FDIC v prohlášení.

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila 17. března 2023 bankrot.

Krach Silicon Valley Bank uškodil malým americkým bankám. Ty zaznamenaly rekordní pokles vkladů

Malé banky ve Spojených státech zaznamenaly v týdnu do 15. března, ve kterém zkrachovala Silicon Valley Bank (SVB), rekordní pokles vkladů. Podle údajů zveřejněných centrální bankou USA (Fed) se vklady snížily o 119 miliard dolarů (2,6 bilionu korun) na 5,46 bilionu dolarů. To byl více než dvojnásobek předchozího rekordního poklesu.

Přečíst článek

„FDIC odhaduje náklady na selhání Silicon Valley Bank jejímu Fondu pojištění vkladů (DIF) na přibližně 20 miliard dolarů. Přesné náklady budou stanoveny, až FDIC ukončí nucenou správu," stojí v pondělním prohlášení dále. FDIC jako součást transakce získala práva na akcie First Citizens BancShares v potenciální hodnotě až 500 milionů dolarů.

SVB dnes znovu otevře pobočky

Dnes se také otevře 17 bývalých poboček SVB, nyní ovšem již jako First–Citizens Bank. Přibližně 90 miliard dolarů cenných papírů a dalších aktiv od SVB zůstane v nucené správě za účelem rozptýlení, dodal regulátor.

First Citizens má aktiva kolem 109 miliard dolarů a celkové vklady 89,4 miliardy dolarů, uvedl Reuters.

Klienti stojí 13. března po oznámení krachu Silicon Valley Bank před sídlem banky v kalifornské Santa Claře, aby zachránili své úspory.

Krach Silicon Valley Bank v grafech a číslech. Proč je její pád tak zásadní?

Pokud by někdo přemýšlel, v čem je krach americké Silicon Valley Bank kromě obav nadměrného počtu klientů o své peníze tak zásadní, mohou mu pomoci grafy, které dala dohromady agentura Bloomberg. Ukazují nejen rapidní propad cen akcií bank, ale i související katapultování indexu strachu na Wall Street či největší pokles výnosu amerických vládních dvouletých dluhopisů od roku 1987.

Přečíst článek

Americká bankovní holdingová společnost First Citizens BancShares zvažovala, že podá nabídku na koupi zkrachovalé banky Silicon Valley Bank již před deseti dny. Informovala o tom tehdy agentura Bloomberg, podle níž byl ve hře ještě jeden vážný zájemce.

Americké úřady SVB uzavřely předminulý týden. Byl to největší bankrot banky v USA od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. O předminulém víkendu americké úřady převzaly kontrolu i nad finančním ústavem Signature Bank, což vyvolalo na finančních trzích obavy z budoucího vývoje bankovního sektoru.

Vše o dění po pádu Silicon Valley Bank čtěte zde:

Americká Signature Bank zkrachovala 12. března 2023.

Zkrachovalá Signature Bank přejde pod Flagstar Bank

Americká banka Flagstar Bank uzavřela v noci na dnešek s americkými regulačními orgány dohodu o koupi vkladů a úvěrů od zkrachovalé newyorské banky Signature Bank. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC), která nad Signature Bank tento měsíc převzala kontrolu.

Přečíst článek

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila 17. března 2023 bankrot.

Mateřská firma zkrachovalé SVB vyhlásila bankrot. Akcie dalších menších bank dál padají

Americká společnost SVB Financial Group, což je mateřská firma zkrachovalého finančního ústavu Silicon Valley Bank (SVB), vyhlásila bankrot. Firma to uvedla v dokumentech určených soudu v New Yorku, kde požádala o ochranu před věřiteli. Pod dohledem soudu nyní zahájí reorganizaci.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se propadly

Další v řadě. Americká First Republic Bank směřuje k bankrotu, akcie se opět propadly

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme