Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Akcie Pilulky dál hledají své dno

Společnost Pilulka zvýšila tržby téměř o polovinu.
Se svolením společnosti Pilulka
Kryštof Míšek

Jaké události ovlivňovaly v týdnu světové finanční trhy? Fed nepřekvapil, sazby zůstaly na stejné úrovni. Nicméně, investoři rovněž čekali na úpravu kvartální prognózy a tiskovou konferenci guvernéra Fedu Jerome Powella. Hlavní americký index S&P 500 překročil hladinu 5400 bodů.

Reklama

Před samotným vyhlášením sazeb byly zveřejněny aktuální údaje o spotřebitelské inflaci v americké ekonomice. Meziroční růst inflace dosáhnul 3,3 procenta, což je stále znatelně nad dvě procenta cílem. Meziměsíčně inflace nerostla vůbec, což je určité zlepšení oproti minulým měsícům. Nová makroekonomická predikce Fedu počítá v letošním i příštím roce s vyšší inflaci ve srovnání s březnovou predikcí, což ukazuje na určitý pesimismus bankéřů. To ve výsledku znamená pouze maximálně jedno snížení úrokových sazeb v roce 2024.

Hlavní sazba tedy zůstala v pásmu 5,25 až 5,5 procenta. Z pohledu makra mě ještě velmi zaujala snaha Evropská komise ochránit domácí producenty elektromobilů. Evropská unie je připravena zavést předběžné clo až 38,1 procenta na dovoz čínských elektromobilů, což by mohlo vyvolat obchodní válku. Nezapomeňme, že v minulosti podobná opatření ze strany bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa byla často kritizována.

Igor Rattaj, zakladatel společnosti TMR

TMR si jde na burzy pro miliardy. Chceme ozdravit firmu, říká Igor Rattaj

Slovenská skupina Tatry mountain resorts (TMR), která provozuje lyžařské areály a dalších atrakce ve střední Evropě včetně České republiky, vydá nové akcie. Díky nim by mohla získat nový kapitál až za 120 milionů eur (tři miliardy korun). Tyto peníze firma plánuje použít ke snížení dluhu a k dalšímu rozvoji.

Přečíst článek

Protekcionismus v mezinárodním obchodě začíná být opět využívanou hospodářskou politikou. To že na konci prohrávají všichni, si uvědomuje zatím málokdo.

Reklama

Pilulka dále klesá

Akcie Pilulky dál hledají své dno a dostaly se tak až na hladinu 110 korun. Kdysi se přitom tyto papíry prodávaly i za 1800 korun. V minulosti jsem tu varoval, že zatím nevidím příliš optimismu v jejich podnikání a výrazné prodeje akcií ze strany majitele Kasy to jen potvrzují.

Na trh má navíc brzy vstoupit silný konkurent v podobě tuzemské Alzy. Pilulka před časem oznámila svoje výsledky za rok 2023, kdy tržby klesly o 13 procent na 2,1 miliardy a společnost dosáhla ztráty na úrovni EBITDA 71,3 milionů korun a ztráty 176 milionů korun na úrovni čistého zisku. To na nějaký velký obrat zrovna nevypadá.

Proč se zajímat i o neamerické akcie. Důvodů je hned několik

Investoři, kteří chtějí svá portfolia skutečně diverzifikovat, by se měli poohlédnout po jiných než „globálních“ indexech. Ty totiž obsahují příliš mnoho amerických akcií.

Přečíst článek

Wall Street

Týden tradera: Možnost obchodní války mezi USA a Čínou roste

Solidní růst na světových burzách v uplynulém týdnu pokračoval. A mohli jsme se tak dočkat konečně na indexech nových historických maxim. Za vším přitom hledejme zveřejněná čísla o inflaci v americké ekonomice. Hlavní americký index S&P 500 se tak přiblížil hladině 5300 bodů. V rámci domácího trhu pak reportoval svoje hospodářské výsledky ČEZ.

Přečíst článek

Moskevská burza MOEX

Burza v Moskvě reaguje na sankce. Zastavila obchodování v dolarech i eurech

Nejnovější americké sankce přinutily moskevskou burzu MOEX k zastavení obchodování v dolarech a eurech. Ruský rubl na mezibankovním trhu klesl až na měsíční minimum vůči dolaru, uvedla agentura Reuters. Burza MOEX podle ní provozuje největší ruské veřejné trhy s akciemi, dluhopisy, měnami a dalšími finančními produkty.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fed

Týden tradera: Nižší růst HDP v USA má pozitivní dopad na akciové trhy

Přečíst článek
Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Týden tradera: „Medvědi“ se vracejí naplno do hry, burzy ohrožuje zvýšení sazeb Fedu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme