Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Možnost obchodní války mezi USA a Čínou roste

Wall Street
iStock
Kryštof Míšek

Solidní růst na světových burzách v uplynulém týdnu pokračoval. A mohli jsme se tak dočkat konečně na indexech nových historických maxim. Za vším přitom hledejme zveřejněná čísla o inflaci v americké ekonomice. Hlavní americký index S&P 500 se tak přiblížil hladině 5300 bodů. V rámci domácího trhu pak reportoval svoje hospodářské výsledky ČEZ.

Reklama

Index spotřebitelských cen CPI, který byl v týdnu zveřejněn, se nachází na nejnižší úrovni v tomto roce. Dobrou zprávou je, že konečně vidíme dezinflaci u nájemného z bydlení. Na druhé straně přetrvávají známky silného inflačního impulsu v některých kategoriích, které zaznamenávají dohánění předchozího cenového růstu (např. potraviny, určité služby). Zpráva pravděpodobně trochu zvyšuje důvěru Fedu v proces poklesu růstu cenové hladiny a potvrdilo se tak první snížení úrokových sazeb v září 2024. Výrobní ceny PPI dopadly o něco hůře, ale nebylo to vyloženě dramatické. Výrobní ceny v USA v dubnu stouply o 0,5 procenta, když v březnu po revizi klesly o 0,1 procenta. Na růstu cen se podepsal dražší benzín.

Řetězce testují ceny potravin

Lukáš Kovanda: Řetězce testují, co zákazník snese. Proto ta oživlá inflace

Výraznější inflace se vrací do Česka. Nákupní náladou spotřebitelů ale zatím příliš neotřásla, dokonce ani ve spojení s dopady konsolidačního balíčku. To ovšem znamená, že obchodní řetězce se svojí habaďůrou na zákazníka jen tak neskončí. Přitom právě je ta představuje klíčovou příčinu opětovného vzedmutí inflace.

Přečíst článek

I přes to, že Donald Trump ještě není prezidentem USA, zvyšuje se možnost obnovení obchodní války s Čínou. Mezinárodní obchod přitom není hra s nulovým součtem. Při uvalení tarifů na zboží z jiné země nakonec prohrají stejně všichni. Spojené státy zvýší cla na dovoz elektromobilů z Číny z 25 na 100 procent, oznámila v týdnu administrativa prezidenta Joe Bidena. Terčem restrikcí v obchodě jsou ale i další statky. V případě, že by se začala přidávat Evropa a Čína rychle reagovala, může to být pro trhy výrazným potencionálním rizikem.

ČEZ ve čtvrtletí zvýšil zisk na 13,6 miliardy. Firmě klesly výnosy

Čistý zisk energetické firmy ČEZ letos v prvním čtvrtletí meziročně stoupl o čtvrtinu na 13,6 miliardy korun. Provozní výnosy naopak klesly o šest procent na 87,4 miliardy korun. Firma zároveň potvrdila výhled hospodaření na celý letošní rok, oproti výchozí predikci zveřejněné v březnu tak zůstal beze změny.

Přečíst článek

Reklama

Na domácím „parketu“ reportoval svoje výsledku za uplynulé čtvrtletí energetický gigant ČEZ. V prvním čtvrtletí zisk meziročně stoupl o čtvrtinu na 13,6 miliardy korun. V letošním roce by pak provozní zisk před odpisy (EBITDA) za celý rok měl dosáhnout 115 až 120 miliard korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy pak 25 až 30 miliard korun. ČEZ má na rok 2025 předprodáno 29,1 TWh na průměrné ceně 122 EUR/MWh. S výhledem další tučné dividendy by akcie mohly ještě růst. Osobně si myslím, že nedávný „politicky tlak“ se postupně vytrácí a cenné papíry tak zůstávají stále atraktivní.

Akciový trh (ilustrační foto)

Dow Jonesův akciový index posílil. Poprvé uzavřel nad 40 tisíci body

Americký Dow Jonesův akciový index poprvé uzavřel nad hranicí 40 000 bodů. Investoři vyhodnocovali několikatýdenní růst, k němuž přispěly zejména firemní výsledky a statistika. Ta podpořila očekávání, že americká centrální banka sníží v letošním roce úrokové sazby. Zpevnil také index S&P 500, naopak index Nasdaq Composite mírně oslabil. Za celý týden ale všechny tři hlavní indexy zaznamenaly růst.

Přečíst článek

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: ČEZ ztratil 175 miliard korun své hodnoty od doby, kdy vláda poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Lukáš Kovanda: Vláda proti všem. ČEZ ztratil 175 miliard hodnoty od doby, kdy poslala do sněmovny „lex ČEZ“

Přečíst článek
Pražská burza měla technické potíže, začátek obchodování se pozdržel

AKTUALIZOVÁNO: Akcie ČEZ táhly celou burzu. Důvodem je navrhovaná rekordní dividenda

Přečíst článek
Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme