Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Čínská centrální banka překvapila trhy

Čínský prezident Si Ťin-pching
ČTK
Kryštof Míšek

Uplynulý týden přinesl zlepšení na klíčových akciových trzích, na tomto uvolnění má lví podíl další úprava úrokových sazeb ze strany čínské měnové autority a pak zejména silné hospodářské výsledky technologické společnosti NVIDIA. Ta překvapila investory další sadou skutečně výborných čísel. Akciové trhy se tak odrazily ze svých lokálních minim a index S&P 500 se vrátil blíže k 4500 bodům.

Reklama

Čínská centrální banka překvapila trhy tím, že ponechala jednu ze svých klíčových úrokových sazeb beze změny, zatímco snížila jinou. Toto rozhodnutí přišlo v době, kdy se hospodářství druhé největší světové ekonomiky ocitlo v období zpomalení a čelí významné hrozbě v podobě deflačních tlaků. Finanční trhy podobné zprávy rozhodně vítají, uvolnění utažených měnových může svědčit tamnímu finančnímu a realitnímu sektoru.

Stabilizace čínské ekonomiky v tuto chvíli zůstává naprosto klíčovým faktorem pro světový ekonomický růst. Globální recese přitom nemusí být daleko. Přicházející data z evropské měnové unie jsou nadále velmi problematická a ukazují na další ekonomický pokles, který by mohl přejít v silnější recesi (tzv. hard landing). Podnikatelská nálada v eurozóně se totiž v srpnu dále významně zhoršovala bez naděje na brzké zlepšení.

Čínský jüan

Týden tradera: Čínská ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže

V minulém týdnu se do hledáčku investorů dostala se svým neblahým ekonomickým vývojem Čína. Tamní ekonomika začíná opět připomínat „nemocného“ muže. Realitní sektor v čele se společností Evergrande se opět otřásá pod tíhou nesplacených úvěrů a klesajících cen nemovitostí. Hodně mi to připomíná Japonsko 90. let. Hlavní americký index S&P 500 se tak podíval dále hlouběji pod 4400 bodů.

Přečíst článek

Souhrnný index PMI (price manufacturing index) propadl na 47 bodů, což je nejslabší úroveň od listopadu 2020. Za propadem stojí přetrvávající útlum ve zpracovatelském sektoru, ale i snižující se aktivita na trhu služeb. Valuace celé řady cenných papírů tak mohou být stále příliš vysoké.

Satya Nadella, CEO Microsoft

Týden tradera: Microsoftu se daří, Fed možná naposledy zvýšil sazby

Máme za sebou týden ve znamení Fedu, kdy se opět po čase rozhodovalo o úrokových sazbách. Očekával se další pohyb směrem vzhůru o 25 bodů, což se také nakonec stalo. Indexy v reakci zatím zaznamenaly spíš menší růst. Je to dáno tím, že většina účastníků trhu stále sází na to, že tato úprava sazeb směrem vzhůru by mohla být již skutečně poslední. Nechejme se ale překvapit, jak to nakonec dopadne.

Přečíst článek

Společnost NVIDIA v polovině týdne překonala poměrně dost vysoká očekávání analytiků a její akcie tak dosáhly nových historických maxim kolem 500 dolarů. Zisky společnosti nadále rostou zejména díky aktivitám výrobce čipů v oblasti umělé inteligence. Tržby společnosti NVIDIA v minulém čtvrtletí dosáhly 13,5 miliardy dolarů a zisk na akcii 2,45 dolaru, což překonalo konsensuální odhady analytiků ve výši 11,2 miliardy dolarů a 2,08 dolaru na akcii. V minulosti jsem tu akcie chválil, přesto se mi zdály její akcie poměrně dost drahé a drahé nejspíš ještě nějakou dobu zůstanou. Případná korekce na titulu bude pravděpodobně využita k opětovnému vstupu do pozice ze strany dalších tržních hráčů. 

Ratingová agentura Fitch nečekaně snížila rating USA

Týden tradera: Trhy zasáhlo nečekané snížení ratingu Spojených států

Pěkná sprcha. Ratingová agentura Fitch nečekaně snížila rating USA, což vyvolalo vlnu výprodejů napříč aktivy na finančních trzích. Situace je o to bizarnější, že situace v tamní ekonomice je relativně dobrá (bavíme se o míře nezaměstnanosti, ekonomickém růstu apod.). Krom toho reportovaly svoje výsledky těžké váhy, jako je výrobce polovodičů AMD nebo domácí Komerční banka.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

Týden tradera: Turbulentní období na burzách. Pohodu vystřídala krušnější tržní realita

Přečíst článek
Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Září potvrdilo pověst nešťastného období pro trhy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme